Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte/Richard Brocken
Verhalen achter het nieuws

Die eeuwige strijd om de kilo’s...
Deze vrouwen willen juist áánkomen!

Lisette de Ronde

D

Diëten, afvallen, kilo’s kwijtraken... Veel vrouwen zouden dat graag willen. Maar onderschat niet het aantal vrouwen dat juist wil áánkomen... Jeanine (31): "Mensen die bezig zijn met afvallen mogen het daar uitgebreid over hebben, maar zodra ik zeg dat ik het moeilijk vind om slank te zijn, worden mensen bijna boos."

Linda Wittebrood (28)

Linda

"Mijn moeder woog ook nooit zoveel, dus ik denk dat ik gewoon aanleg heb om slank te zijn. Slank! Want mager vind ik een onvriendelijk woord. Vóór de puberteit was ik 'rond en gezond', maar toen ik ging puberen viel ik plots heel veel af, zonder dat ik dat zelf wilde. Er werden allerlei onderzoeken gedaan, bijvoorbeeld naar mijn schildklier, maar daar lag het allemaal niet aan. Ik was gewoon dun.

Ik heb nog steeds het figuur van een zestienjarige. Toen ik 18 was bereikte ik een dieptepunt: ik woog nog maar 47 kilo. Met de huisarts hebben we gekeken of ze me konden bijvoeden, maar daarvoor moest ik ónder de 47 kilo zitten. Mijn moeder kreeg wel sondevoeding. Soms snoepte ik van haar flesjes, omdat ik zo graag iets meer wilde wegen.

Want als ik met vriendinnen naar het strand ging, of als we moesten omkleden voor de gymles, merkte ik dat ik anders was. Zij kregen borsten en rondingen, en ik heb nog steeds cup A. Te lang op een houten bankje zitten doet pijn, want ik heb totaal geen kont. En kleding kopen is echt een ramp. Soms moet ik bij de kinderafdeling winkelen.

Toen ik jonger was dachten ze thuis weleens dat ik boulimia had. Dan werd er na het eten aan m’n deur geluisterd of ik niet alles er weer uitgooide. Of dan werd er na een schooldag gecontroleerd of ik mijn boterhammetjes wel had gegeten.  Anderen denken dat ik aan de drugs zit. 'Snuif jij?' vragen ze dan. Niks van waar, ik wil juist heel graag áánkomen. 'Geef die kilo’s maar aan mij!', roep ik als iemand begint over afvallen.

Het maakt niet uit wat ik eet, al is het drie weken lang friet, ik kom niet aan. Vroeger was ik onzeker, maar nu weet ik dat het niet anders is. Ik moet het doen met make-up, want anders lijk ik nog steeds een tiener. Misschien raak ik ooit nog zwanger. Mijn vader zegt dat de kilo’s dan misschien wél komen..."  

Jeanine Veen (31)

Jeanine

"Het ergste vind ik dat ik me altijd moet verantwoorden als ik wat gezonds eet. Als ik een salade eet, omdat ik het lekker vind, zijn er altijd mensen die een vervelende opmerking maken. Ik weet dat mijn ondergewicht voor een groot deel erfelijk is. Mijn moeder woog nog minder dan ik, dus ik heb me er nooit vreselijk druk om gemaakt.

Ik had altijd een jongensachtig uiterlijk. Het heeft lang geduurd voordat ik eindelijk wat vrouwelijke vormen kreeg. Op de middelbare school was dat nog niet erg. De meiden in m’n klas waren erg bezig met uiterlijk, en ik had dunne benen, dus werd gezien als het mooie dunne meisje. Toch was ik op een gegeven moment ook zoveel met eten bezig dat ik de lol in koken en eten verloor.

Ik bleek ook nog eens een lactose-intolerantie te hebben, waardoor ik geen melk - vaak gepaard met room en vet - meer mocht, en het nog lastiger werd om aan te komen. Ik bedacht dat ongezond eten niet de oplossing was voor mijn gewichtstoename. Eerder liet ik me nog weleens gaan, door drie keer op een dag warme chocolademelk met slagroom te bestellen, maar nu wil ik dat de focus op gezond eten ligt. Je lichaam heeft, vol of slank, gezonde voedingsstoffen nodig.

Irritant vind ik het dan ook dat als er op een verjaardag nog een stukje taart over is, er altijd wordt gezegd: 'Neem jij maar, jij moet nog aankomen.' Ik wil geen afvalbak zijn die alles moet opeten. Het is lastig. Mensen vinden het raar als ik zeg dat ik van gezond eten houd. Ze kijken me gek aan als ik een salade eet, terwijl ik dat gewoon echt lekker vind. Mensen die bezig zijn met afvallen mogen het daar uitgebreid over hebben, maar zodra ik zeg dat ik het moeilijk vind om slank te zijn, worden mensen bijna boos.

Maar in een onderzoek heb ik echt een keer gelezen dat het voor mensen met ondergewicht moeilijker is om een kilo aan te komen, dan voor iemand met overgewicht om een kilo af te vallen!"