Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Sharleynes vader Victor en stiefmoeder Joyce
Foto: Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

De stiefmoeder van Sharleyne (8):
Het was toch overduidelijk wat daar gebeurd is?

journalist

Marjolein de Jong

B

Begin juni 2015 werd Sharleyne (8) in Hoogeveen dood gevonden. Vermoed wordt dat haar moeder haar van de tiende verdieping van een flat gooide. Vandaag werd bekend dat zij waarschijnlijk is gewurgd. Wij spraken vorig jaar Sharleynes stiefmoeder Joyce: "Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat een moeder dit haar dochter zou aandoen."

De arrestatie van Sharleynes moeder Hélène J. was voor de twee een opluchting. Joyce: "Vanaf het moment dat de agenten vertelden dat Sharleyne dood gevonden was, roepen we al dat ze vermoord is door haar moeder. Daarover bestond geen enkele twijfel bij Victor en mij."

Strafdossier

Maar waar het voor de twee een uitgemaakte zaak was, was dat niet voor iedereen zo. In eerste instantie werd de zaak geseponeerd, vanwege gebrek aan bewijs. "We begrepen er niets van. Het was toch overduidelijk wat daar gebeurd is? Victor was er compleet door van slag. Ik ben gelijk gaan bellen met advocaten om te vragen wat we konden doen. Wie kon ons helpen?"

Twee lange jaren volgden. "Victor was er kapot van, dus ik heb hem zoveel mogelijk werk uit handen genomen. Wat voor hem te confronterend was, deed ik. Zo wilde ik hem het strafdossier bijvoorbeeld niet laten inzien. Te pijnlijk."

Overwinning

"We wisten dat zij haar vermoord heeft, maar konden het niet hard maken. Het voelde alsof Sharleyne in een doofpot zat. Zo machteloos voelden we ons. Met de arrestatie weten we dat het gevecht van de afgelopen jaren niet voor niets is geweest. Er zijn nu ook anderen die het zien. Toch is het nieuws tegelijkertijd heel verdrietig; het wordt nog meer realiteit."

Het is volgens Joyce dan ook geen overwinning. "Wat is de overwinning? Wat we ook doen, we krijgen haar er niet mee terug. Het is alleen maar een bevestiging dat ze hier nooit meer door de deur zal binnenlopen. Van dat idee kan ik zo verdrietig worden. De blijdschap staat niet in verhouding tot het verdriet. Er zijn alleen maar verliezers hier."

Victor en Sharleyne

Intens verdrietig

"Vaak is Victor nog intens verdrietig. Soms kan ik niets voor hem betekenen, maar op de momenten waarop hij het wil, luister ik naar hem. Het blijft zwaar als partner zijnde, want hoe graag ik het ook zou willen, ik kan zijn verdriet niet wegnemen. Maar we gaan door. Hoewel het de ene dag beter gaat, dan de andere. We doen ons best - voor Sharleyne."

Joyce vertelt dat ze door de recente arrestatie weer veel praten over wat Sharleynes moeder bezield moet hebben. "Nog steeds kunnen we daar niet bij. Ik word misselijk van de gedachte dat een moeder dat haar kind kan aandoen. Daar kan ik met mijn hoofd niet bij. Het enige wat ik kan bedenken is dat ze Victor het niet gunde om met Sharleyne te zijn."

Huilen

Volgens Joyce werd namelijk alles in het werk gesteld om het contact tussen Victor en Sharleyne te dwarsbomen. "Twee weken voor haar dood zou hij haar ophalen maar kreeg hij te horen dat hij haar niet mocht zien. Hij hoorde Sharleyne op de achtergrond huilen en vond het zo erg dat zij middenin de strijd zat." 

"Hij heeft haar daarna niet meer gezien. Nu zegt hij weleens: 'Had ik haar maar meegenomen, had ik haar toen maar beschermd.' Maar dan had hij haar toch weer terug moeten brengen. Dus het blijft gissen naar wat er dan was gebeurd."

Dit jaar zou Sharleyne 10 jaar zijn geworden. "Ik denk vaak aan hoe ze nu zou zijn. Ze zou nu net een tiener zijn geweest. Ze zou een zorgeloos leven moeten krijgen, over een tijdje aan een opleiding moeten beginnen en misschien een eerste vriendje krijgen. Ik had zo graag willen zien hoe ze zou opgroeien, wat voor vrouw ze zou worden. En het is hartverscheurend dat dat nooit meer kan."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een verhaal dat je wilt delen?

Dan kan dat hier...