Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Ketty Lollia
Foto: Copyright: Voel je vrij - Ketty Lollia
Verhalen achter het nieuws

Ketty vindt dat iedere vrouw
haar eigen geld zou moeten verdienen

Anne-Flore Muller

A

Alleenstaand, moeder én fulltime werken. Het zijn woorden die in Nederland niet zo vaak in een zin gebruikt worden. Veel vrouwen werken parttime en zijn niet altijd financieel onafhankelijk. En daar moet verandering in komen vindt onderneemster Ketty Lollia (42).

Ketty is van oorsprong Française. Toen ze twaalf jaar geleden naar Nederland verhuisde, stond ze te kijken van het aantal vrouwen dat parttime werkte. In Frankrijk werken veel meer vrouwen fulltime. Daar werkt in totaal maar 16,1% van de beroepsbevolking parttime, tegen 46,6% in Nederland. En het is met name de vrouw die dat verschil veroorzaakt: 29,6% in Frankrijk, 64,8% in Nederland.* 

Universitair

Zelf komt Ketty uit een ondernemersfamilie; ze heeft geleerd om hard te werken en haar financiën op orde te hebben. Ze onderstreept dat ze niet alleen gestudeerd heeft om het studeren. "Ik heb twee universitaire studies afgerond, om ook op universitair niveau te kunnen werken."

En dat is ook gelijk het opvallendste dat Ketty opviel, toen ze in Nederland kwam wonen. "In Frankrijk studeren vrouwen om carrière te maken, terwijl Nederlandse vrouwen meer lijken te studeren om kennis op te doen. Ik zie dat veel Nederlandse vrouwen na het afronden van hun studie zwanger raken en hun vak compleet achter zich laten."

Schoonouders

Ketty heeft een dochter. Toen ze als alleenstaande moeder naar Nederland was verhuisd, kreeg ze een relatie met een Nederlandse man. "Ik wilde werken en mijn eigen geld verdienen zoals ik altijd had gedaan. Maar daarop kreeg ik allerlei commentaar. Ik werd een slechte moeder genoemd en mijn Nederlandse schoonouders vonden het zielig voor mijn dochtertje dat ik veel aan het werk was."

Haar toenmalige vriend vond het juist fijn dat ze zou bijdragen aan het betalen van de rekeningen. "Maar omdat zijn ouders benadrukten dat ik een slechte moeder was wanneer ik veel zou werken, boog hij het hoofd. Dit werd voor mij uiteindelijk een te lastige situatie, waardoor onze relatie uit is gegaan."

Gemeen

De ambitieuze moeder benadrukt dat ze juist het idee heeft dat minder bij je kind zijn goed voor een opgroeiend kind is. "Ik was super verbaasd dat vrouwen zeiden dat ik gemeen was omdat ik niet altijd met mijn kind was. Tegelijkertijd waren mensen verbaasd over hoe goed opgevoed ze was.

Ik denk juist dat dit komt omdat ze niet altijd mij me is geweest. Ze heeft hierdoor kunnen leren om met anderen om te gaan, waardoor ze heel gemakkelijk is en openstaat voor anderen. Dit heeft haar al op jonge leeftijd voorbereid op haar toekomst."

Kwaliteit

Ketty benadrukt dat ze de tijd die ze wél doorbrengt met haar dochter, die inmiddels 17 jaar is, juist waardevoller vindt. "Natuurlijk wil ik ook tijd doorbrengen met mijn kind en mis ik haar als ik aan het werk ben. Maar ik wil niet dat ik altijd met haar ben, waardoor ze weinig contact zou kunnen hebben met anderen."

Voor Ketty gaat de regel kwaliteit boven kwantiteit dan ook echt op. "Ik merk dat de tijd die we samen doorbrengen me ontzettend dierbaar is en dat we er beiden veel waarde aan hechten. Het gaat er in mijn optiek dan ook niet om hoeveel je samen bent met je kind(eren), maar hoe je die tijd besteedt."

Ambitie

Toch beseft Ketty dat het nog veel voeten in de aarde zal hebben, tot het vanzelfsprekend is dat ook de meerderheid van de vrouwen fulltime werkt. "Het is nu zo normaal dat de man het meeste geld binnenhaalt in het gezin, dat het bij hen vaak niet eens opkomt dat ook de vrouw fulltime zou kunnen werken."

En dat is wat Ketty graag anders ziet. "Voor veel mannen is het een flinke druk, om grotendeels verantwoordelijk te zijn voor de inkomsten van het gezin. Ik denk dat veel mannen dit wel hebben geaccepteerd, maar dat ze het toch graag anders zouden zien en het juist leuk zouden vinden als hun vrouw ambitie zou hebben."

Overheid

Om deze verandering in gang te zetten, wil Ketty vrouwen aanmoedigen om in hun kracht te gaan staan. Dit doet ze door het geven van trainingen en workshops. "Ik zou graag zien dat vrouwen niet als eerste kijken hoe ze vanuit de overheid of gemeente geholpen kunnen worden, maar eerst kijken naar wat ze zelf kunnen doen om zichzelf te onderhouden. Ook na een scheiding zou een vrouw in staat moeten zijn om haar rekeningen te betalen.

De omgeving zal in eerste instantie misschien steigeren, en het zal misschien als gek of vreemd ervaren worden als je van huismoeder naar fulltime werknemer gaat. Maar als je zelf achter deze keuze staat, zal dit vanzelf geaccepteerd worden. Het is tijd dat vrouwen de regie over hun leven nemen."

*Klik hier voor meer info.