Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Cil Klaasen met oppashond Pluk
Foto: Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

'Dankzij oppashond Pluk
kan ik mijn liefde voor dieren toch kwijt'

Dimphy van Miltenburg

H

Hartstikke fit is ze nog, Cil Klaasen (67) uit Eindhoven. Elke dag wandelt ze een paar uur. Maar alleen is maar alleen. Toen ze tijdens haar wandeltochten mensen met honden tegenkwam, ontstond er een ideaalplaatje in haar hoofd: wandelen met een hond, dat zou toch wel heel gezellig zijn! Dankzij Stichting OOPOEH* - Opa's en Oma's Passen Op Een Huisdier - heeft Cil nu twee dagen in de week een wandelkameraadje.

Cil: "Ik heb geen huisdier omdat ik vind dat een huisdier een buitenplek nodig heeft en die heeft mijn appartement niet. Dus toen ik hoorde van Stichting OOPOEH, gaf ik mij op als oppas."

Druk hondje

Na een paar maanden was het raak: Silke zocht een oppas voor Pluk. Cil: "Ze werkt fulltime en vond het vervelend voor haar hond als die zo vaak alleen thuis was. Ik weet nog dat ik in eerste instantie dacht: 'Wat een druk hondje'."

"Maar inmiddels ben ik hartstikke gek op haar. ’s Ochtends brengt Silke Pluk hier thuis. In de lift hoor ik Pluk al blaffen en als ze eruit komt rent ze uitgelaten op mij af: dat is zo’n fijn gevoel. Dankzij Pluk kan ik mijn liefde voor dieren toch kwijt." 

Een bonus

En Cil is niet de enige die nu af en toe van een huisdier geniet. "Twee etages boven mij woont een oudere dame van 85 jaar, we gaan ’s ochtends altijd even koffiedrinken bij haar. Dat deed ik altijd al, maar voor haar is Pluk een bonus, want ze is dol op honden."

Juíst omdat Pluk er maar twee keer per week is, vindt Cil het leuk. "Ik heb de lusten en niet de lasten. Ik ga graag op vakantie en een weekendje weg, dat kan gewoon, want dat bespreek ik dan met haar baasje."

Kers op de taart

"Mijn vriend was eigenlijk helemaal geen hondenliefhebber; hij is vroeger een keer aangevallen en moest in eerste instantie niets van Pluk hebben. Maar inmiddels is hij ook gek op haar. Dus ik hoef geen eigen hond en bovendien: ik wil Pluk niet missen." 

"Van haar krijg ik onvoorwaardelijke liefde. Ze kijkt je niet aan van: 'Wat heb jij vandaag weer aan?'. Je bent zo belangrijk voor zo’n levend wezen, ze is voor mij de kers op de taart van mijn leven. Maar dagdromen tijdens het wandelen is er niet meer bij; Pluk is een heel actief hondje, ik moet echt opletten met haar." 

"Dankzij Pluk maak ik ook veel praatjes met mensen. Het is iedere keer weer een avontuur als ik met haar op pad ga. Als iemand op een bankje zit en Pluk gaat daarheen, heb ik meteen een gespreksonderwerp. Ik ben niet iemand die zomaar tegen wildvreemden praat, maar met Pluk wel. leuk toch!." 

*'Stichting OOPOEH' is opgericht met het doel om senioren een actiever leven te bezorgen en huisdieren een leuker leven. Vandaag, op dierendag, bestaat de stichting 5 jaar!