Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Anonieme man
Foto: Hollandse Hoogte
Verhalen achter het nieuws

Erik: Mijn ex-vrouw
is een narcist

journalist

Marjolein de Jong

L

Leugens, bedrog en manipulatie waren jarenlang de dagelijkse realiteit voor Erik (58)*. Maar liefst 25 jaar was hij getrouwd met een narcistische vrouw. "Uiteindelijk belandde ik in zo’n diep dal dat ik regelmatig naast het spoor te vinden was."

Erik vertelt dat hij de eerste jaren nooit iets vreemds aan zijn inmiddels ex-vrouw merkte. "Op de verjaardag waar we elkaar ontmoetten, zag ik haar direct staan; wat een plaatje! Het klikte meteen en binnen tien maanden waren we getrouwd. Dat was misschien snel, maar zij stelde het voor en het leek me logisch. We leken immers twee zielsverwanten. Wat ik dacht, dacht zij ook. Mooier kon ik het niet treffen. Dacht ik..."

Voor mezelf doen

"Achteraf waren de eerste signalen zichtbaar na de geboorte van ons eerste kind, en deze verergerden naarmate we nóg twee kinderen kregen. Als ik iets voor mezelf wilde doen, ging ze door het lint.

Altijd was er wel iets dat eerst moest: het huiswerk van de kinderen, de auto getankt of het gras gemaaid. Zodra ik iets voor mezelf wilde doen, werd er altijd een klusje of opdracht verzonnen. Als ik dat vervolgens niet deed was het huis te klein."

Compleet genegeerd

De manipulatie was psychologisch van aard, vertelt Erik. "Als ik bijvoorbeeld op vrijdagavond naar de sportschool wilde, zei ze: 'Sla maar over, want ik zie je zo weinig.' Als ik wél ging sporten, dan werd ik de rest van de avond compleet genegeerd. Dat was zo onprettig dat ik de volgende keer dacht: 'Ik blijf wel thuis, zo belangrijk is het niet.'

Ook zegde ze continu afspraken met onze vrienden en familie af. Als ze drie keer iemand afgezegd had, bleef diegene natuurlijk weg. Dat zij iedereen feilloos manipuleerde had ik zelf niet door net als de meeste anderen. Met mensen die wél wat in de gaten kregen werd het contact verbroken." 

Slachtoffer

"Zo probeerde ze ons langzaam te isoleren. Mijn wereld werd steeds kleiner. Naar de buitenwereld toe leken we een perfect gezin, maar binnenshuis liep iedereen op eieren. Anderen zeiden: 'Jullie hebben zulke voorbeeldige kinderen.' De werkelijkheid was: ze durfden niet anders. Uit angst dat hun moeder zou ontploffen.

Ze kon verschrikkelijk uit haar slof schieten. Wat ik ook deed, het was nooit goed. Als we vrienden op bezoek hadden en ik moest even wijn uit de garage halen, zette ze hun tegen mij op. Ze vertelde dat ik nooit iets deed, haar verschrikkelijk behandelde en alleen maar aan mijzelf dacht. Zij was áltijd het slachtoffer."

Verkeerde beslissing

"Ik kon nooit iets goed doen. Als zij de ene dag wilde dat de kinderen om 20.00 uur thuiskwamen en ik de volgende dag datzelfde tegen hen zei, dan kreeg ik naar mijn hoofd waarom ze in hemelsnaam zo vroeg thuis moesten zijn.

Of ik wel goed bij mijn hoofd was. Ik zag geen verschil maar werd - mede door veel vergelijkbare voorvallen - steeds onzekerder, want ik nam zogenaamd áltijd de verkeerde beslissing."

Diep dal

"Ik voelde me continu mislukt; een mislukte echtgenoot, een mislukte vader… Onze vrienden vroegen waarom ik haar nooit hielp. Van alle kanten kreeg ik te horen dat ik het niet goed deed. Als ik dan doodgezwegen werd, dacht ik: 'Het ligt aan mij, had ik maar beter mijn best moeten doen.'"

Erik belandde in zo’n diep dal dat hij regelmatig langs het spoor te vinden was. "Ik zat zo verstrikt in een web, zag geen enkele uitweg. Maar toch sprong ik het niet; ik wilde mijn kinderen niet in de steek laten, wilde niet dat ze een vader zouden hebben die zelfmoord had gepleegd."

Lastige spagaat

Uiteindelijk verlaat zijn vrouw hem zeven jaar geleden voor een ander, met een nare scheiding tot gevolg. Ze hebben samen drie kinderen, waarvan hij er twee niet meer spreekt. Volgens hem worden ze tegen hem opgestookt.

"Ik mis ze erg. Ik wil de kinderen niet tegen haar opzetten. Tegelijkertijd wil ik ze ook beschermen. Het is een lastige spagaat. Ik vermoed dat haar huidige partner nu het slachtoffer is."

Bril

Vier jaar na de scheiding trouwt Erik opnieuw. "Ik herinner me nog heel goed dat ik in het begin van onze relatie eens mijn bril kwijt was. Toen ik na een lange zoektocht mijn vriendin vroeg of zij 'm misschien had gezien, antwoordde ze dat ze hem vast voor mij had klaargelegd. Toen brak ik.

De handeling stelde niets voor, maar dat iemand uit zichzelf iets liefs had gedaan kende ik niet meer. Bijna 25 jaar zat ik in een hel die steeds erger werd. Het duurde meer dan drie jaar voordat ik mezelf een beetje terug vond. Inmiddels kan ik eindelijk genieten van alles wat het leven te bieden heeft."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een bijzonder (narcisten-)verhaal en wil je dat delen?

Dan kan dat hier...

*De echte naam van Erik is bij de redactie bekend. Lees hier meer over narcisme.