Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Joyce Steneker heeft weer een prachtige huid
Foto: Eigen foto
Verhalen achter het nieuws

Joyce waarschuwt tegen 'het' acnémiddel:
Ik zou het nooit meer gebruiken

journaliste

Hester Zitvast

J

Joyce Steneker (32) las recent online een van oorsprong Amerikaans bericht waarin Isotretinoïne (merknaam Roaccutane), een middel tegen acné, werd bejubeld. Tot haar verbijstering. "Ik had er negen maanden een haat-liefde relatie mee want de bijwerkingen zijn enorm. Zo was ik depressief en had lichamelijke klachten." 

"Ik had tijdens de puberteit wel eens een pukkeltje. Het werd erger als ik ongesteld werd, maar heel heftig was het toen nog niet. Vijf jaar geleden kreeg ik ineens heel erge acné; allemaal onderhuidse ontstekingen onder meer op mijn kaak, rug en armen.' 

Schaafwonden

"Ik heb zo ongeveer alles geprobeerd: van een mengsel van paracetamol en zuiveringszout tot wonderolie. Wanhopig was ik. De huidtherapeut heeft geprobeerd de acné te bestrijden met microdermabrasie en fruitzuurbehandelingen, op een gegeven moment zelfs gecombineerd. Naast dat dit heel pijnlijk was, zag ik er dan ook dagenlang niet uit. Mijn hele gezicht zat onder de schaafwonden."

"Mijn uiterlijk maakte mij onzeker. Al leerde ik toen wel mijn huidige partner kennen, die keek er gelukkig doorheen. Maar ik wilde een gave huid! Ik probeerde het, voor zover mogelijk, te camoufleren met make-up."

Joyce kreeg rond haar 27ste ineens heel erge last van acné.

Ziekenhuis

"In 2013 gingen mijn vriend en ik naar Thailand. Ik had er veel zin in en verwachtte dat de acné dan ook wel minder zou worden, zo met het zonnetje erop, maar het werd alleen maar erger. Bij terugkomst was ik er helemaal klaar mee en mijn huisarts stuurde mij door naar het Radboudumc in Nijmegen."

"Mijn huid was tegen die tijd helemaal kapot. Drie dermatologen stelden Roaccutane voor. Ik moest een policy tekenen, dat ik wist waar ik aan begon. Het middel heeft namelijk heftige bijwerkingen, waaronder uitgedroogde slijmvliezen en een vertraagde celdeling." 

Zwanger

"Ik mocht dan ook absoluut niet zwanger worden, de pil of een spiraaltje is dan ook verplicht. Iedere maand moest ik terugkomen voor een urinetest en bloedtest. Er werd dan onder meer gekeken of mijn lever en nieren nog goed functioneerden en of ik niet toch per ongeluk zwanger was."

"Ik had veel lichamelijke bijwerkingen. De vellen hingen aan mijn lippen en de slijmvliezen in mijn neus waren zo droog dat ik voortdurend crème moest smeren. Daarnaast werd ik heel depressief. Ik kreeg een haat-liefdeverhouding met het middel, want nadat mijn acne de eerste maand heel veel erger was geworden, zag ik mijn huid verbeteren."

Vlag

"Toch voelde ik me heel rot. Ik kon overal wel om huilen en was heel down. Toen ik na negen maanden mocht stoppen, ging de vlag uit. Gelukkig kwam het daarna niet meer terug. Mijn huid is nog steeds heel mooi nu."

"Ik ben blij dat ik heb doorgezet, maar zou het toch nooit meer gebruiken; het middel heeft daarvoor teveel haken en ogen. Het is echt niet iets dat je zomaar 'even' bij de huisarts bestelt."

Gezonde meid

"Het is een laatste redmiddel, waar je goed over moet nadenken. Het advies is om drie maanden niet zwanger te worden, nadat je Roaccutane hebt gebruikt, maar mijn vriend en ik hebben voor de zekerheid een jaar gewacht."

"Ik was zo bang dat het toch nog in mijn lijf zou zitten. En zelfs toen ik zwanger was, had ik angst dat het daardoor zou misgaan. Gelukkig is onze Fiep (15 maanden) een gezonde meid!"