Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Monique / Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

Monique weigert alcohol te schenken
aan haar gasten

Dimphy van Miltenburg

D

Dat de glaasjes met sigaretten uit de huiskamers zijn verdwenen en dat je niet meer binnen mag roken bij anderen thuis, is inmiddels heel gewoon. Maar een gastvrouw die weigert alcohol te schenken aan haar gasten: dat is toch een tikkeltje bijzonder. Alcoholweigeraar Monique (32) vindt het heel normaal. “In ons huis gelden onze regels.”

Monique: “Ik verbied mensen niet zelf alcohol mee te nemen, maar ik heb het liever niet.”

“Mijn zusjes van 18 en 29 jaar kwamen oud en nieuw bij ons vieren. Om twaalf uur hebben we geproost met Jip en Janneke-champagne. Zo doen we dat elk jaar. Ik weet dat mijn zusjes weleens een glaasje bessen drinken. Ik had ze van tevoren gezegd dat ik het niet voor ze zou kopen, dus dat ze het zelf mee moesten nemen als ze dat per se wilden drinken. Toch heb ik het liever niet dat ze dat echt doen.”

Respect

“Ik vind dat mensen onze wens niet respecteren als ze hier alcohol drinken. Ook zeggen ze er eigenlijk mee: wat jullie schenken is niet goed genoeg, dus ik neem mijn eigen drinken mee.”

Maar is het niet gastvrij om boodschappen in huis te halen waar je gasten blij van worden? Monique: “Nee, in ons huis gelden onze regels. Als je het niet leuk vindt, blijf je maar weg. En ik heb er nog nooit vrienden of familie over horen klagen.”

Controle houden

Uiteraard drinkt Monique zelf nooit. “Ik heb het als puber weleens geprobeerd, maar ik vond het niet lekker. Bovendien: ik ben nogal een controlfreak. Ik wil niet dat ik de dag erna niet meer weet wat ik heb gezegd of gedaan. Dus als ik als puber al een drankje dronk, was het er hoogstens één.”

Naast dat Monique alcohol niet lekker vindt, zijn er nog twee redenen die ervoor zorgen dat ze niet drinkt en geen alcohol schenkt. “Ik ben heilsoldaat bij het Leger des Heils. Dat betekent dat ik een belijdenis heb gedaan, zoals sommige mensen ook bij andere kerkgenootschappen doen.

Als heilsoldaat kies je ervoor om geen alcohol te drinken, niet te roken en geen drugs te gebruiken. De gedachte daarachter is: hoe kun je verslaafden helpen als je zelf verslaafd bent? Ook heb ik veel te veel ellende om me heen gezien door alcohol. Mensen weten soms de volgende dag totaal niet meer wat de avond ervoor is gebeurd.”

Verdoofd

Monique vindt dat ze zich wel goed kan inleven in mensen met een verslaving. “Ik snap ook best waarom mensen alcohol drinken. Sommigen vinden het lekker, dat is een kwestie van smaak. Ik vind cola lekker.

En ik keur het niet goed, maar als je helemaal in de shit zit, dan kan ik mij wel voorstellen dat je naar de fles grijpt. Het verdooft natuurlijk. Maar ik heb niet het idee dat ik iets mis. Juist het tegenovergestelde: ik kan bewuster genieten van het leven, want ik word niet afgeleid door de behoefte aan een wijntje of een sigaret.”