Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Ilse en haar gezin
Foto: Eigen foto
Verhalen achter het nieuws

Ilse’s baby slikte batterijtje in:
11 operaties en 3 jaar vloeibaar eten...

Lisette de Ronde

H

Het zoontje van Ilse ter Schuur (30) slikte vier jaar geleden een knoopbatterij in. Het gevolg: een verbrande slokdarm. Met Fender (5) gaat het nu goed, al heeft de batterij zo z'n sporen achtergelaten.

"Ik was aan het werk toen Fender thuis het batterijtje inslikte. Mijn man was met onze twee zoons aan het spelen met Playmobil toen de speelgoedambulance van tafel viel. De auto lag op de grond en de batterij was eruit gevallen. Fender was 8 maanden en kroop snel naar de auto toe. Hij pakte de batterij en deed hem in z’n mond. Het was echt 'Hap, slik, weg'."

Spoedeisende hulp

"Mijn man belde meteen de huisarts. Daar werd door de assistente gezegd dat we ons geen zorgen moesten maken; de batterij zou er vanzelf weer een keer uitkomen.

Maar ik werk in de zorg en was er niet gerust op. Ik verzocht mijn man om zo snel mogelijk naar de spoedeisende hulp te gaan, waar ik ook naartoe zou komen."

Grauwer

"Het gezicht van mijn zoon werd steeds grauwer en doordat de batterij onderin zijn keel vastzat lukte het hem niet om goed te ademen. In de batterij zit zuur dat in het lichaam begon de branden.

Hij was helemaal overstuur en had hartstikke veel pijn. Maar door alle formulieren die wij eerst aan de balie moesten invullen duurde het nog drie uur voordat hij werd geholpen!"

Littekenweefsel

"De kinderarts op de maag-darm-leverafdeling verwijderde de batterij, maar vertelde ons dat het batterijzuur ervoor had gezorgd dat zijn slokdarm was verbrand. Er ontstond veel littekenweefsel, waar Fender het jaar daarop zeker nog tien keer aan is geopereerd.

De verbrande slokdarm zorgde er ook voor dat het voor Fender niet mogelijk was om te eten. Drie jaar kreeg hij vloeibaar eten waardoor hij een flinke groeiachterstand heeft opgelopen."

Fender na een van de operaties aan zijn slokdarm

Onze schuld

'Hoe kan je nou je kind met een batterij laten spelen?' hoorden we vaak. Dat doet heel veel verdriet. Dat je kind niet kan eten doet pijn, en als mensen daarover dan ook nog een kritische mening hebben is dat heel vervelend.

Gelukkig zagen intimi dat het niet onze schuld was. De batterijen zijn bij ons thuis niet meer te vinden. In al het speelgoed hebben we ze eruit gehaald. Dan maar geen lichtjes en muziekjes."

Batterij uit Fender z'n slokdarm

Groeispurt

"De kinderen weten inmiddels dat ze het niet in hun mond mogen stoppen. En verder check ik altijd of de schroefjes van het klepje voor de batterijen goed dichtgedraaid zijn.

Met Fender gaat het nu goed. Zijn slokdarm groeit niet met zijn lichaam mee, dus mocht hij ooit in de puberteit een groeispurt krijgen, kan het zijn dat hij nogmaals onder het mes moet. We zijn enorm geschrokken maar realiseren ons ook dat het erger had kunnen aflopen."