Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Ida's dochter werd vermoord
Foto: Eigen foto
Verhalen achter het nieuws

De moordenaar van Ida’s dochter
kwam vlakbij wonen

Jolien van de Griendt

O

Ouders van de tientallen piepjonge slachtoffers van Robert M. werden recent plotseling geconfronteerd met een brief die de veroordeelde kindermisbruiker vanuit de gevangenis stuurde. Ongewild contact met een dader kan enorm heftig zijn. Zo ontdekte Ida dat de moordenaar van haar dochter Célesta vlakbij haar in de buurt was komen te wonen. "Via via hoorde ik dat hij een nieuwe vriendin had en vader was geworden."

In januari 2012 beleeft Ida de zwartste dag van haar leven. Haar dochter Célesta Kempers (19) wordt na een ruzie met 86 messteken om het leven gebracht door haar vriend, Ruud S.. Ruud meldt zichzelf op het politiebureau en krijgt uiteindelijk 8 jaar cel, maar komt op vrije voeten als hij tweederde van zijn straf heeft uitgezeten.
 

Foutje van het OM

Célesta werd om het leven gebracht in het huis van Ida in Zoetermeer. Vanwege de nare herinneringen aan de plek, verhuist Ida naar Schiedam. Afgelopen mei krijgt ze een brief van het Openbaar Ministerie waarin staat dat Ruud op vrije voeten komt, maar dat hij de komende 2,5 jaar niet in Schiedam mag komen.

Ida: "Toch hoorde ik opeens via een stapmaatje dat ze hem had zien rondlopen in de buurt. Niet veel later bleek dat hij door een fout van het OM dus ook in Schiedam woonde. Met zijn nieuwe vriendin en drie kinderen. Ongelooflijk."

Onvoorwaardelijk

Los van de zorgen die Ida had over het feit dat ze de moordenaar van haar dochter per ongeluk kon tegenkomen, kreeg ze ongewild ook allerlei informatie over hoe het nu met hem gaat. "Uiteindelijk is Schiedam dan maar klein. Zeker als je er al wat langer woont, houdt iedereen elkaar op de hoogte. Via via hoorde ik dus dat hij een nieuwe vriendin heeft en dat hij begin dit jaar vader is geworden."

Als Ruud in een hele andere woonplaats terecht was gekomen, had ze waarschijnlijk nooit meer iets over hem gehoord. "Dat had ik liever gehad. Het is zo oneerlijk. Hij kan alles nog doen in het leven, iets opbouwen met een familie. Ik heb niets meer; ik word nooit oma. De enige die onvoorwaardelijk van me hield, ben ik verloren."

Brief vol leugens

Vlak nadat Ruud Célesta vermoordde, schreef hij Ida een brief. Ida: "Waarschijnlijk alleen omdat zijn advocaat dat een goed idee vond. Dat was heel erg heftig, om zo’n brief te krijgen. Het stond ook vol met leugens."

Ida vindt het heel kwalijk dat de brief van Robert M. ook bij ouders terecht is gekomen die daar niet op zaten te wachten. "Sommigen voelen geen haat naar de dader, maar ik kan dat niet begrijpen. Sowieso zou zulk contact met de grootste voorzichtigheid moeten gaan. Ik wil in ieder geval nooit meer iets met Ruud te maken hebben."

Ida is inmiddels weer weg uit Schiedam. Ze wil niet vertellen waar ze nu woont. "Hier woon ik gelukkig wel fijn en kan ik met een gerust hart door de stad fietsen." Maar het echt afsluiten, gaat volgens Ida waarschijnlijk nooit gebeuren. "Het voelt nog als de dag van gisteren. Wat dat betreft heb ik levenslang."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een verhaal dat je wilt vertellen?

Dan kan dat hier...