Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Man en vrouw met champagne
Foto: Tetra Images | Hollandse Hoogte
Verhalen achter het nieuws

'Beter een goede hand
dan een kleffe zoen'

Evy Brans

H

Heb je vanochtend een keer 'Gelukkig nieuwjaar' naar je collega’s geroepen of ben je braaf iedereen langsgegaan met drie kussen en De Beste Wensen? Voor veel mensen is de eerste werkdag in het nieuwe jaar gevuld met zoenen en wensen.

Daarna volgen ook de borrels nog, waar onder het genoegen van een hapje en drankje vaak ook nog de nodige zoenen worden uitgewisseld. Maar misschien wil je die ene vervelende tante of je minder leuke collega wel helemaal geen zoen geven? Hoe zorg je dan dat je toch op een beleefde manier de beste wensen overbrengt?

Hand

Wij vroegen etiquettedeskundige Anne-Marie van Leggelo tips voor de niet-zoeners onder ons. Naast het schudden van iemands hand, is het zoenen natuurlijk een van de meest gebruikte manieren om iemand nieuwjaar te wensen.

"Je kunt natuurlijk altijd een hand schudden. Zorg wel dat je geen slappe hand geeft, maar zeker ook geen dominante waarbij je jouw hand naar boven draait. Geef gewoon een warme, gemeende handdruk. Het allerbelangrijkste hierbij is dat je laat blijken dat je aandacht hebt voor de persoon tegenover je."

3 Seconden

"Kijk iemand echt even een paar seconden aan, lach erbij en laat ook uit je houding blijken dat je aandacht bij de persoon tegenover je is. Zorg wel dat je niet langer dan 3 seconden iemands hand schudt, dan voorkom je dat iemand zich ongemakkelijk gaat voelen.

Het zoenen is een beetje afhankelijk van hoe goed je iemand kent. Als jij en je vrienden altijd elkaar met één zoen begroeten of feliciteren, dan is dat voor een nieuwjaarswens ook prima." 

Botsingen

"Als je mensen buiten die groep nieuwjaar wenst, is het makkelijk als je jezelf aanwent om drie zoenen te geven. Dit is in het algemeen, in Nederland, het meest gebruikelijk. Zoen altijd links-rechts-links om botsingen te voorkomen.

Als je te gast bent bij vrienden of familie, neem dan een kleinigheidje mee. Aanbieden om mee te helpen, van tevoren of op de dag zelf, wordt ook altijd gewaardeerd."

 Dresscode

"Gedraag je gewoon normaal en voorkom dat de gastheer/vrouw een Uber voor je moet bellen omdat je te veel gedronken hebt. Let op de dresscode. Als je een feestje hebt waarbij een duidelijke dresscode wordt gegeven, houd je daar dan aan.

Ook is het belangrijk dat je op tijd komt. In Nederland mag je hoogstens een kwartiertje te laat komen. Maar kom ook zeker niet te vroeg. Het is niet prettig als je al op de stoep staat terwijl iemand nog met de voorbereidingen bezig is. Wil je dat de gesprekken gezellig blijven, vermijd dan onderwerpen die discussie op kunnen roepen."

Goede bodem

Voor bedrijfsborrels gelden weer net andere regels. "Heel belangrijk is dat je van tevoren iets gegeten hebt. Deze borrels zijn vaak rond etenstijd of soms zelfs midden op de dag. Met een goede bodem, voorkom je dat de borrel heel zwaar valt en je baas die Uber voor je moet bestellen. Zorg dat je op tijd bent; te vroeg komen is hier minder erg.

Ook hier is de dresscode belangrijk. Kleed en gedraag je naar je functie; kom niet in je kersttrui naar de nieuwjaarsborrel. Net als bij vrienden is het belangrijk om op je gespreksonderwerpen te letten. Blijf ook vooral niet in hetzelfde groepje hangen maar meng je onder de aanwezigen."

Stofzuigers

"Gaan is misschien nog wel het allerbelangrijkste. Zowel voor jezelf als voor je collega’s is het belangrijk dat je naar de nieuwjaarsborrel gaat. Zo ga je, samen met elkaar, het nieuwe jaar goed van start.

