Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Eigen beeld
Foto: Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

Birgit Schuurman: Mijn vader had kanker,
mijn man bijna een burn-out

journalist

Marjolein de Jong

B

Birgit Schuurman (40) maakte van dichtbij de impact van kanker en depressie mee. Daarom rijdt zij op 24 september mee met The Distinguished Gentleman’s Ride, een motortocht waarbij geld wordt opgehaald voor het voorkomen, genezen en bespreekbaar maken van deze ziektes.

Birgit: "Mijn vader is net genezen van kanker en de oom van mijn man Arne heeft al een aantal jaar prostaatkanker. Ik zie van dichtbij dat het zo’n rotziekte is, die zó onwijs veel impact heeft. Elk soort onderzoek naar genezing, behandeling en vooral ook voorkoming van deze ziekte juich ik toe."

Preventie

Volgens Birgit gaat er rondom kanker in het algemeen te weinig aandacht uit naar het voorkomen ervan. "De reguliere geneeskunde kan erg veel en mede daardoor is mijn vader weer up and running. Maar ik denk dat er nog veel te halen valt rond het aspect voeding en een gezond leefpatroon."

"Ik vind het bijvoorbeeld gek dat een oncoloog tegen de ouders van een ziek kind zegt dat hij alles mag eten: suiker, rood vlees... Juist op dat gebied valt nog veel te verbeteren. Daarnaast moeten we mannen bewustmaken dat het goed is je te laten checken op prostaatkanker, net zoals vrouwen doen met betrekking tot baarmoederhalskanker. Better safe than sorry."

Depressies bij mannen

Daarnaast zamelt de stichting ook geld in voor het bespreekbaar maken van depressies bij mannen. Iets dat Birgit ook aan het hart gaat. Haar man Arne had geen totale burn-out, maar schuurde er heel dicht tegenaan. Ze merkte dat er bij hem veel schaamte was. 

"Arne ervoer het als zwakheid. Terwijl je een burn-out júíst krijgt als je een beuker bent die niet naar zijn lichaam luistert en over eigen grenzen heen walst."

"Tegen jongens werd vroeger vaak gezegd: 'Kom op, niet huilen, mannen huilen niet.' Wanneer je je dan later toch labiel voelt, dan voel je denk ik niet echt de ruimte om dat te laten bestaan en op zoek te gaan naar een oplossing."

Bespreekbaar maken

"Dus wat doe je dan? Ontkennen en jezelf terugtrekken. Terwijl als je er met iemand over kan praten het ineens wél bestaat en je er dus iets aan kan doen. Ik denk dat mede door opvoeding en het beeld dat de man sterk moet zijn er een taboe ligt op het bespreken ervan."

"Terwijl het bespreekbaar maken van wat je voelt en ervaart ontzettend belangrijk is; weten dat je niet de enige bent en dat het leven de moeite waard is. Beseffen dat hoe donker het ook lijkt er ook licht is. Als het lukt mannen (en vrouwen) te bereiken en hulp te laten zoeken, dan werk ik daar graag aan mee."

Karavaan

Dus zondag 24 september springt Birgit op haar motor. "Ook dit jaar is er weer een mooie route nét buiten Amsterdam. Maar eerst trekken we voor de zichtbaarheid met de hele karavaan door de stad. Ik heb zin om eindelijk op mijn, door Arne omgebouwde bike, te rijden en om Arne te zien, want die is er maar druk mee."

Wil je meer informatie of Birgit sponsoren? Kijk dan hier!