Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

De handen van Joy, Mike en Janne en vier van hun kinderen.
Foto: Eigen foto
Verhalen achter het nieuws

Joy en haar man werden beiden verliefd op Janne:
Nu hebben we een driehoeksrelatie

journaliste

Hester Zitvast

J

Joy* (26, moeder van twee zoontjes van 6 en 4) is getrouwd met Mike* (30). Anderhalf jaar geleden werden ze allebei verliefd op Janne* (28, moeder van twee dochters van 4 en 2). Toen bleek dat de liefde 'van alle kanten' wederzijds was, gingen ze met z'n drieën verder. Joy: "Onze familie was er niet blij mee."

Joy: "Polyamorie? Ik kende de tèrm niet eens, laat staan dat ik er ooit over had nagedacht. Alles veranderde toen ik ruim twee jaar terug tien dagen kraamverzorgster was bij Janne." 

34 Weken zwanger

Ik kende haar van Facebook, we waren samen lid van een groep gelijkgestemde moeders. In deze groep vertelde Janne dat ze door haar man verlaten was, ze was toen 34 weken zwanger.

Omdat ik slechts 10 kilometer bij haar vandaan woonde, én in die tijd kraamverzorgster was, leek het ons leuk dat ik bij haar zou komen werken. Ik kende haar verhaal immers, al had ik haar nog nooit gezien. Er ontstond een vriendschap en we spraken vaker af. Ook kwam Janne bij mij en mijn man thuis."

Hartstikke hetero

"Na een tijdje ontdekte ik dat ik gevoelens voor Janne kreeg. Daar schrok ik van. Ik was nog steeds verliefd op Mike en voor zover ik wist was ik hartstikke hetero. Er hing een spanning tussen ons en ik merkte dat diezelfde spanning ook aanwezig was tussen Mike en Janne." 

"Ik besloot open kaart te spelen en het haar te vertellen. Ze reageerde geschokt. 'Ik ben toch geen pot!', zei ze nog. Maar ze vond het ook wel bijzonder dat dit ontstaan was en had zelf ook al gemerkt dat er iets speelde."

Liefde is sterk

"We groeiden steeds meer naar elkaar toe en de gevoelens werden sterker. Toch hadden we alledrie ook sterk het gevoel dat dit gewoon niet kon en mocht. We besloten daarom tijdelijk geen contact meer te hebben, om eens te kijken wat dat met ons deed." 

"Misschien zou het gevoel wel verdwijnen, was het een bevlieging. Zeven weken later zagen we elkaar weer en konden we er niet langer omheen; we waren alledrie verliefd. Liefde is dan zo sterk; iedereen kon er wat ons betreft van alles van vinden, dit was gewoon wat wij voelden!"

Geen normale vriendschap

"Janne bleef steeds vaker bij ons logeren, samen met haar twee kinderen. Onze kinderen vonden dat geweldig en stelden geen vragen. Daar waren ze nog te jong voor. We hebben onze driehoeksrelatie bijna een jaar voor de buitenwereld verborgen gehouden." 

"Doordeweeks waren Mike en ik zo nu en dan een avondje bij Janne, en in de weekenden was zij met haar kinderen bij ons. De omgeving vermoedde dat er meer speelde en ook onze familie zag wel in dat dit verder ging dan normale vriendschap."

Jannes oma

"Begin dit jaar hebben we het aan vrijwel iedereen verteld, alleen Jannes oma weet nog van niets, daarom vertel ik dit nu anoniem. We zijn er heel open over, ook op Facebook, maar we zijn geen tentoonstelling. Toch willen we wel ons verhaal doen, omdat we denken dat er meer stellen zijn met dezelfde gevoelens." 

"Wij zijn monogaam, met z'n drietjes. We hebben dus geen open relatie. Het draait bij ons ook absoluut niet om de seks, wat nogal eens gedacht wordt van dit soort relaties. Wij zijn echt gek op elkaar." 

Onzeker

"In het begin ben ik wel onzeker geweest. We hebben alle drie wel getwijfeld. 'Wat nou als Mike Janne leuker vindt dan hij mij vindt?', dacht ik dan bijvoorbeeld. Maar inmiddels is dat gevoel naar de achtergrond verdwenen. We vertrouwen elkaar en we zijn niet jaloers." 

"Ik heb ook niet het gevoel dat Janne iets 'met mijn man heeft' of dat ik Mike deel. Wij hebben met z'n drieën een relatie. Onze familie was er niet blij mee. Janne heeft met haar familie een moeilijke tijd gekend en ik spreek mijn familie zelfs niet meer. Dat is best heftig…"

Angst voor pesten

"We hebben het niet echt tegen de kinderen verteld, zij groeien er heel natuurlijk in mee. De kinderen van Janne noemen Mike soms papa en mijn zoons noemen de dochters van Janne hun zusjes. Ik maak me wel eens zorgen om hun toekomst op school." 

"Onlangs hadden we een ouderavond waar we met z'n drieën naartoe gingen. Dan zie je andere ouders smoezen en kijken. Wat als ze dat aan hun kinderen doorgeven? Misschien gaan die kinderen onze kinderen dan wel weer pesten… Je kunt nog beter twee vaders of twee moeders hebben dan ouders in een driehoeksrelatie. Dat vinden mensen écht heel raar."

Driepersoonsbed

"In het begin maakten we de afspraak elkaar niet te zoenen of knuffelen waar de kinderen bij zijn, maar zoiets houd je niet vol. Ze hadden er geen oordeel over en vonden het alleen maar mooi. We willen in de toekomst graag een huis kopen met z'n drieën, maar dat is nog best lastig, qua regelgeving. We hebben in elk geval al wel een driepersoonsbed gekocht."

"Het is heerlijk om vrijwel altijd iemand om je heen te hebben. Het voelt niet compleet als Janne niet bij ons is. Wij hebben ook wel onze mindere momenten hoor; zo kunnen Janne en Mike nog wel eens katten op elkaar en ik houd helemaal niet van ruzie." 

Verrijking

"Mike kreeg natuurlijk wel bewondering van zijn vrienden, toen hij het hen vertelde. 'Hoe krijg je dát nou voor elkaar, twee vrouwen?', riepen ze. Maar inmiddels zijn ze er wel aan gewend." 

"Als we ergens met z'n drieën lopen en mensen krijgen onze relatie door, dan zie je ze kijken. Ik begrijp dat wel, ik had hetzelfde gedaan. Het ís ook bijzonder. Ik ben heel blij met hoe het nu is. We zijn zo gelukkig samen, ik zie onze liefde echt als een verrijking."

*De namen zijn gefingeerd omdat nog niet iedereen van de driehoeksrelatie op de hoogte is. Op de foto staan de handen van Joy, Mike, Janne en vier van hun kinderen.

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een bijzonder verhaal te vertellen?

Dan kan dat hier!