Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Eigen beeld
Foto: Bjorn
Verhalen achter het nieuws

Gerda over haar zoontje (3) met kanker:
Hoe kón het?

journalist

Marjolein de Jong

C

Chemokuren, pleisters en prikken: het is al bijna een jaar dagelijkse kost voor Bjorn (3). Zijn weg naar genezing wordt vastgelegd in de documentaire Pilotenmasker. VROUW sprak met zijn moeder Gerda Bouman (39).

Wanneer Bjorn pijn heeft bij het plassen wordt er in eerste instantie aan blaasontsteking gedacht. Maar als hij ook bloedproppen plast en als een vaatdoek op de bank ligt, gaan er alarmbellen af. Het mannetje blijkt op zijn nier een kwaadaardige wilmstumor te hebben, met een vertakking tot in zijn hart.    

Oneerlijk

Gerda: "Na de diagnose vielen mijn man Keesjan en ik elkaar in de armen en hebben we heel hard gehuild. We keken naar Bjorn die rustig lag te slapen in het ziekenhuis en konden er niet bij met ons verstand. Hoe kón het? Ik begreep ook niet dat ik nooit eerder had gemerkt dat hij zo ziek was. Het voelde zó oneerlijk."

Bjorns situatie is zo levensbedreigend dat diezelfde avond nog wordt gestart met de chemo. Niet lang daarna wordt hij geopereerd. "Vooraf hoorden we dat we hem misschien zouden verliezen. Daardoor hebben we nog getwijfeld. Maar als we die operatie niet deden, was het zeker dat hij zou overlijden. Een vreselijke keuze."

Gerda, Bjorn, Nikki en Keesjan

Boze celletjes

Na de operatie volgt een traject met vallen en opstaan. "Dan leefde hij een beetje op om vervolgens na de chemo helemaal in te storten. Zijn lichaampje was helemaal kapot en telkens weer moest hij spugen en kreeg hij prikken in zijn benen, bloedafnames en een sonde."

"We leggen hem uit waarom het allemaal moet. Dat er boze celletjes zijn die stout zijn. Maar voor een jong kind blijft het moeilijk te begrijpen. 'Ik wil geen prikken meer, ik wil dood', zei hij laatst, daar schrok ik zó van."

"Wij kennen de achterliggende gedachte en de eventuele  gevolgen van de behandelingen. Maar hij is zo jong dat hij niet verder kijkt dan vanavond. Hoe pijn die prikken ook doen, wij kiezen voor deze weg."

Gastoudergezin

"Onze dochter Nikki (8) begrijpt en aanvaart heel veel. Ze is altijd pienter geweest. Mede door haar slaan Keesjan en ik ons er doorheen. We zagen andere gezinnen hieraan onderdoor gaan en dat is begrijpelijk, want er is zoveel stress, emotie, angst. Wij blijven ondanks al die prikkelingen heel hecht, al is het niet altijd even makkelijk."

Vorige week ging Bjorn voor het eerst na tien maanden langs bij zijn gastoudergezin. "Hij glunderde helemaal toen hij zijn beste vriendje weer zag. De kindjes hadden hem helemaal nog niet kaal en met sonde gezien, maar voor hen is en blijft hij gewoon Bjorn."

"Zó vertederend om te zien hoe lief ze voor elkaar waren. Toen ze druk in de weer waren met ranja en taart, was het weer net als vroeger. Ik hoop vurig dat dit over een paar maanden weer onze dagelijkse gang van zaken is."

Fragment van Bjorn uit de documentaire 'Pilotenmasker'

Uitvaarten

Eén van de andere jongetjes in de documentaire, Owen, is overleden. "We hebben meer kindjes zien overlijden en op die uitvaarten hoor ik zoveel herkenbare dingen. Dat is heel heftig, omdat ik de situatie op mezelf projecteer. Wij zitten er nog middenin en weten niet wat de toekomst brengt."

"In principe zou Bjorn na de operatie schoon moeten zijn, maar voor de zekerheid krijgt hij nog een ronde zware chemo. Als zijn lichaam daarna na een paar maanden nog schoon is, gaat de vlag pas uit."

Vanavond is de documentaire 'Pilotenmasker' om 20.20 uur te zien op NPO2. Gerda over hun deelname aan de docu: "De beelden zijn confronterend, maar we wilden dit onder de aandacht brengen. Enerzijds om voor anderen zichtbaar te maken hoe het is om een kind met kanker te hebben; erover vertellen is toch anders dan de beelden zien. Maar ook om later aan Bjorn te laten zien wat hem is overkomen."

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook je verhaal vertellen?

Dan kan dat hier...