Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Homeopathische middelen
Foto: Hollandse Hoogte
Verhalen achter het nieuws

'Voor mij is homeopathie
de normaalste zaak van de wereld'

Anne-Flore Muller

W

Wanneer je iets onder de leden hebt, heb je keuze uit talloze poeders, pillen en drankjes. En voor wie verder kijkt dan de reguliere geneeskunde kan ook nog flink grasduinen in de alternatieve hoek. VROUW-collega Anne-Flore grijpt al van jongs af aan naar homeopathie. "Baat het niet, dan schaadt het niet."

Homeopathie is, sinds 1796, een bekende alternatieve geneeswijze. Grondlegger: de Duitse arts Samuel Hahnemann. Bij homeopathie wordt er van het zelfherstellend vermogen uitgegaan. Dit vermogen wordt op de natuurlijke wijze gestimuleerd, door middel van medicijnen op basis van planten en kruiden.

Gebakken lucht

Sceptici vinden echter dat homeopathie gebakken lucht is. Volgens recente berichtgeving zouden homeopathische middelen niets anders zijn dan keer op keer verdunde plantenextracten, waardoor er geen werkzame moleculen meer in de planten zouden zitten en dus ook geen werkzame stoffen.

Voor mij is homeopathie echter de normaalste zaak van de wereld, een vanzelfsprekendheid. Van jongs af aan krijg ik al druppeltjes of korreltjes voorgeschreven wanneer ik ergens last van heb, en drink ik liters saliethee met tijm en kamille om een opkomend griepje in de kiem te smoren.

Frisse neus

Tot mijn achttiende waren de keren dat ik een paracetamol had geslikt op een hand te tellen. En zelfs nu nog ga ik liever een frisse neus halen of een dutje doen wanneer ik hoofdpijn heb, in plaats van een pijnstiller te nemen.

Mijn medicijnkastje barst bijna uit zijn voegen van de zalfjes en kruidenmengsels met onmogelijke namen, en na iedere verhuizing ga ik nog altijd op zoek naar een huisarts met alternatieve insteek.

Andere bril

Dat het echter niet in ieder huishouden vanzelfsprekend is om natuurlijke middelen te gebruiken besefte ik toen ik op mijzelf ging wonen. Research over homeopathie leerde me al snel dat er geen enkel bewijs of onderbouwing voor is. Integendeel. Met een andere bril bekeek ik mijn voorraadje aan natuurlijke medicijnen, om te concluderen dat ik mezelf al die jaren voor de gek heb gehouden.

Maar ondanks het feit dat ik inmiddels kritischer tegenover alternatieve geneeswijzen sta, leef ik de normen en waarden die mij thuis zijn bijgebracht nog wel na. En verkies ik nog altijd homeopathie boven andere geneeswijzen. De reden? Baat het niet, dan schaadt het niet.

Gezond lichaam

Nu ben ik - gelukkig - gezegend met een gezond lichaam, waardoor ik me deze methode kan permitteren. Ik beweer zeker niet dat ernstige aandoeningen of ziektes bestreden kunnen worden met homeopathie, dat alternatieve geneeswijzen moeten worden gehanteerd als het levensbedreigende situaties betreft.

Maar wat mijzelf betreft - terwijl ik stiekem best weet dat het waarschijnlijk een placebo-effect is wanneer ik mijn natuurlijke middeltjes slik en me plots beter voel - vind ik niet dat het anders hoeft.

Heftige medicijnen

Ook al is homeopathie wetenschappelijk gezien onzin, toch ben ik van mening dat deze medicijnen altijd nog minder schadelijk zijn dan heftige medicijnen die in eerste instantie wellicht (nog) niet nodig zijn.

Want als ik eigenlijk gewoon beter word dankzij de kracht van mijn lichaam in plaats van het kruidenmengsel zelf, is dat toch eigenlijk ook helemaal prima?

Van de partners van VROUW