Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Babette van Hoeven
Foto: Eigen foto
Verhalen achter het nieuws

Van dubbel G naar cup C
Babette: ‘Ze zaten altijd in de weg’

Sanne Eva Dijkstra

S

Sheridan Larkman (23) uit Australië ging letterlijk zo gebukt onder haar cup K dat ze een crowdfundingsactie startte voor een borstverkleining. Babette van Hoeven (45) heeft ook ervaren hoe vervelend het is als je borsten voortdurend in de weg zitten. "Godzijdank wordt zo’n ingreep in Nederland wél vergoed."

Babette was 19 jaar toen ze een borstverkleining onderging. Ze ging van dubbel G naar een cup C. “Ik wilde eigenlijk niet groter dan B, maar daar ging de chirurg niet in mee. Dan hield ik ‘platte pannenkoekjes’ over, volgens hem. Hij zei dat ik de maat los moest laten en beloofde mijn borsten zo mooi mogelijk te maken, passend bij mijn lijf.”

Schaamte

Dat lukte, en het maakte voor Babette een wereld van verschil. Tot die tijd had ze zich altijd enorm geschaamd voor haar boezem. “Ik was sowieso al een onzeker meisje, en ik kon die borsten niet dragen, was er zelf door geïntimideerd. Een vriendinnetje die ook grote borsten had, was er trots op.

Zij kon het hebben, maar voor mij was dat niet zo. Ik liep altijd krom en droeg grote truien om mijn borsten te verbergen, zo lelijk vond ik ze. De leuke kleren die andere meisjes droegen, pasten mij niet.”

Ook lichamelijk zaten Babette’s borsten haar dwars. “Ik hield van sporten, maar dan zaten ze in de weg. Mijn schouders en nek deden altijd zeer, beha-bandjes sneden enorm in mijn schouders en als ik ging rennen, deed dat gewoon pijn.”

Eigen beeld

Gymles

Nare opmerkingen kreeg Babette weinig, maar ze voelde zich heel onprettig onder de ongevraagde aandacht. “Op  school bond ik ze in voor de gymles, maar dan nog stonden de jongens uit de hogere klassen tegen het raam gedrukt om te kijken.

Tijdens het uitgaan stonden mannen vaker tegen mijn decolleté te praten dan tegen mij, en op het strand trof ik vooral mannen met een midlifecrisis, die geobsedeerd staarden.”

Totdat ze op zeilkamp een meisje ontmoette dat haar borsten had laten verkleinen, was Babette zich er niet eens van bewust dat die mogelijkheid bestond. “Ik kon toen van heel dichtbij zien hoe het resultaat was, en met haar over de operatie praten.

Maar ik heb er toen nog wel een tijdje over nagedacht, want het betekende ook dat ik bijvoorbeeld geen borstvoeding zou kunnen geven. Tegenwoordig wordt een borstverkleining zo uitgevoerd, dat dat geen problemen oplevert, maar toen was dat anders.”

In proportie

Uiteindelijk waren voor Babette de voordelen groter dan de nadelen. Ze liet de operatie doen en is daar ruim 25 jaar later nog altijd blij mee. Haar lichaam is in proportie en ze kan alles doen en dragen wat ze wil.

Zelfs de mensen die haar eerst voor gek verklaarden toen ze over haar plannen voor een borstverkleining vertelde, moesten na de operatie toegeven dat een kleinere cup veel beter bij haar past.

“Natuurlijk had ik mijn kinderen liever niet met de fles gevoed en natuurlijk heb ik littekens. Die zullen ook altijd blijven. Mijn borsten zijn ook iets minder gevoelig dan ze vóór de ingreep waren. Maar voor mij wegen de positieve kanten daar absoluut tegenop. Ik vind mijn borsten nu vooral heel mooi.”