Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Als geluid je ziek maakt
Foto: Hollandse Hoogte
Verhalen achter het nieuws

Renate wordt ziek
van geluid

journaliste

Daphne van Rossum

I

Iedereen kent het wel: een buurman die op zondag al om 8 uur met zijn bladblazer in de weer is, of de kinderen van je vriendin die altijd zo hard gillen tijdens het spelen. Als geluid je echt pijn doet en je in elkaar krimpt van bijvoorbeeld een sirene en/of gillend kind kan het zijn dat je hyperacusis hebt. Renate Postma (64) is zo iemand. Zij wordt letterlijk ziek van 'ongelijke geluiden'.

Voor Renate zijn plotselinge geluiden een marteling: "Het doet ontzettend veel pijn aan mijn oren, het voelt soms letterlijk als een dreun op mijn oren, en ik word er doodmoe van. Als ik veel geluid heb gehad ben ik de dag erna ook ziek en kan ik niet werken. Dan moet ik de hele dag bijkomen."

Ongelijke geluiden

Iemand die timmert, bladblaast of boort, schelle hoge stemmen of een knetterende brommer... Het zijn de zogenaamde 'ongelijke geluiden' die niet te verdragen zijn voor Renate. "Vooral de onverwachte en onregelmatige geluiden vind ik moeilijk, zoals een bord dat valt. Er zijn talloze geluiden die je op dagelijkse basis tegen kunt komen en die je niet kan vermijden. Het komt altijd terug.

Volgens mijn KNO-arts moet ik geluid ook niet gaan vermijden. Dan isoleer ik mezelf. Dus ik probeer gewoon op pad te gaan. Met de auto op weg of met de trein erop uit, zelfs naar een concert. Dan ben ik doodmoe de dag erna, dat is de prijs die ik ervoor moet betalen."

Zoemende airco

"Als geluid dezelfde frequentie heeft zoals een zoemende airco, dan kan ik eraan wennen. Als ik bijvoorbeeld een zacht muziekje draai dat ik mooi vind, heb ik nergens last van. Mijn vrienden weten het inmiddels wel. Ik kan wel naar een restaurantje, maar zit dan in een stil hoekje. 

Dus niet naast een feestende tafel of onder de box en ver van de sissende koffiemachine en de bestekbak. Meestal vraag ik of de muziek zachter of uit mag, dan leg ik uit dat ik pijn aan mijn oren krijg van harde muziek. Als ik het uitleg is er gelukkig wel vaak begrip voor. Maar naar zo’n galmbak als een grandcafé met hoge plafonds gaat helaas niet."

Oorsuizen

"Ik hoorde al langer suizen in mijn oren. Een tijd heb ik gedacht dat het door een hoge bloeddruk kwam, ik nam daarvoor medicatie, maar het geluid bleef. Ik had een lelijke val van een trap gemaakt en sindsdien heb ik last van tinnitus. Ik hoor constant een innerlijk geluid. Soms hard, dan weer zacht. Soms is het piepen, dan is het weer knetteren. De tinnitus is weer een trigger geweest voor de hyperacusis.

In de supermarkt spreek ik kinderen er weleens op aan, dat ze niet zo moeten schreeuwen, omdat dat bij mij pijn doet. Maar je ziet dat ouders het niet fijn vinden, wat dat betreft is er dan wel weer onbegrip. Inmiddels kies ik zorgvuldiger de tijden waarop ik boodschappen doe, dus als de kinderen op school zitten of al in bed liggen."

Snoepje

"Het leven met hyperacusis is dus niet altijd even makkelijk. Het onvoorspelbare karakter ervan is lastig, het kan me elk moment overvallen. Als mijn hoofd door geluidsstress te veel belast is, is het geluid van een papiertje dat van een snoepje gepeld wordt, al niet meer te verdragen.

Ik kan me voorstellen dat je de neiging krijgt om je terug te trekken uit het openbare leven als je dit hebt. Gelukkig restaureer ik kunst en ben ik voor mijn werk vaak in kloosters, heerlijk rustig."

Wil je meer informatie over hyperacusis kijk dan hier

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook je verhaal delen? 

Klik dan hier...