Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Jessica met Clinton, tijdens haar bezoek nu aan Texas
Verhalen achter het nieuws

Jessica bezocht Clinton opnieuw in dodencel:
Hij is kalmer dan ik...

journaliste

Hester Zitvast

O

Op 26 oktober staat de executie van de Amerikaan Clinton Young gepland. En dat terwijl er volop bewijs zou zijn dat Clinton de betreffende moorden niet gepleegd kán hebben. Sterker nog, de echte schutter zou bekend zijn. Documentairemaakster Jessica Villerius bezocht Clinton opnieuw in Texas. Ze blijft geloven dat er iemand is die het tij kan keren. Jessica: "Ik heb zelf getuigd in deze zaak."

"Ik heb geen idee wat er met Clinton gaat gebeuren. Dat is het frustrerende aan deze zaak: je bent compleet overgeleverd aan de grillen van justitie. Gunnen zij hem een laatste kans op basis van het verpletterende nieuwe bewijs of is dat voor hen juist reden om hem zo snel mogelijk op die bank te leggen? Als het aan justitie ligt wordt Clinton op 26 oktober geëxecuteerd. Legaal vermoord, in dit geval."

Alles uit de kast

"Als het aan mij en zijn advocaten ligt, trekken we tot de laatste seconde alles uit de kast om dit circus bloot te leggen en te voorkomen dat straks iets gebeurt wat niet meer terug te draaien is." 

"En nog even los daarvan: naast dat er iemand onterecht om het leven wordt gebracht, loopt de echte dader straks gewoon weer vrij rond. Iets wat ik maar moeilijk kan verenigen met mijn gevoel voor rechtvaardigheid."

Geen enkel bewijs

"Clinton is veroordeeld voor twee moorden waar hij weliswaar bij is geweest, maar die hij niet gepleegd heeft en ook niet gepleegd kan hebben. Vier jongens gingen blowen, en een vijfde gaf hen een lift." 

"Die vijfde man is, zonder aanleiding zo lijkt het, door zijn hoofd geschoten. De drie jongens zeggen dat Clinton het heeft gedaan, maar daar is geen enkel bewijs voor." 

Recent bewijs

"Geen van de verklaringen is forensisch en ballistisch mogelijk. Vanuit de positie waar Clinton zat, zijn de kogels in het hoofd van het slachtoffer niet te verklaren."

"Een dag later is er weer iemand vermoord en ook hier is het woord van de een tegen de ander. Er is nul bewijs. Recent bewijs toont echter aan wie de schutter wél is." 

Een deal

"En laat dat nou net iemand zijn die aan mij heeft toegegeven een deal met justitie te hebben gesloten. Deals sluit je in de regel alleen maar als je weet dat je iets hebt gedaan en er minder straf voor wilt hebben." 

"Clinton heeft nooit een deal gesloten. Onderaan de streep zijn hier alleen maar verliezers: er zijn twee levens te betreuren door heel domme, en verwijtbare beslissingen van een groep jongens die onder invloed van wiet en amfetamine waren. Maar ik vind dat er een groot verschil zit tussen domme beslissingen maken, en een tweevoudig moordenaar zijn."

Zelf getuigd

"Er wordt momenteel nog van alles gedaan om de executie te voorkomen. Met zijn executie worden wetten en rechten geschonden. Er zijn nieuwe getuigen opgestaan." 

"Ik heb zelf getuigd in deze zaak, omdat de medeverdachte van Clinton mij dingen heeft verteld die lijnrecht tegenover zijn verklaringen onder ede staan."

Blind

"Maar Justitie is blind voor alle bewijzen; het lijkt er sterk op dat ze Clinton opofferen om zelf geen gezichtsverlies te lijden. Dat vind ik een bizarre gedachte."

"Ik ben vandaag bij Clinton in de dodencel geweest en het gaat redelijk goed met hem. Hij is erg kalm. Kalmer dan ik, kan ik je zeggen. Hij zegt ook dat het voor mensen buiten waarschijnlijk moeilijker is."

Bewonderenswaardig

"'Ik ben hier al zestien jaar, iedere dag mee bezig', verklaarde hij. Ik heb hem verteld hoe bewonderenswaardig ik zijn kracht en kalmte vind. Hij is diep onder de indruk van alles wat er, zeker vanuit Nederland, voor hem wordt gedaan."

"Mensen kunnen nog steeds helpen door de Amnestypetitie te tekenen of hooggeplaatsten in Texas aan te schrijven. Deel het verhaal van Clinton. Ik zal hier zijn wanneer de executie doorgaat, maar daar ga ik nog niet vanuit."

Naald in arm

"Ik wil nog steeds geloven dat er iemand met genoeg hersencellen en macht is die het tij kan keren. Dat moet gewoon. Ik heb er de afgelopen vier jaar alles aan gedaan om aan te tonen dat ze de verkeerde hebben en dat blijf ik doen totdat die naald in zijn arm gaat."

"Al wil ik daar in mijn agenda nog geen rekening mee houden, het lijkt mij dat hij minimaal een uitstel krijgt met alles wat er nu ligt. Toch weet je het nooit, in Texas."

Symbool

"Clinton staat symbool voor een grotere groep mensen die zijn veroordeeld terwijl er zoveel redenen zijn om te twijfelen aan hun schuld. Ik zie het als mijn taak om aan mensen te laten zien: dit is wat er gebeurt. Anders zouden ze het waarschijnlijk gewoon niet geloven."

Jessica maakte een follow-up over de zaak Clinton Young, die op 24 oktober in KRO Brandpunt wordt uitgezonden.

Van de partners van VROUW