Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Joe-Ann
Foto: Hollandse Hoogte
Verhalen achter het nieuws

Joe-Ann zat in de prostitutie:
Ik dacht dat ik geen keuze had

journalist

Marjolein de Jong

J

Joe-Ann (36) werd op haar vijftiende tot over haar oren verliefd op een drieëndertigjarige man. Twee jaar later werkte ze - in totaal zeven jaar - in de prostitutie. Maar aan die vervelende jaren hield ze wel iets moois over: een zoon van inmiddels 9. En die kreeg ze niet samen met haar ex...

Joe-Ann is 14 als ze samen met haar vader vanuit Suriname naar Nederland verhuist. Haar moeder heeft hen voor een andere man verlaten en haar vader heeft losse handjes. Even lijkt haar nieuwe thuisland een belofte op een betere toekomst, maar niets is minder waar.

Riemstrepen

Het gewelddadige gedrag van Joe-Anns vader komt aan het licht wanneer een klasgenoot riemstrepen op haar rug ziet en een leraar waarschuwt. Ze wordt uit huis geplaatst en belandt in een opvangtehuis. Niet lang daarna ontmoet ze de dertiger die haar vriendje zal worden.

"Ik viel als een blok voor hem; hij was knap, lief en ik hoefde maar te bellen en hij stond er. Uit een onveilig gezin komend, gaf mij dat een veilig gevoel. Maar het bleek schijnveiligheid."

Twintig mannen

Na twee jaar relatie krijgen ze geldproblemen. "Hij wilde dat ik ging verdienen en bracht me zonder verder overleg naar Groningen waar hij al een kamer betaald had. Ik luisterde naar hem. Bizar eigenlijk, maar ik was jong en gek op hem. Ik dacht dat ik geen keuze had."

"De eerste keer was vreselijk. Maar nadat ik hem het geld gaf en zijn blijdschap zag, was ik het alweer vergeten. Ik begon het al snel als werk te zien. Op een goede dag verdiende ik 1000 euro, wat gelijkstaat aan twintig mannen."

Bont en blauw

Gedurende zeven jaar werkt Joe-Ann in de prostitutie in verschillende grote steden in Nederland. Ze wisselt tussen achter de ramen staan, seksclubs en privéhuizen. "Als iets minder liep, haalde hij me daar weg en bracht me ergens anders heen."

Maar de verhouding tussen de twee verandert en regelmatig wordt Joe-Ann bont en blauw geslagen. Ze raakte er naar eigen zeggen bijna aan gewend. Als ze weigert seks te hebben met een vriend van hem slaat hij haar in elkaar.

Blijvende gehoorschade

Een andere keer belandt ze drie weken comateus in het ziekenhuis, omdat hij haar met een wijnfles op haar hoofd slaat. Daar houdt ze blijvende gehoorschade aan over.

"Ik voelde me na elke keer zó klein en zó moedeloos. Dan dronk ik of gebruikte ik drugs om dat te verdoven. Maar na elk conflict wist hij me weer in te palmen. Dan nam hij me mee uiteten of kocht een mooie jas of ketting voor me. Dat werd een bevestiging van: 'Oh, hij voelt toch liefde voor me'. Ik was zo jong; ik wist niet beter."

Zwanger

Maar wanneer ze aan hem vertelt dat ze zwanger is, slaat hij door. "Hij schopte me zo hard in mijn buik tot het bloed tussen mijn benen gutste. Het kindje overleed in mijn buik en moest in een kliniek op dezelfde manier weggehaald worden als bij een abortus gebeurt. Vreselijk."

"Ik heb talloze keren geprobeerd bij hem weg te gaan, maar elke keer kwam ik weer bij hem terug. Na de miskraam trok ik het écht niet meer en was het genoeg geweest. Mijn zus heeft me bij hem weggehaald." 

Klant

"Hij probeerde op alle manieren contact te krijgen. Toen dacht ik dat hij me miste, maar achteraf weet ik dat hij gewoon zijn inkomstenbron kwijt was. Dat besef doet nog steeds zeer."

Inmiddels heeft Joe-Ann een relatie met een klant van haar. "Het is echte liefde tussen ons. Hij kwam anderhalf jaar lang eens in de twee weken langs en langzaam groeide er iets tussen ons. Een paar maanden nadat ik met het werk was gestopt gingen we daten. Inmiddels zijn we elf jaar verder."

Zoon

Lang dacht Joe-Ann dat ze door de mishandeling geen kinderen meer kon krijgen vanwege haar beschadigde baarmoeder. Gelukkig bleek dat niet waar; alweer negen jaar geleden kreeg ze een zoon. "Ik neem het mijn ex kwalijk dat hij me heeft beroofd van mijn dromen, van de mogelijkheid om te studeren."

"Ik heb mij laten inpalmen, gekozen voor een gevoel van (schijn)veiligheid en geborgenheid. Toch zal ik mijn ex nooit vergeten. Soms denk ik zelfs dat ik ondanks alles nog steeds een beetje van hem houd. Ik vraag me af of dat ooit weggaat."

Jij op VROUW.nl

Heb jij een bijzonder verhaal en wil je dat vertellen?

Dan kan dat hier...