Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Eveline Lau
Foto: Eigen foto
Verhalen achter het nieuws

Eveline (61) schreef al 30 sollicitaties:
Soms krijg ik binnen een uur een afwijzing

Jolien van de Griendt

E

Een basisinkomen voor 55+'ers die maar niet aan een baan kunnen komen. Dat vinden ruim 100.000 mensen die een petitie - een initiatief van Radar-presentatrice Antoinette Hertsenberg (52) - hebben ondertekend. Eveline Lau (61) is zo’n werkzoekende. Ze was 25 jaar ICT-consultant bij een technologiebedrijf, maar vertrok anderhalf jaar geleden bij een grote reorganisatie met een regeling. "Ik had niet verwacht dat het zo moeilijk zou worden om iets nieuws te vinden."

Slechts 10% van de 55-plussers en 3% van de 60-plussers komt weer aan de bak, blijkt uit cijfers. Van zo'n zoektocht zou je dus moedeloos kunnen worden, maar Eveline geeft niet op. "Ik kan het nog niet accepteren dat het zo moet. Ik wil heel graag weer aan de slag."

Sinds haar vertrek schreef en stuurde Eveline zo'n 30 sollicitatiebrieven. "Ik krijg meestal al heel snel een nee, soms zelfs al binnen een uur. Dan krijg ik te horen dat ik niet 'in het profiel pas'. Maar soms krijg ik ook helemaal geen reactie. Dat vind ik pas echt kwalijk."

Leeftijdsdiscriminatie

Eveline wil heel graag weer aan de bak. "Ik had altijd gedacht dat ik tot mijn 67e zou werken. Ik ben iemand die graag aan de slag gaat, loyaal is en het niet alleen voor het geld doet." Nu moet ze haar dagen dus zelf vol plannen. "Ik probeer er toch zoveel mogelijk een 'werkdag' van te maken; elke dag zit ik om 9.00 uur vacaturesites af te struinen. Ik ben ICT-consultant, maar het lijkt wel alsof er een trend gaande is in die vacatures; overal vragen ze heel specifiek om 'jonge en getalenteerde' mensen."

Dat bedrijven zo huiverig zijn om met oudere werknemers in zee te gaan, vindt Eveline een kwalijke zaak. "Je kunt elkaar juist versterken, het hand in hand laten gaan? Ik kan coaching en begeleiding bieden. 25 Jaar loopbaanervaring heeft waarde, al is het alleen maar wat betreft softskills. Het voelt echt als leeftijdsdiscriminatie."

Webinars

Naast solliciteren probeert Eveline haar kansen op een baan te vergroten. "Ik ga naar netwerkevenementen, volg webinars en leer over webdesign, SEO, Google Analytics en Adwords. Maar ik besef inmiddels ook dat dat nu net de banen zijn waarvoor ze jonge mensen zoeken."

Maar ook Eveline wil niet alles aanpakken. "Zo is er een site voor oudere werkzoekenden, waar onder andere gastvrouwen worden gezocht. Ik ben hoogopgeleid, kan goed problemen oplossen, ben analytisch heel sterk... Heb ik dan al die jaren in mijn studie en loopbaan geïnvesteerd, om nu koffie en thee rond te gaan brengen?"

Basisinkomen

Een basisinkomen voor werkzoekende 55+'ers vindt Eveline dan ook een goed idee. Ze beaamt: "Dat zou wel wat rust geven. Ik hoef me op dit moment nog niet heel druk te maken om mijn financiële situatie, maar ik baal erg dat ik mijn werkzaamheden niet meer uitvoer." Spijt dat ze met een regeling bij haar oude baan is weggegaan, heeft Eveline niet. "Het was de laatste ronde om in te stappen en ik weet zeker dat ik anders toch was ontslagen." 

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook je verhaal vertellen?

Dan kan dat hier...