Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Desiree Nusink|Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

'Nu mijn Essure-veertjes eruit zijn,
heb ik mijn leven weer terug'

journaliste

Daphne van Rossum

S

Steeds meer vrouwen rapporteren hun Essure-klachten. Inmiddels is er een wachtlijst voor het verwijderen van de beruchte sterilisatie-veertjes. Naar schatting hebben 1.700 van de ongeveer 30.000 vrouwen in Nederland die sinds 2001 met Essure gesteriliseerd zijn, de implantaten laten weghalen. Ook Desiree Nusink (46) liet de veertjes operatief verwijderen: "Jarenlang was ik chronisch moe en vergeetachtig en kampte ik met vage klachten." 

Het Landelijk Meldpunt Zorg ontving in 2016 maar liefst 739 klachten over Essure. Bijna 4000 leden heeft de Facebookgroep over Essure-problemen inmiddels. Volgens de NRC is in het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven, zelfs een wachtlijst voor vrouwen die van de bij hun geplaatste Essure af willen, bevestigt Marlies Bongers gynaecoloog in dat ziekenhuis. "We hebben in anderhalf jaar al bij zo’n 250 vrouwen de Essure-spiraaltjes verwijderd."

Hoofdpijn

Desiree vertelt waarom zij haar veertjes liet verwijderen: "Ik heb een bijnierziekte en bracht mijn klachten in eerste instantie daarmee in verband. Achteraf pas kan ik zien dat de klachten zijn begonnen na de plaatsing van Essure."

"Na de verwijdering van Essure was ik vrijwel direct de watten in mijn hoofd kwijt en had ik geen hoofdpijn meer. Geweldig! Ook werd ik een stuk vriendelijker voor mijn omgeving. Ik was een emotionele tijdbom en net een zwangere vrouw; altijd prikkelbaar."

Hollandse Hoogte

"Nu ben ik rustiger en voel me niet meer zo gejaagd. Heel langzaam voelde ik me weer mens worden. Ik ben nu twee jaar verder en ik werk zelfs weer! De medicatie voor mijn nierziekte kon na het verwijderen van Essure goed ingesteld worden en ik voel me weer helemaal de oude. Daarop had ik niet durven hopen!" 

Reuma

Wendy Schaap|Eigen beeld

Reuma

Ook Wendy Schaap (33) liet haar veertjes verwijderen. In een eerder interview vertelde zij al uitgebreid over de klachten die ze had: "Anderhalf jaar geleden ging mijn Essure eruit. Al direct in het ziekenhuis was de pijn in mijn benen weg."

"Ik had met Essure heel erg last van reuma. Kon het stuur van mijn auto niet eens vasthouden, de pook glipte ook zo uit mijn handen. Levensgevaarlijk. Die reuma is nu zo goed als weg, ik heb alleen nog een soort lichte spierpijn."

Grootschalig onderzoek

"Ik ben weer als nieuw; ik kan weer fietsen en ga in januari zelfs weer solliciteren. Ik heb echt mijn leven weer terug. Ik hoop dat er een grootschalig onderzoek komt. Ik, en zoveel vrouwen met mij, hebben hier zo ontzettend veel problemen door gekregen!"  

Eerder reageerde Nicole Mulder - in de comments onder een artikel over Essure op VROUW.nl: "Ik heb ze ook gehad en ben blij dat ik ze kwijt ben; ik heb inmiddels mijn leven weer terug en heb energie voor 10."

Eyeopener

Ook 'Rikkelman' reageert: "Ook ik ben sinds 23 mei verlost van mijn Essure. Ik ben weer ik en voel me weer goed. Eileiders, baarmoeder... alles eruit. Die veertjes maken je leven tot een hel. Ik kon niets meer, had zoveel pijn en zo ontzettend vermoeid."

"Op je 34 zou je in de bloei van je leven moeten zijn. En als alleenstaande met 4 kinderen heb je je energie hard nodig. Ik ben in Eindhoven geholpen en heel dankbaar voor de Facebook-groep. Wat een eyeopener." 

Seks

Anouk liet weten: "Ik ben net anderhalf week verlost van dit drama! Geen wattenhoofd meer. Beter kunnen zien. Geen hoofdpijn. Geen jeuk op benen en vingers. Ben rustiger van binnen. Geen tintelingen in vingers en tenen. Kan nu dieper doorademen. Geen zenuwbeklemming in mijn rug meer."

'Pijnlijke prikkelende huid is weg. En de seks? Die doet na 6 jaar ook geen pijn meer! En dan vragen de artsen zich nog af of er iets af te leiden is aan Essure? Sorry hoor, maar ik heb dankzij het verwijderen van de Essure mijn leven weer terug! En dan heb ik dit na anderhalve week."

Wil jij ook een ervaring delen? Dan kan dat hier!

Van de partners van VROUW