Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Flint
Foto: Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

Flint (4) krijgt binnenkort
een nier van zijn vader

Sanne Eva Dijkstra

D

Deze Donorweek staan orgaan- en weefseldonatie opnieuw in de belangstelling. Want er zijn nog altijd te weinig donoren, terwijl ze zo hard nodig zijn. Tessa Verdult (40) weet dat als geen ander. Haar zoontje Flint (4) werd geboren met één nier. Daar valt mee te leven, maar alleen als die nier goed werkt. Helaas is dat bij Flint niet zo.

Toen hij geboren werd, was het maar de vraag of hij zou blijven leven. Tessa: "Zijn eerste jaar lag hij vooral in het ziekenhuis. Ik kan er nu rustig over vertellen, maar dat was een hele moeilijke en emotionele tijd." Inmiddels is Flint een energiek en levendig jongetje. Dat is best ongewoon als je maar één nier hebt, vertelt zijn moeder. "Maar hij blijft ons keer op keer verrassen."

Sondevoeding

Het gezin probeert zo normaal mogelijk te leven, al is dat niet altijd gemakkelijk. Flint gaat naar een gewone school, maar kan omdat hij sondevoeding krijgt niet langer dan halve dagen aanwezig zijn. "Die sondevoeding is een blok aan ons been. We doen alles hoor, mijn man Michael en ik werken allebei, we doen als gezin leuke dingen en gaan gewoon op vakantie. Maar het is wel altijd een hoop geregel."

Als alles goed gaat, heeft Flint de sondevoeding over een tijdje niet meer nodig. Hij krijgt dan een donornier van zijn vader. Heel bijzonder, want volgens Tessa komt het maar zo’n tien keer per jaar voor dat kinderen een nier van hun moeder of vader krijgen. Hoe groter en sterker Flint is, hoe beter. "Zo lang hij stabiel is, wachten we dus nog even met de operatie. Maar de uitslag van de laatste bloedonderzoeken vielen tegen. Als dat bij de volgende controle weer zo is, wordt de transplantatie in gang gezet."

Flint, Michael, Tessa en Kiki

Vertrouwen in de toekomst

"Flint moet dan ongeveer een maand in het ziekenhuis blijven en mijn man heeft nog veel langer nodig om te herstellen. En mijn dochter Kiki (8) is er natuurlijk ook nog." Toch kijkt Tessa er ook naar uit: "Ik zie de toekomst positief. Het kan alleen maar beter worden. Normaler. Dat hoop ik niet alleen, ik wéét dat dat gaat gebeuren. En als het tegenvalt, vinden we daar onze weg ook wel weer in."

Zonder nieuwe nier zou Flint op een bepaald moment met dialyse moeten beginnen. "Daarvoor moet je drie keer per week of zelfs elke dag naar het ziekenhuis. Dat zou nóg meer impact op ons leven hebben." Tessa is blij dat ze dat kunnen voorkomen met de transplantatie. De donornier geeft Flint de kans om straks 'gewoon' kind te zijn. Net als zijn zus en klasgenootjes.

Hoeveel pech ze ook gehad hebben, Tessa vindt dat haar gezin boft. Dat gunt ze ook anderen in een vergelijkbare situatie. "Wij hebben het geluk dat mijn man en ik beiden geschikt zijn als donor, dat geldt niet voor iedereen. Ons lichaam is gemaakt met allemaal extra’s waarmee je een ander kunt helpen. Zodat die ander weer een leven kan opbouwen. In dit geval is mijn man de held, maar soms kun je ook een onbekende helpen. Het is goed om te weten dat je voor iemand anders het verschil kunt maken."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een bijzonder verhaal dat je wilt vertellen?

Dan kan dat hier!