Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte
Verhalen achter het nieuws

Sekswerker Yvette: Onderling kunnen we
wel met trots over ons vak praten

Maura Oude Avenhuis

V

Vanavond start het programma Filemon op de Wallen. Filemon probeert te achterhalen hoe het er in de bekende hoerenbuurt nu echt aan toegaat. Kunnen wij trots zijn op het red light district? Symboliseert het tolerantie? Of staat het symbool voor mensenhandel en onderdrukking? Zo veel mensen, zo veel verhalen. We spraken erover met sekswerker Yvette Luhrs.

Volgens Yvette is het grootste probleem van prostitutie het stigma dat eromheen hangt. "Mensen denken dat er iets mis met je is, als je prostituee bent. Als sekswerker word je geacht je te schamen. Je bent altijd het mikpunt van alle ellende en we worden niet serieus genomen. Het gaat altijd over 'die arme vrouwen die uitgebuit worden'."

PROUD

Yvette is woordvoerder van PROUD, een belangenorganisatie voor sekswerkers in Nederland. "Bij ons komen vrouwen die vrijwillig, niet vrijwillig, met plezier of zonder plezier werkzaam zijn als sekswerker."

Er zijn volgens Yvette wel mensen die met trots over hun werk praten, maar zeker niet iedereen doet dat. "Met trots over je werk als prostituee praten, kan ook gevolgen hebben hoe mensen met je omgaan. Onderling kunnen we wel met trots over ons vak praten, maar tegen de docent van je kinderen doe je dat niet."

Sekswerk is werk

De grootste reden dat mensen voor sekswerk kiezen, is volgens Yvette omdat ze werk nodig hebben. "Zij moeten de huur betalen en geld verdienen. Sekswerk is werk." Volgens haar hoef je je werk niet per se leuk te vinden om geld te verdienen. "Er zijn bijvoorbeeld ook caissières die hun werk niet leuk vinden."

Als sekswerker hoef je nooit tegen je zin in met iemand seks te hebben. "Een prostituee achter het raam heeft bijvoorbeeld geen deurklink aan de buitenkant zitten. Zij bepaalt zelf met wie ze werkt. Niet de klant."

Arbeidsrecht

Yvette legt uit dat het werken als prostituee tweeledig kan zijn. "Je hebt dwang, laten we daar alsjeblieft een strafrecht op leggen. En je hebt financiële uitbuiting, maar dat zie je echt op heel veel plekken."

"Champignonplukkers worden soms ook uitgebuit, maar hebben wel arbeidsrechten. Wij sekswerkers willen ook arbeidsrechten, maar de overheid zegt dat dat te ingewikkeld is. Zij willen speciale regels, zodat wij minder privacy hebben en ze ons kunnen 'beschermen'. Daarentegen wordt het werk voor ons juist steeds moeilijker en onveiliger."

"Het probleem met sekswerk is dat heel veel gemeenten niet met sekswerkers praten. Er wordt óver ons gesproken, maar niet mét ons. Het vak wordt steeds minder geaccepteerd. Gemeenten voeren meer beleid om het sekswerkers moeilijker te maken. En daardoor gebeurt er veel onder de radar."

Mensenhandel

Yvette legt uit dat de wereld van prostitutie al snel bestempeld wordt als mensenhandel. "Als je bij ons aanklopt voor hulp om hier in Nederland aan de slag te gaan als sekswerker, mogen wij van PROUD je niet helpen. Elke vorm van hulp maakt ons schuldig aan mensenhandel."

"Je moet dus met een 'crimineel' in zee om hier aan de slag te kunnen. Is het dan mensenhandel of een gebrek aan de Nederlandse wetgeving? Wij mogen de nodige informatie niet geven. Ook niet als iemand vrijwillig de prostitutie in Nederland in wil."