Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verhalen achter het nieuws

Marije’s hoogbegaafde kind (13) is depressief:
Hij voelt zich onbegrepen

redacteur

Indra Jager

H

Hoewel hoogbegaafdheid vaak wordt gezien als een zegen, kan het ook zeker een vloek zijn; een hoog IQ gaat namelijk vaak hand-in-hand met hoogsensitiviteit en die combinatie zorgt dikwijls voor problemen. Marije Jager weet hier alles van. "Marin stelde op zijn vierde al vragen als: 'Waarom zijn wij hier op aarde?' Hij werd heel somber en op een gegeven moment ook suïcidaal."

Toen Marin eindelijk naar school ging, had hij verwacht dat hij allemaal dingen zou leren, maar dat is in groep 1 natuurlijk niet het geval. "Vanaf dat moment liet ik hem eigenlijk elke dag ongelukkig achter in de kring."

Suïcidaal

"Na school kwam hij dan het hek uit en vroeg waarom hij naar school moest als hij er toch niks leerde. Zo jong als hij was, zei hij dan: 'Waarom vinden jullie het leven nou zo leuk? Ik zie het niet.' Hij was zó boos."

Volgens Marije is hoogbegaafdheid niet per se slim zijn, maar vooral anders denken; hoogbegaafden maken allerlei verbanden die anderen niet zo makkelijk maken. "Zij worstelen met heel andere vragen, zoals over het leven. Van de vraag waarom we op aarde zijn werd hij heel somber en uiteindelijk zelfs suïdicaal. Hij zag het écht niet meer zitten." 

Jas

Het niet in de standaard jas passen, kan volgens Marije best een handicap zijn. "Het schoolsysteem is op een bepaalde manier ingericht en kinderen als Marin passen daar niet tussen. Je kan echt geen normale leerkrachten op hem zetten." 

"Je moet als leerkracht weten wat voor een verbindingen hij maakt. Als een juf bijvoorbeeld vijf zoogdieren vraagt, kiest Marin de meest bijzondere uit. Op een reguliere school worden die fout gerekend als ze niet in het rijtje in het boek staan."

Aparte humor

"Marin heeft ook hele aparte humor. Ik houd ervan, maar dat betekent wel dat hij het heel moeilijk heeft op school; hij wordt niet begrepen. Tijdens spelletjes begint hij bijvoorbeeld over de spelregels. Om dan in te binden, is niet zo makkelijk. Terwijl kinderen er wel graag bij willen horen."

Naast hoogbegaafd is Marin hoogsensitief en ook dat brengt de nodige strubbelingen met zich mee. Aan de ene kant willen de hersenen dan geprikkeld worden, terwijl ze aan de andere kant heel snel overprikkeld raken.

Onderprikkeld

"Op school krijgen hoogbegaafde kinderen dan al snel een koptelefoon op en vervolgens een soort muurtje op de tafel. Werkt dat niet, moeten ze op de gang. Maar dan raken ze juist weer onderprikkeld."

Marin is zo gevoelig dat hij een tijd lang in de winter op slippers liep omdat hij niks om zijn voeten kon verdragen. En nog steeds kan hij ook maar bepaalde T-shirts met een niet te wijde en niet te strakke hals dragen. Thuis moest alles meteen uit. "Dat was echt een teken dat het niet goed met hem ging. Hij was zo onrustig dat alles om zijn lijf in de weg zat."

Medicatie

Nu gaat het beter. "In die zin dat hij nog geen hele dag naar school gaat, maar hij is wel weer in opbouw. Hij draagt ook weer lange broeken in de winter en korte in de zomer en T-shirts en truien - mits er geen labeltjes aanzitten en het van het juiste stofje is gemaakt - lukken ook." 

"Hij doet ook mee in de maatschappij en heeft interesse in andere mensen. Hij kan soms zelfs even genieten. Hij gebruikt wel medicatie om de scherpe randjes er van af te halen en dan vooral op het stuk: wat is het leven en wat is mijn doel?"

Psycholoog en psychiater

Ondanks dat het beter gaat met Marin, heeft de situatie wel z’n weerslag op het gezin. Om Marin te helpen, liepen ze bijvoorbeeld bij de GGZ,. "Maar dat had niet zoveel zin; Marin praatte de psycholoog zo onder de tafel." 

Na een lange zoektocht heeft hij nu dan eindelijk een geschikte psycholoog en psychiater gevonden. Een goede hulp is de begeleiding die Marin negen uur per week van Jeugdzorg en de gemeente krijgt, waarin Marije even van haar verantwoordelijkheid wordt ontlast.

Depressie

Marc, de man van Marije, kampt ook met depressies en dat betekent dat de zorg voor Marin en hun jongste zoon Micah op de schouders van Marije rust. "Er is wel een fase geweest waarin ik dacht: 'Hoe ga ik dit doen?' Maar een moeder bezit een oerkracht, ik kan het niet anders omschrijven." 

"Natuurlijk heb ik me ook wel afgevraagd of ik iets verkeerd heb gedaan in de opvoeding; was het mijn schuld dat hij geen plezier meer had in het leven? Maar dat heb ik snel van me af kunnen schudden. Bovendien mag ik niet ook nog omvallen."

Aanjager

Om andere ouders in het proces te helpen, is Marije een bedrijf gestart. Bij Aanjager Coaching kun je terecht met vragen over onder andere hoogbegaafde kinderen. "Als moeder van een hoogbegaafd en hoogsensitief kind vond ik het opvallend dat je het wiel opnieuw moet uitvinden. Je kunt eigenlijk nergens terecht."

"Ik dacht toen: 'Ik heb de plicht naar andere moeders om hen hierin te helpen. Want waar kan je kind bijvoorbeeld een dagje naartoe met kinderen als hij? Dat zie ik ook terug in de animo en de ouders die mij vertellen dat zij tegen hetzelfde probleem aanlopen als ik negen jaar geleden. Ik verbaas me daar nog iedere keer over."

Jij op VROUW.nl

Herken jij je in het verhaal van Marije? En wil je daarover vertellen?

Dan kan dat hier!