Wees je ervan bewust dat er door het bedrijf veel energie en tijd wordt gestoken in deze borrel. Ga dan ook niet na een kwartiertje al weer weg, maar blijf ook niet te lang hangen. Als de stofzuigers tevoorschijn komen, hoor je wel weer thuis te zijn."

Vergifitigd

Let ook op met het posten van foto’s op je social media. Ben discreet; denk na over wie je in de foto tagt en hoe hij/zij op de foto staat. Je zult de volgende dag gewoon weer met deze collega’s aan het werk moeten."

Ook rondom de toast zijn er bepaalde regels. "Het woord 'toast' komt van het brood dat men in de middeleeuwen in het drankje deed. Men dronk vroeger met een groot gezelschap uit hetzelfde glas. Het toasten, waarbij de glazen elkaar aanraakten, werd enerzijds gedaan om kwade geesten te verdrijven en anderzijds was het een test of de wijn niet vergiftigd was. Bij het toasten spilde namelijk vaak een beetje drank van het ene glas in het andere."

Bureau

"Tegenwoordig drinken we allemaal uit een eigen glas en is dit niet meer zo van toepassing. Vaak wordt er in kleine gezelschappen wel met de glazen geklonken en heft men in grote gezelschappen het glas in de lucht."

Als je nu echt niet die drie zoenen wil geven, dan heeft Anne-Marie nog een aantal tips om ongemakkelijke situaties te voorkomen. "Zeker zakelijk is handen schudden prima. Zoenen mag, maar hoeft zeker niet als je dat niet wilt. Om wat afstand tussen jou en je collega te creëren, kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat er een bureau tussen jullie in staat."

Verkouden

Je kunt in de meeste gevallen ook binnenkomen en 'Gelukkig nieuwjaar!' roepen. Als je dit op je werk wil doen, is het natuurlijk heel belangrijk om te weten hoe formeel zij met dit soort dingen omgaan. Het ene bedrijf is hierin formeler dan het andere. Bereid je voor en houd hier rekening mee.

Je mag ook letterlijk zeggen dat je niet wil zoenen, als je dit maar op een aardige manier brengt. Durf je het niet letterlijk te zeggen, dan kun je ook een smoes gebruiken. 'Ik ben verkouden' is een smoes die altijd werkt."

Stijver

"De heersende griepepidemie is ook een goede smoes. Als je echt ziek bent is het sowieso beter om het schudden en zoenen over te slaan. Je doet er niemand een plezier mee als ze hierdoor ook ziek worden.

De manier waarop je een hand geeft, kan ook helpen om het zoenen te voorkomen. Neem een beetje afstand en houd je arm wat stijver. Dat zorgt ervoor dat mensen minder snel geneigd zijn om naar voren te leunen."

Initiatief

"Ook kun je je linkerhand op iemands schouder of onderarm leggen terwijl je elkaars hand schudt, ook hierdoor hebben mensen minder de neiging om te zoenen. Een tip speciaal voor de heren; je hoort te wachten tot de dame initiatief neemt. Op deze manier kun je ook nooit een 'blauwtje' lopen."

En wanneer houdt al dat gezoen en geschud weer op? "Nieuwjaar wensen wordt door velen gedaan tot en met Drie Koningen, op 6 januari. Eigenlijk mag het tot Koning Willem-Alexander zijn nieuwjaarsreceptie heeft gehad. Dat is meestal in de derde week van januari. Maar tegen die tijd zijn de meesten er al wel klaar mee."

Grote groep

"Het allerbelangrijkste is dat je doet waar je jezelf goed bij voelt. Afhankelijk van de relatie met de persoon voor je, zal je bepaalde dingen wel of niet doen. Als je een hele grote groep mensen nieuwjaar moet wensen, dan hoef je zeker niet iedereen individueel te spreken. Zorg dan wel dat je in ieder geval de gastheer/vrouw nieuwjaar hebt gewenst."

Anne-Marie van Leggelo is etiquette/imago deskundige. Ze is founder en directeur van Het Etiquette Bureau.