Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verhalen achter het nieuws

Suzan en haar man geven
hun dochter (8) thuis les

Jolien van de Griendt

N

Niet alle mensen vinden schoolonderwijs het beste voor hun kind(eren). Maar in Nederland krijg je het dan lastig: Patricia en Paul vertrokken zelfs naar het buitenland om hun vijf kinderen thuis les te mogen blijven geven. Suzan Put (38) ging de strijd aan en won de rechtszaken over leerplicht uiteindelijk in hoger beroep. Zij en haar man geven dochter Isobel (8) nu thuis les. Hun twee zoons (17 en 14) gaan wel naar een gewone school.

Suzan: "Een vaste structuur of 'gemiddelde lesdag' hebben we niet. We kijken waar Isobel enthousiast over is en bouwen de lessen daar omheen. Als je goed oplet kun je overal van leren en er allerlei vakken bij betrekken." Zo gebruikt Suzan de tv-programma’s van Freek Vonk niet alleen om Isobel iets te leren over biologie, maar ook over aardrijkskunde en taal.

Levensovertuiging

Het had behoorlijk wat voeten in de aarde om toestemming te krijgen om Isobel zo les te geven. In Nederland moeten kinderen vanaf 5 jaar namelijk verplicht naar school. Er zijn maar twee mogelijkheden om daar onderuit te komen: als er geen school in de buurt is die bij de levensovertuiging of religie van de ouders past, of als je kind door (fysieke) gezondheidsproblemen er niet toe in staat is.

Suzan en haar man vallen in de eerste categorie. "Onze levenshouding zou je het beste 'humanistisch' kunnen noemen. Zelfstandigheid en vrijheid zijn daarin erg belangrijk. Er is in Nederland eigenlijk maar één school die werkt vanuit deze visie, maar dat is een middelbare (mavo)school in Amsterdam. Voor Isobel is dat dus, vanwege haar leeftijd, geen optie."

Maatwerk

Isobels broers gaan wel naar een gewone school. "Toen Isobel naar de basisschool moest, zaten zij al op het voortgezet onderwijs. We moesten voor haar dus echt opnieuw een school gaan zoeken. Inmiddels stonden wij anders in het leven en konden daardoor niets vinden dat goed aansloot."

Omdat hun zoons wel naar een reguliere school gaan, kan ze goed vergelijken. "Thuisscholing heeft veel voordelen: je kunt echt maatwerk leveren, coachend in contact staan met je kind en inspelen op de interesses, waardoor een kind beter leert."

Aantrekkelijke poëzie

Suzan en haar man werken beiden parttime. Degene die niet werkt neemt het onderwijs van Isobel op zich. "We kijken ook naar wat ons goed ligt. Mijn man heeft bijvoorbeeld een cursus programmeren met Isobel gedaan, en ik doe wekelijks Poetry Teatime met haar. Dan bakken we iets lekkers, kiezen we gedichten die we aan elkaar voorlezen en waarover we praten aan een mooi gedekte tafel. Zo wordt poëzie heel aantrekkelijk."

Bang dat Isobel cruciale informatie mist, is Suzan niet. "We pakken het behoorlijk professioneel aan, zorgen dat we up-to-date zijn en hebben ook veel kennissen met een bepaalde expertise. Zo kennen we iemand die gek is op geschiedenis en een pianoleraar die muzieklessen geeft."

Sociale contacten

Suzan krijgt eigenlijk weinig negatieve reacties. "De mensen om ons heen zijn natuurlijk niet anders gewend. Die zien hoe goed het met Isobel gaat en zijn enthousiast. Mensen die er voor het eerst van horen, stellen altijd dezelfde vraag: 'Maar wanneer ziet ze dan andere kinderen?'"

"Dat hebben we goed geregeld. Er zijn verschillende clubjes met andere thuisschoolkinderen, bijvoorbeeld theatersport of een groep over natuur en techniek. En ze is lid van diverse sportclubs. Isobel speelt net als anderen ook gewoon in de speeltuin en spreekt af met andere kinderen."

Middelbare school

Maar moet een kind ook niet leren dat je soms ook dingen moet doen waar hij/zij geen zin in heeft? "Wij zorgen er echt wel voor dat alle stof aan bod komt. Maar ik geloof niet dat je leert van dingen tegen je zin in doen. Als ze later in haar leven dingen tegenkomt, leert ze daar dan wel mee omgaan. Daar hoef je een kind niet zo jong al mee te confronteren."

Een concreet lange termijnplan voor hoe Isobel straks verder opgeleid wordt is er nog niet. "We maken elk jaar wel een plan waarin staat wat we haar dat jaar willen leren, maar niet verder vooruit. Als Isobel ouder is krijgt ze daar ook steeds meer zelf een stem in."

"Als ze zou willen instromen op een middelbare school kan dat probleemloos, eventueel na een Cito-toets. Ook voor de toelating tot vervolgonderwijs bestaan er wegen, bijvoorbeeld een toelatings,- of staatsexamen. Maar het is nu nog erg vroeg om daarover na te denken."

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een verhaal vertellen?

Dan kan dat hier...