Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Links: moeder Gertruud (44). Rechts: dochter Demi (19)
Verhalen achter het nieuws

Gertruuds dochter (19) gebruikt botox en fillers
‘Ik was er echt niet blij mee’

Jolien van de Griendt

V

VROUW Magazine staat dit weekend in het teken van twintigers. We spraken eerder met Gertruud over het gebruik van botox en fillers van haar 19-jarige dochter Demi.

Steeds meer vrouwen beginnen al heel jong aan botox en fillers. Want wie er al vroeg mee begint, zou het ontstaan van rimpels kunnen uitstellen. Demi (19 jaar, rechts op de foto) is een van die meiden.

Niet blij mee

Haar moeder Gertruud (44, links op de foto) gebruikt zelf regelmatig botox en moedigde haar dochters aan om het eens te proberen als middel tegen aanhoudende hoofdpijn. Toch moest ze even slikken toen Demi haar lippen wilde laten opspuiten. “Ik was er echt niet blij mee, maar op een gegeven moment hou je zoiets niet meer tegen.”

Voor Demi kwam de beslissing om fillers te laten zetten niet van de een op de andere dag. “Vroeger vond ik altijd dat mensen die dat deden er ordinair en dom uitzagen”, vertelt ze. Maar in de loop van de tijd kantelde dat beeld. “Ik zag op Instagram allemaal meiden met heel mooie lippen en dacht: zo wil ik het ook.”

Botox ja, fillers nee

Moeder Gertruud kon er weinig tegen doen. “Ik heb het lang tegengehouden, maar ze is op een leeftijd dat ze dat nu zelf mag beslissen”, zegt ze. Met het gebruik van botox, met mate, heeft ze geen probleem. “Mijn oudste dochter had heel veel last van hoofdpijn en een diepe frons, net als ik. Voor haar heeft botox enorme verlichting geboden”, zegt ze.

“En voor mezelf is het ook een verschil van dag en nacht. Mijn uitstraling is veel zachter en frisser. Ik zie er wat liever uit. Maar elke leeftijd heeft zo zijn charme en dat moet je respecteren. Een oma met zo’n strak getrokken hoofd, dat ziet er toch ook niet uit.”

Steeds meer en groter

Maar voor Gertruud ga je met fillers wel echt een grens over. “Het is nog zo’n jonge meid en ze is hartstikke mooi, ze heeft het helemaal niet nodig”, vindt ze. “Bovendien verschuift de grens steeds verder als je al zo jong begint. Op een gegeven moment ben je eraan gewend en dan wil je nog meer en nog groter.”

Demi denkt niet dat de cosmetische ingrepen verslavend werken. “Ik vind het nu wel goed zo en ga er pas weer naar kijken als dit is uitgewerkt”, zegt ze. Wel denkt ze al na over andere cosmetische ingrepen. “Ik wil later wel mijn borsten laten doen, maar pas nadat ik zwanger ben geweest. Ik wil wel borstvoeding kunnen geven.”

Opgezwollen lippen

Na de behandeling van haar lippen, was Demi dolgelukkig. “Ik was er meteen heel enthousiast over. Maar ik heb het ook laten doen bij een goede kliniek, waar ze met je meedenken zodat het er niet onnatuurlijk uit gaat zien”, vertelt ze. “De dokter zei ook: liever eerst iets te weinig, je kunt er makkelijker later nog wat bijspuiten dan wat eraf halen.”

Links: moeder Gertruud (44). Rechts: dochter Demi (19)

Links: moeder Gertruud (44). Rechts: dochter Demi (19)

Maar voor Gertruud was het toch schrikken. “De eerste drie dagen kon ik haar niet aankijken, zo erg vond ik het”, zegt ze. “Maar gelukkig kwam het een groot deel door de zwelling. Wat ervan overblijft valt mee en dat is wel mooi. Maar ik heb er nog steeds een dubbel gevoel bij.”

Openheid over ingrepen

Wat voor Gertruud wel helpt, is dat haar dochters allebei zo open zijn over de ingrepen die ze laten doen. “Mijn oudste dochter heeft een neuscorrectie ondergaan. Ze had een grote neus met een flinke bobbel en daar had ze al vanaf haar achtste last van. Het was ook wel nodig”, vertelt ze.

“Demi heeft dat ook allemaal vastgelegd in haar vlog en ze praten er heel open over. Ze krijgen daardoor heel veel vragen van mensen die met hetzelfde zitten, maar niet precies weten waar ze moeten beginnen. Daar ben ik wel trots op, dat ze het zo eerlijk en open belichten.”

In haar vlogs laat Demi precies zien hoe het in zijn werk gaat en dat betekent dat ze ook veel reacties krijgt. “Veel mensen zeggen dat ze het mooi vinden. Ook ouders van vriendinnen die er eerst hun twijfels bij hadden, zeggen nu dat het me mooi staat”, vertelt ze.

“Maar natuurlijk zijn er ook mensen die vragen waarom ik dit toch doe. Dan zeg ik altijd: ‘Ik vond het eerst ook niet mooi, maar nu ik het gedaan heb, ben ik er heel blij mee.’ Uiteindelijk is het het belangrijkst dat ik er blij mee ben.”

Wenkbrauwen niet meer omhoog

Een paar weken na de fillers heeft Demi ook botox laten spuiten in haar voorhoofd en tussen haar wenkbrauwen. “Ook daar ben ik heel blij mee, het geeft me echt een veel frissere blik en ik heb niet meer zo’n frons als ik naar het computerscherm zit te turen”, zegt ze.

Al is het soms even wennen. “In Snapchat heb je zo’n filter waarbij je je wenkbrauwen op moet trekken om de animatie te zien. Maar dat lukt me gewoon echt niet! Daar moest ik heel hard om lachen.”

Voorbeeld voor jonge meisjes

Andere vlogsters die filmpjes maakten over hun botoxbehandelingen, zoals Monica Geuze, kregen behoorlijk wat kritiek. Ze zouden jonge meisjes zo het idee geven dat het heel normaal is om op deze manier aan je lijf en gezicht te sleutelen.

Demi denk niet dat haar vlogs daarin een cruciale rol spelen. “Kinderen kunnen tegenwoordig al meer met een computer en telefoon dan ik. Als ze er meer over willen weten, komen ze daar toch wel achter.”

Ook moeder Gertruud vindt dat het gebruik van botox en fillers nu eenmaal bij de huidige samenleving hoort. “Ze zien het al hun vriendinnen ook doen, daar doe je toch niks aan”, zegt ze. “Ik ben wel blij dat mijn dochters alles tegen me vertellen en dat we er heel open over kunnen praten.”

“Dat zou ik dan ook iedereen adviseren: bespreek samen goed alle voor- en nadelen en als je iets wil laten doen, kies dan voor een goed aangeschreven kliniek. Ga niet voor een goedkope behandeling, want die resultaten zijn vaak afschuwelijk.”

Dit artikel verscheen eerder op VROUW.nl (8 december 2017).