Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Krav Maga
Verhalen achter het nieuws

Weerbaarder door Krav Maga:
Ik voel me niet langer een prooi

Anne-Flore Muller

I

In het donker over straat durft niet iedere vrouw (meer). Sommigen voelen zich dan onveilig of zijn bang. Om weerbaarder te worden en niet te 'bevriezen' in geval van nood, doen steeds meer vrouwen aan de nog relatief onbekende verdedigingskunst Krav Maga.

Krav Maga is geen sport maar een verdedigingskunst, die zijn oorsprong in Hongarije heeft liggen en doorontwikkeld is in Israël. Het heeft als doel om jezelf te kunnen verdedigen indien nodig.

Het is - in tegenstelling tot bijvoorbeeld boksen - niet gebaseerd op een puntensysteem en er worden evenmin wedstrijden gehouden. En als allerbelangrijkste: bij Krav Maga mag álles omdat er op straat ook geen regels zijn wanneer je aangevallen wordt.

Annemarie Gevers

Honkbalknuppel

Annemarie Gevers (30) begon met Krav Maga toen ze werkte als deurwaarder. "Mijn toenmalige partner spoorde mij aan om een vorm van zelfverdediging te gaan leren. Ik had destijds een proeflesje gedaan en vond het leuk, maar het kwam er niet van om daadwerkelijk te starten."

Uiteindelijk startte ze in 2013 en kort daarna belandde ze in een benarde situatie. Ze vertelt: "Ik stond bij iemand aan de deur voor een deurwaarderskwestie, maar er werd niet opengedaan."

"Toen ik weer in de auto zat, stond de meneer ineens naast mij met een honkbalknuppel in zijn handen. Hij was compleet over de rooie, maar het liep met een sisser af. Dat was voor mij de bevestiging dat het echt belangrijk is dat ik mezelf zou kunnen verdedigen."

Sindsdien verzorgt ze Krav Maga-trainingen voor volwassenen. Annemarie: "Ik merk dat ik zelfverzekerder en alerter over straat ga. Ook ben ik me meer bewust van mijn omgeving. Door mijn zelfverzekerde houding, voel ik me minder snel een prooi."

Gesloten instelling

Voor Anja Steenman (48) is de aanleiding om Krav Maga te starten een heftig geweldsincident waar ze jaren geleden slachtoffer van werd. Anja: "Daar kwam nog eens bij dat ik vier jaar geleden tijdens mijn nachtdienst in een gesloten instelling het ziekenhuis werd ingeslagen door een cliënt. Toen was de maat vol."

Anja Steenman

Na deze incidenten werd Anja extreem angstig. "Zodra het donker werd voelde ik me bang. Ik schrok van schreeuwende mensen en als iemand een onverwachte beweging maakte schrok ik me kapot. Het begon mijn werk en sociale leven negatief te beïnvloeden."

Terwijl ze de trainingen eerst veel te heftig vond, raadt Anja Krav Maga nu aan iedere vrouw aan. "Ik heb veel meer zelfvertrouwen, en dit werkt op vele vlakken in mijn leven door. Ik ben zelfverzekerder en assertiever geworden. Door mijn zelfverzekerde uitstraling heb ik zelfs een andere baan gevonden, een functie waar ik drie jaar terug niet op had durven solliciteren."

Bevrijdend gevoel

Stefanie Althoff (44) was van jongs af aan heel angstig. Het onveilige gevoel dat ze had, beheerste haar leven. "Ik was altijd bang in het donker en durfde niet eens alleen te gaan hardlopen. Als ik alleen naar huis moest, zorgde ik altijd dat ik aan de telefoon was, en mijn huissleutel had ik standaard in mijn hand."

Stefanie Althoff

Dat veranderde anderhalf jaar geleden, toen Stefanie met Krav Maga startte. "Ik ben niet bang meer en dat is zo’n bevrijdend gevoel! Het is echt een verrijking van mijn leven. Laatst viel ik tijdens het skaten, maar door de technieken die ik heb geleerd voorkwam ik dat ik op mijn achterhoofd viel."

Stefanies jonge kinderen zitten ook op de weerbaarheidstraining. "Met al die gekken tegenwoordig vind ik het fijn dat mijn dochter weet hoe ze zich kan weren. Laatst deed een jongetje haar pijn tijdens een spel op het schoolplein, en toen heeft ze hem, toen hij niet wilde stoppen, gewoon een hook gegeven. Trots dat ze was!"

Op scholen

Precies om deze reden pleit Cindy Marees (44) voor het invoeren van Krav Maga als vak op scholen. "Je hoeft niet groot en sterk te zijn om gebruik te kunnen maken van de technieken van Krav Maga. Je leert dingen die je nooit hoeft toe te passen, mits de situatie daarom vraagt. Hierdoor wekt het geen agressie op, zoals andere vechtsporten wél kunnen doen."

Cindy Marees

Cindy begon zelf twee jaar geleden met Krav Maga. "Ik ken meerdere vrouwen die slachtoffer zijn geworden van geweld, waardoor ik mezelf wilde kunnen verdedigen. Ook gebeurt het zo vaak dat mensen niet durven ingrijpen wanneer ze een incident zien gebeuren. Ik wilde niet diegene zijn die door loopt."

Cindy merkt nu dat ze minder angstig is om over straat te gaan. "Het heeft me zelfvertrouwen gegeven, want ik weet wat ik moet doen mocht er iets gebeuren. Ik heb geen wapen nodig om mezelf te kunnen verdedigen, alleen mezelf. En dat vind ik een fijne en geruststellende gedachte."