Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verhalen achter het nieuws

Kelly: Schandalig dat sommige reguliere scholen
zo weinig voor kinderen met extra behoeften doen

Jolien van de Griendt

V

Voor het eerst in jaren is het speciaal onderwijs gegroeid. Veel kinderen met gedragsproblemen moesten het de afgelopen jaren in gewone klassen proberen, maar toch werkt dat niet altijd. Esmay (7), de dochter van Kelly van der Pol (29), ging na zes maanden op een gewone school naar speciaal onderwijs. Kelly: "Toch overdenk ik de keuze nog wel eens."

Esmay zat eerst op een gewone school, maar daar boterde het niet zo. Ze had regelmatig heftige driftbuien en mocht daarom als enige niet mee op schoolreisje. Kelly: "Ze hebben ook heel weinig voor haar gedaan. Eigenlijk zegt de school dan: 'Zo'n kind willen we hier niet, daar moeten we zo snel mogelijk vanaf'."

Diagnose

Wat er precies met Esmay aan de hand is, weten haar ouders niet precies. "Ze heeft van verschillende problematieken wat kenmerken, maar er is geen officiële diagnose. We hebben besloten dat we dat prima vinden. Voor ons hoeft ze niet per se een stempeltje te hebben."

Esmay zit op het speciaal onderwijs goed op haar plek. "De eerste keer vond ze het heel spannend, maar ze vond het wel heel leuk dat ze met de taxi naar school mocht. Dat mogen de meesten natuurlijk niet."

Enorme ontwikkeling

Sinds Esmay naar de nieuwe school gaat, gaat het een stuk beter met haar. "Ze heeft enorme ontwikkeling doorgemaakt. Ze heeft veel minder driftbuien en het contact met andere kinderen gaat echt veel beter."

Toch knaagt het. Esmay’s broertje Stijn (5) gaat namelijk inmiddels ook naar school, maar vanwege de ervaring met Esmay koos Kelly voor een andere, reguliere basisschool. En daar gaat het er echt even anders aan toe dan op Esmay's eerste school.

Meer structuur

"Stijn had in het begin ook wat problemen, maar dat werd bij deze school heel anders opgepakt. Er werd meteen iemand ingeschakeld om mee te kijken hoe Stijn het best geholpen zou kunnen worden."

"De leraren hebben hem veel meer structuur en duidelijkheid gegeven en daar bloeide hij enorm van op. Dat heeft Esmay nooit gehad; voor haar hebben ze op die andere school nooit hun best gedaan."

'Slechte' woorden

Kelly denkt dat Esmay een heel andere start had gehad, als ze ook op de school van haar broertje was begonnen. Of ze uiteindelijk beter af is met speciaal onderwijs, vindt Kelly lastig te zeggen. "Ik merk wel dat ze soms dingen zegt die ze echt niet van ons heeft. 'Slechte' woorden die wij niet gebruiken, bijvoorbeeld."

"En Esmay is heel slim, dus soms pikt ze dingen op. Dan ziet ze bepaald gedrag waarmee een ander kind z’n zin krijgt, en gaat ze dat ook proberen. Al is dat op een gewone school natuurlijk ook wel zo."

Schamen

Eén duidelijk verschil is er wel: "In het speciaal onderwijs zijn natuurlijk ook een hoop prikkels. De klassen zijn weliswaar kleiner, maar alle kinderen hebben wel iets. Er gebeurt daardoor veel meer, waardoor Esmay soms geïrriteerd raakt en driftig wordt."

Hoe dan ook vindt Kelly dat ouders zich niet moeten schamen als hun kind beter af is met speciaal onderwijs. "Ik schaam me er zelf ook absoluut niet voor en ben heel blij dat het er is. Maar ik realiseer me door de betere ervaring met Stijn wel dat het ook heel anders kan." 

"Schandalig dat sommige gewone scholen zo weinig voor kinderen met extra behoeften doen. Dat ligt natuurlijk ook aan hoeveel geld er is; kleinere klassen en extra begeleiding zouden al een hoop op kunnen lossen."

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook je verhaal vertellen?

Dan kan dat hier...