Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Monique Scheffer met haar man en tweeling
Foto: Jesse van Kalmthout
Verhalen achter het nieuws

En dan is je tweede leg een tweeling:
'Ik geniet van elk moment'

journalist

Marjolein de Jong

M

Monique Scheffer (42) had al twee pubers toen ze opnieuw moeder werd, van niet één maar twee meisjes. "Als iemand mij dit vijf jaar terug had gezegd had ik diegene voor gek verklaard."

Monique had al een dochter (nu 18) en zoon (nu 16) toen ze enkele jaren na haar scheiding haar huidige man ontmoette. "Hij is vijf jaar jonger dan ik en had nog geen kinderen. Vanaf het begin gaf hij aan dat hij dat wel graag zou willen, maar ik antwoordde telkens weer 'Geen haar op mijn hoofd!'. Dat hele feest had ik al gehad. Natuurlijk vond hij het jammer, maar zoiets groots moet natuurlijk wel van twee kanten komen. We vonden er een weg in."

Huisarts

Maar terwijl niemand het meer verwachtte, 'ontdooide' Monique. "Zo kocht ik in een opwelling een tijdschrift over kinderen om het vervolgens gauw weer weg te leggen. Tegelijkertijd vroegen mijn andere twee regelmatig wanneer ze nou een broertje of zusje zouden krijgen. Toen er ook nog drie vrouwen in mijn directe omgeving zwanger werden van een tweede leg en ik hun baby’s zag, was ik om."

"Ik was toen al 36 dus het zou wel snel moeten. Omdat ik van mijn eerste twee heel snel zwanger was, verwachtte ik dat nu ook weer. Maar dat liep anders." Na het een jaar te hebben geprobeerd te hebben, belandde ze bij de huisarts. Een traject van tweeënhalf jaar - onderzoek, IUI* en IVF* - volgde. 

Twee hartjes

Bij de eerste IVF-poging is het raak. "Ik wist dat het een tweeling kon zijn, want vanaf 37 jaar mag je kiezen of je een dubbele terugplaatsing wilt. Daar kozen we voor met het idee dat er misschien wel ééntje zou lukken. Maar dit resultaat hadden we niet verwacht."

"Ik weet het nog als de dag van gister: ik lag op de behandeltafel toen de verloskundige zei dat ze twee hartjes zag. Ik begon heel zenuwachtig te lachen. Mijn man zei direct geschrokken: 'Oh nee, dan moeten we een grotere auto kopen.' Ineens stond onze wereld op z’n kop. Iedereen in onze omgeving was blij en ik dacht alleen maar: 'Hoe moet dat straks?'"

Eigen ding

Terwijl er op de achtergrond een hond blaft en één van de peuters roept dat ze haar schoenen niet aan wil, vertelt ze verder. "Inmiddels is het hier een gezellig huishouden. Druk, maar erg gezellig. Het is heel fijn dat ik alles al een keer heb ervaren. Dat scheelt een hoop. Ik ben blij dat ik ze niet op mijn 23e al heb gekregen."

Haar jongste Julia en oudste Veronica © Jesse van Kalmthout

"Ik ben veel meer ervaren en rustiger en maak mezelf niet zo druk. Ik vind al die opvoedmethodes wel best, want ik doe toch mijn eigen ding. Ik verslond bij mijn eerste twee al die opvoedbladen stuk voor stuk. Nu denk ik: 'Als ze maar goed groeien en het leuk hebben.'"

Tegenstellingen

Bovendien helpen haar pubers. "Mijn zoon gaf ook gewoon een schone luier of een flesje. Het is alleen maar handiger. En ze zijn alle vier gek op elkaar. Als mijn zoon en dochter ergens lopen met de tweeling, denken mensen weleens dat ze ouders zijn. Erg grappig."

Het is af en toe een wereld van tegenstellingen volgens Monique. "Het kwam weleens voor dat ik de dag startte met een gesprek op de crèche, gevolgd door een gesprek op het VMBO en eindigde met een gesprek op het MBO. Ieder kind zit in een andere levensfase, maar ik ben trots op al hun prestaties: of dat nu hoge cijfers of de eerste moeilijke woorden zijn."

Elize, Julia en Monique

Schoentje zetten

"Binnenkort begint het hele Sinterklaasgebeuren weer en ik kan niet wachten tot ze hun schoentje gaan zetten. Alles begint weer opnieuw en ik geniet van elk moment. Als iemand dit vijf jaar terug had voorspeld had ik diegene voor gek verklaard."

*IUI is een afkorting voor Intra-uteriene inseminatie, wat binnenbrengen van zaad in de baarmoeder betekent. IVF (In-vitrofertilisatie) is een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij de bevruchting buiten het lichaam ontstaat. Bron: Rijksoverheid.nl

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een bijzonder verhaal en wil je dat delen?

Dan kan dat hier...