Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Wanhopige vrouw
Foto: Hollandse Hoogte/Bent
Verhalen achter het nieuws

Monique: Borstimplantaten
hebben mijn leven verwoest

blogger

Marloes Grimbergen

H

Het RIVM maakte onlangs bekend dat honderden vrouwen niet tevreden zijn over hun siliconen borstimplantaten en hebben gezondheidsklachten. Dolgelukkig was Monique (44) toen ze twintig jaar geleden haar borsten liet vergroten. Zo blij als een kind was ze met haar nieuwe boezem. Toch zijn het diezelfde siliconen implantaten die haar leven verwoest hebben; Monique kan geen dag zonder morfine en heeft altijd pijn. Met haar verhaal wil ze andere vrouwen waarschuwen.

"Ik had niks maar na mijn operatie in 1997 had ik eindelijk een gevuld decolleté. ik was de arts zo dankbaar; eindelijk voelde ik mij vrouwelijker! Maar als ik toen had geweten wat ik nu weet, was ik nooit onder het mes gegaan."

Gebroken ribben

"Zo’n twee jaar na de ingreep kreeg ik de eerste klachten. Dat ging heel langzaam, als een sluipmoordenaar. Het begon met depressieve gevoelens en pijn aan mijn spieren en gewrichten. Maar ja, iedereen heeft weleens last van pijntjes, dus ik legde de link niet. De klachten verergerden, ik had overal pijn. Ik kon mij niet meer concentreren, zo erg zelfs dat ik nu al ruim tien jaar geen boek meer kan lezen."

"In 2007 brak ik voor het eerst spontaan mijn ribben. Ik voelde en hoorde letterlijk hoe mijn rib brak. In korte tijd brak ik bijna tien ribben, allemaal spontaan. De artsen stonden voor een raadsel, niemand wist hoe dit kon. Ik ging de medische molen in. Er werden scans gemaakt en allerlei genetische onderzoeken gedaan, maar de uitslag was steeds dezelfde: niemand had een idee hoe het mogelijk was dat ik spontaan mijn ribben brak."

Baan kwijt

"Ik ging van ziekenhuis naar ziekenhuis. Ondertussen voelde ik mij zo ontzettend alleen, het was alsof niemand mij begreep. Ik voelde me vaak niet serieus genomen. Mijn goede baan raakte ik kwijt en ik was al blij als ik overdag genoeg energie had om mijn honden uit te laten, of mijn huishouden te doen."

"Eind 2016 zapte ik ’s avonds langs een uitzending van zorg.nu over de gevolgen van lekkende siliconen. Alle siliconen gaan namelijk op een bepaald moment 'zweten'. Ik zat meteen op het puntje van mijn stoel. Onderzoek toonde aan dat siliconendeeltjes zorgden voor klachten. Klachten die ik herkende! Alles viel opeens op zijn plek en ik was niet langer alleen."

Opgelucht

"Na de uitzending nam ik contact op met Meldpunt Klachten Siliconen. Zelfs andere gevallen van gebroken ribben waren bij hen bekend. Ik voelde me zo opgelucht. Huilend belde ik mijn moeder, ze kon me amper verstaan. Ik was zo ontzettend blij dat ik me niet langer alleen hoefde te voelen en dat er een aanleiding was voor al mijn klachten."

"De siliconen heb ik inmiddels laten verwijderen. De eerste implantaten had ik - na dertien jaar - in 2010 al laten vervangen. De artsen hadden me verteld dat ze minimaal vijftien jaar zouden meegaan. Inmiddels weet ik dat implantaten slechts maximaal tien jaar meegaan." 

PIP-implantaten

"Van de siliconen die ik in 2010 kreeg weet ik precies het merk en serienummer, maar niet wat voor rotzooi er in zat, maar dat geldt niet voor de siliconen die in 1997 bij mij geplaatst zijn. Ik weet dus niet wat er dertien jaar lang in mijn lijf heeft gezeten. Het ziekenhuis heeft hier geen gegevens van, maar ik vermoed dat het de omstreden PIP-implantaten zijn geweest."

"Ik ben nu al twintig jaar ziek en voor mij is het vrij uitzichtloos. De vooruitzichten ken ik niet, artsen hopen vooral dat mijn klachten niet verergeren. De siliconen implantaten hebben jarenlang in mijn lijf gelekt. Ik leef nu elke dag met pijn, kan niet zonder morfine. Mijn borsten ben ik ook kwijt, opvullen met lichaamseigen vet is voor mij geen optie, aan mij is genoeg gesleuteld."

Meldpunt

"Voor al die andere vrouwen die rondlopen met siliconen borstimplantaten wil ik zeggen: 'Laat je eens checken, probeer erachter te komen wat er in lijf zit en of dat goed is. Ik zeg niet dat iedereen ziek wordt, maar siliconen implantaten zijn zeker niet zo veilig als gesuggereerd wordt."

"Ze gaan geen leven lang mee. Vrouwen moeten hier beter voor gewaarschuwd worden. Ik heb ontzettend veel gehad aan het Meldpunt; als ik hen niet had gehad, was ik niet waar ik nu ben en dat is goud waard."

Van de partners van VROUW