Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Yolanthe verhuist naar Qatar
Foto: Bureau Dijkstra
Verhalen achter het nieuws

'Yolanthe kan beter geen decolleté
dragen in Qatar'

journaliste

Daphne van Rossum

Y

Yolanthe en haar man Wesley gaan naar Qatar verhuizen, ver van het mondaine Nice waar ze nu wonen. Personal assistent Marije Koers (28) woonde eerder 1,5 jaar in het Arabisch emiraat en heeft nog wel wat goede tips voor de bekende voetbalvrouw. Maar weet ook wat ze beter kan laten!

“Ik wilde eigenlijk naar Spanje, maar toen ik 25 was, kreeg ik via iemand de kans om in het Ritz Carlton in Qatar te gaan werken. Dat leek me toch ook wel een hele goede buitenlandervaring en een enorme uitdaging. Ik heb de kans gegrepen en ben in het diepe gesprongen.”

 “Ik vond het wel spannend, ging toch als alleenstaande vrouw naar het Midden-Oosten en ik moet zeggen dat dat goed te doen is. Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Je hoeft niet gesluierd over straat, maar je moet ook geen korte rokjes dragen en geen blote armen. Vooral je schouders moeten bedekt zijn en ik zou Yolanthe aanraden om geen decolleté te dragen."

Opletten

"Wij komen uit een open cultuur, maar daar zijn de omgangsvormen tussen mannen en vrouwen toch anders. Je moet echt opletten met wat je doet en draagt. Je wilt ook niet dat iedereen naar je gaat kijken op straat. Zo kun je als man en vrouw niet hand in hand lopen en kun je elkaar niet in het openbaar een kus geven. Dat zijn dingen die niet op prijs worden gesteld en je kunt er zelfs voor in de gevangenis komen of een hoge boete krijgen.”

“Ik had me van tevoren verdiept in de cultuur en wist wel wat ik niet en wel kon doen. Je mag als vrouw autorijden en je kunt gewoon in een taxi stappen, maar daar moet je dan wel weer goed over onderhandelen. De eerst keer betaal je drie keer zoveel als de locals, maar daar word je al snel handiger in.”

Ramadan

“Ik was er ook tijdens de ramadan, dat vond ik vrij heftig. Het leven wordt als het ware omgedraaid. Er wordt veel meer s’ nachts geleefd omdat de mensen die meedoen dan mogen eten en drinken. Dat was wel wennen voor mij. Er zijn dan ook veel meer restricties en er zijn veel winkels dicht.”

Eigen Beeld

“In de zomer is het er erg heet. De temperaturen kunnen oplopen tot vijftig graden en dan kom je amper buiten. Neem alsnog wel een warme trui mee in je tas, want in de warenhuizen en winkels is het heel koud omdat de airco zo hoog staat. Verder is het wel goed te doen: veel water drinken, dunne kleding en je niet te druk maken.”

Djellaba 

“Ik vond het al bij al een enorm leerzame periode. Ik leefde samen met personeel uit het hotel en dat waren mensen uit heel veel culturen. Ik heb ook ervaren dat locals heel vriendelijk zijn en interesse hebben in waar je vandaan komt. Ik vond het ook heel leuk om met vrouwen onderling te zijn. Als de djellaba uitgaat, zit er ontzettend mooie designkleding onder. In onze ogen zonde, maar ik begrijp het wel vanuit hun geloof.”

“Ik denk dat het wel goed gaat komen voor Yolanthe. Ze is al gewend aan heel veel verhuizen en er is veel pracht en praal in Qatar. Ik zou haar echt aanraden om een kijkje te nemen in de mall Villagio, dat is helemaal ingericht alsof je in Venetië bent. Ik weet niet of ze drinkt, maar alcohol is lastig te verkrijgen. Je kunt wel drinken in een hotel, maar als je zelf een flesje wil kopen heb je een speciale vergunning nodig. Die kreeg ik niet met mijn middeninkomen, maar als je een hoger inkomen hebt dan moet dat geen probleem zijn.”

Eigen Beeld

Trouwen

Voor Marije heeft de trip op meerdere fronten goed uitgepakt: “Ik heb daar via een gezamenlijke vriendin mijn huidige partner leren kennen, de Indiase Vipin die nu met mij in Nederland woont en als patisserie-chef in het Waldorf Astoria hotel werkt. Romantisch hé? We gaan dit jaar trouwen!”

Heb jij een spannende buitenlandervaring en wil je daar over vertellen?

Reageer dan hier.