Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Eigen beeld
Foto: Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

Bianca liet vervroegd een uitstrijkje doen:
Anders was ik nu misschien wel dood geweest

journalist

Marjolein de Jong

D

Dat je beter te vaak een uitstrijkje kunt laten doen dan er eentje overslaan, bewijst het verhaal van Bianca van Valkenburgh (35). "In eerste instantie leek er niets aan de hand."

Afgelopen jaar was Bianca ineens tweeënhalve week ongesteld. Dat vond ze gek en ondanks haar niets-aan-de-hand-uitstrijkje vier jaar eerder trok ze eerder aan de bel dan de uitnodiging voor de 'screening' op haar mat viel.* De diagnose HPV (Humaan PapillomaVirus) volgde.**

Verstopt

Een uitstrijkje en inwendig onderzoek volgden. In eerste instantie leek er niets aan de hand, maar aan de hand van weggehaald weefsel troffen de artsen hoog op haar baarmoederhals een tumor aan. De tumor was zo verstopt dat ze het in eerste instantie hadden gemist.

"De arts zei dat hij het zo hoog op de baarmoederhals nog nooit had gezien. Het leek wel een film; ik had geen moment verwacht dat er iets aan de hand zou zijn. En toch had ik baarmoederhalskanker. Ik dacht nog: 'Het klopt niet, mijn weefsel is verwisseld.'"

Kinderwens

Bianca onderging een baarmoederbesparende operatie. Maar of de arts daadwerkelijk haar baarmoeder had kunnen sparen, zou pas blijken na de operatie. "Gek genoeg besefte ik op dat moment de eventuele gevolgen nog niet. Ik wilde alle ziekte uit mijn lichaam hebben en riep tegen de arts: 'Haal alles eruit, alles moet weg.'"

Gelukkig gingen de artsen voorzichtig te werk en werd haar baarmoeder gespaard. Wel werden haar baarmoederhals, lymfeklieren en deel van haar vagina verwijderd. Bianca is dus nog vruchtbaar. "Daar ben ik dankbaar voor. Maar bovenal wilde ik niet dood. Ik heb een kinderwens, maar niet ten koste van mijn eigen leven."

Veranderd lichaamsbeeld

Bianca heeft door de operatie een groot litteken op haar buik en dat maakt haar soms best onzeker. "De band met mijn lichaam is veranderd. Ik vind mezelf niet meer mooi en zie er tegenop om in een bikini op het strand te liggen. Ook op seksueel gebied voel ik me minder aantrekkelijk."

Tijdens haar ziekteperiode strandde Bianca’s relatie. "Hij heeft nooit gezegd dat hij mij minder aantrekkelijk vond. Toch denk ik weleens: 'Zal het daaraan liggen? Is het mede daarom uitgegaan?' Ik weet het niet en het is natuurlijk ook mijn eigen onzekerheid."

Waarschuwen

Al met al was het een wake-up call. "Ik twijfelde altijd over alles, maar nu weet ik wat ik wil. Ik heb nooit gedacht dat ik dood zou gaan, maar dacht wel: 'Als ik alles achter de rug heb ga ik echt mijn leven oppakken'." En dat doet Bianca, want sinds kort werkt ze bij een stichting voor vrouwen die - net als zij - gynaecologische kanker hebben gehad. 

"Ik vind het belangrijk dat iedere vrouw gehoor geeft aan de oproep van het bevolkingsonderzoek. Als je een check overslaat, kan het zomaar raak zijn. Ik moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren als ik niet aan de bel had getrokken, of het uitstrijkje had overgeslagen. Baarmoederhalskanker mag dan vrij zeldzaam zijn, het is wel een sluipmoordenaar."

* Iedereen die 30, 35, 40, 45, 50, 55 of 60 wordt ontvangt een uitnodiging van de screeningsorganisatie. Bron: RIVM

**Vrijwel alle mannen en vrouwen worden in hun leven een keer besmet met hr (hoog-risico)HPV, meestal vlak na het seksueel actief worden. Bij 8 van de 10 mensen ruimt het lichaam het virus vanzelf op. Dit gebeurt meestal binnen twee jaar. Maar bij langdurige infectie kán het baarmoederhalskanker veroorzaken. Bron: RIVM

Jij op VROUW.nl

Heb je ook een bijzonder verhaal en wil je dat delen?

Dan kan dat hier...

Van de partners van VROUW