Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

De baby van Shanti werd door haar ex vermoord
Foto: Matty van Wijnbergen
Verhalen achter het nieuws

Shanti's ex gooide hun baby van het dak:
Elke ochtend dat lege bedje...

journalist

Marion van Es

O

Op 22 juli vorig jaar werd Amsterdam opgeschrikt door een gruwelijk familiedrama. Een man vermoordde zijn moeder, gooide vervolgens zijn 11 maanden jonge zoontje van het dak en sprong er zelf achteraan. In het boek Elfin - dat morgen verschijnt - tekende moeder Shanti Schiks (30) haar verhaal op.

Er zit een beetje witte verf in haar haren. "Sorry, ik ben aan het schilderen", verontschuldigt ze zich. Nadat ze eerst bij zus Fajah Lourens logeerde, een tijd bij haar moeder verbleef en een paar maanden in Thailand aan haar boek werkte, heeft ze sinds kort eindelijk weer een eigen huis.

Binkeboef

Shanti werd op 10 augustus 30 jaar, haar zoontje had op 11 augustus 2 moeten worden. Maar de harde werkelijkheid is dat Elfin slechts 11 maanden en 11 dagen mocht leven. En dan woog hij ook nog eens exact 11 kilo. Het getal in de naam die ze ooit met liefde bedacht, zal Shanti de rest van haar leven herinneren aan de dag waarop 'haar binkeboef' haar werd ontnomen.

Over die dag wil ze liever niet meer praten: te moeilijk. Het boek zegt meer dan genoeg, meent ze. Haar ex en haar schoonmoeder heten in het boek respectievelijk 'Robin' en 'Maria', verder schreef ze haar waarheid op. Een nachtmerrie die zich in de Amsterdamse Rivierenbuurt afspeelde.

Toezicht

Hoe ze Elfin kwam ophalen bij haar schoonmoeder, onder wier toezicht haar ex af en toe zijn zoontje mocht zien. Hoe ze door Robin de badkamer in gesleurd werd, waar hij een handgranaat tevoorschijn haalde.

Als door een wonder explodeerde het ding niet. Hoe ze, na een worsteling over de vloer, naar de buren wist te ontsnappen. En hoe ze daar, door het raam heen, haar kind van het dak naar beneden zag vallen op straat.

Graafwerk

Achteraf blijkt dat schoonmoeder Maria op dat moment al overleden was. En de verschillende wapens die later in het pand werden gevonden, doen vermoeden dat ook Shanti het niet had mogen overleven. Maar met 'Wat als?'- vragen wil ze zich niet bezighouden, vertelt ze.

"Dat is onbegonnen graafwerk. Natuurlijk, als er een tovenaar zou bestaan die Elfin kan terugbrengen en in plaats daarvan mijn leven nam, zou ik daar meteen voor tekenen. Maar het heeft geen zin om daarover na te denken, want het is maar een fantasie. Dan kan ik beter verdergaan en dankbaar zijn voor de momenten die ik wel heb mogen hebben met Elfin en Maria."

Levensenergie

En verdergaan lukt haar. "Eerlijk gezegd gaat het naar omstandigheden best wel goed met me. Al vrij snel stroomde er een soort levensenergie door me heen, het sterke gevoel dat ik nu voor drie mensen moet leven. Als er iets is na de dood, denk ik dat Elfin en Maria zouden willen dat ik er in hun plaats iets van maak."

"En dat gaat me redelijk af; ik heb zelfs aardig wat geluksmomenten. Soms gaan die gepaard met heel veel pijn en verdriet, en die gevoelens laat ik ook toe. Dan denk ik: 'Huil maar Shanti', en houd ik mezelf vast. Als je zelf je beste vriend wordt, kun je het leven een stuk beter aan."

Rouw

Ze schreef het boek onder andere omdat ze met de inzichten die ze het afgelopen jaar heeft verworven, anderen wil helpen. "Veel mensen denken bij het woord 'rouw' aan jezelf opsluiten in een kamer en schreeuwen tot je niet meer kunt. Maar rouw kan ook iets positiefs zijn, omdat het je dichter bij jezelf brengt." 

"Dat is bij mij gebeurd. Natuurlijk was er intens veel verdriet, pijn en eenzaamheid. Elke ochtend dat lege bedje... Maar ik wilde er niet voor op de vlucht slaan, ik was bang dat het dan later als een boemerang tien keer zo hard terug zou komen."

"Ik heb er bewust voor gekozen om het aan te gaan: te huilen, te voelen, maar ook de mooie herinneringen aan Elfin en Maria te koesteren. Dat heeft me rust gebracht."

Lees vandaag het hele verhaal van Shanti op de pagina VROUW in 'de Telegraaf'.

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een verhaal vertellen?

Dan kan dat hier...