Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Evelien werd Ms. Grace Top of the World
Foto: Eigen Beeld
Verhalen achter het nieuws

Evelien (31) is Miss Plussize: ‘Ik heb een dwarslaesie
maar stond toch op het podium’

journaliste

Daphne van Rossum

E

Evelien Schoeman (31) straalt van trots. Op haar schoorsteen prijkt dit jaar geen schoentje voor de Sint, maar een lint met een titel. Ze won eerder in Singapore de titel Ms. Grace Top of the World in de internationale Ms. Top of the World Plussize verkiezingen.

Het is voor het tweede jaar dat de plussize-verkiezingen worden gehouden: “Ik werd gevraagd om mee te doen, omdat de organisatie onder de indruk was van mijn verhaal en ook omdat mijn maten kloppen. Ik heb maat 44/46, heb borsten en heupen.”

Te groot

“Ik keek altijd graag naar Missverkiezingen maar ik had nooit gedacht dat ik er zelf ooit aan zou deelnemen, omdat ik maat 44 heb. Ik ben te groot voor de ‘gewone’ verkiezingen. Ik merk een verschuiving met betrekking tot kledingmaten en daar ben ik erg blij mee.

Ook op de catwalk en in de magazines zie ik steeds vaker vrouwen met een wat grotere maat of flinker postuur, vrouwen die plussize zijn. Van mij mag het nog meer in beeld komen. En dan vooral veel afwisseling, zowel in maten als in huidskleur. Zodat alle vrouwen zich kunnen spiegelen aan de magazines, op de catwalk en bij een Missverkiezing.”

Eigen Beeld

Body positivity

“De body positivity movement die gaande is, vind ik super. Of je nou maat 34, 44, 54 of wat dan ook hebt: het belangrijkste is dat je van jezelf houdt. Dat zal je dan ook uitstralen. Sinds ik mijn lichaam heb omarmd zoals het is, ben ik minder onzeker.

Ook heb ik de kledingmaat losgelaten. Doorgaans draag ik maat 44, maar in mijn kast vind je kleding van ongeveer maat 40 tot 50. Het gaat mij om de pasvorm, of het lekker zit, of het mijn stijl is en vooral dat ik mij er goed in voel. Niet om het labeltje met een maat.”

Perfecte plaatje

“Toen ik jonger was dacht ik daar anders over en was ik veel bezig met in het perfecte plaatje passen. Maar nu denk ik: wat is nou eigenlijk perfect? Schoonheid zit ook vanbinnen, het gaat niet altijd alleen om het uiterlijk.

Dat er sinds 2016 ook een Missverkiezing bestaat voor vrouwen met een grotere maat, vind ik een prachtige vooruitgang. Om te laten zien dat je ook mooi bent als je wat groter bent. Je hoeft niet onzeker te zijn.”

Eigen Beeld

Vaarongeluk

In 2014 werd het leven van Evelien Schoeman compleet op zijn kop gezet, toen ze een vaarongeluk kreeg in Suriname waar ze voor haar werk op studiereis was: “Ik ging er gezond heen en kwam invalide terug. Ik ben chronisch ziek geworden.

Ik heb daardoor een partiële dwarslaesie en chronische zenuwpijn in mijn rug en ik belandde in een rolstoel. Een heel heftige tijd brak aan. Kon ik nog wel lopen, zou ik mijn benen weer gaan voelen, gaat de pijn nog weg?

Het was voor mij een erg heftige tijd, waarin ik vriendinnen zag wegvallen en me steeds eenzamer ging voelen. Ik werd 100% arbeidsongeschikt verklaard. Door het ongeluk moest ik opnieuw leren lopen, ook had en heb ik uitval aan mijn linkerarm, vaak als ik stress heb.”

Rolstoel

“Met lopen gaat het gelukkig steeds beter, maar mijn rolstoel is wel meegegaan naar Singapore. Ook mijn vriend ging mee, omdat ik soms niet zo goed mijn grenzen voel. Ik denk dat als je wilt, je heel veel kunt. Ook al ben je chronisch ziek. Met een positieve mindset kun je echt dingen bereiken.

Als je chronisch ziek bent, gaat het vaak over dingen die je niet meer kunt. Maar er zijn ook dingen die ik wél kan. Het gaat alleen anders. Ik moet altijd zoeken naar een goede balans tussen activiteiten, ontspanning en rust.”

Eigen Beeld

Hakken

“Daarom was het voor mij natuurlijk en hele triomf om in Singapore op het podium te kunnen lopen! Op hakken! En dat je dan ook nog met een prijs naar huis mag gaan, is natuurlijk helemaal geweldig.

Het motiveert me alleen nog maar meer om het laatste gedeelte van mijn revalidatie af te maken, ik heb nog steeds moeite met achteruit lopen en opzij stappen. Maar ben wel van heel ver gekomen.”