Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Debbie met haar gezin
Foto: Eigen foto
Verhalen achter het nieuws

Feestjes voor gepeste kinderen...
'Gaby (11) zit weer vol zelfvertrouwen'

Lisette de Ronde

O

Onlangs vond de jaarlijkse Let me know-dag plaats. De dag is een initiatief van Esther de Blij, en zit vol leuke activiteiten voor gepeste kinderen die nooit op feestjes worden uitgenodigd. De dochter (11) van Debbie Gort (38) bezocht het feestje. En met succes!

Debbie: "Mijn dochter Gaby werd vooral op haar vorige school erg gepest. Ze heeft nou eenmaal mijn bouw, dus ik weet precies hoe vervelend dat is. 'Hee dikkertje' hoorde ze regelmatig. Met gymles werd ze als laatste gekozen en in de speeltuin kreeg ze altijd rotopmerkingen.

Bandjes

Mijn hart brak. 'Iedereen haat mij', zei Gaby als ze thuiskwam na school. Dit kon zo niet langer. Ik ben op internet gaan zoeken en stuitte op de site van Let me know. Die verkoopt armbandjes waarvan de opbrengst onder andere naar de kinderfeestjes gaat. Maar door de bandjes kunnen gepeste kinderen ook zien dat ze bij degene die ze dragen altijd hun hart kunnen luchten.

Ik schreef een mail naar Let me know, en werd al snel teruggebeld. Dat ze binnenkort weer een feestje gaven en of Gaby wilde komen. Een ander klasgenootje werd ook gepest, dus Gaby vroeg of zij ook mee wilde. Sinds de eerste keer ontvangen we elk jaar een mail als er een feestje in aantocht is.

The voice

De kinderen weten vaak wel dat het een feestje voor gepeste kinderen is. Dat maakt niks uit. Het draait op de dag, over pesten wordt nauwelijks gesproken. Maar doordat ze allemaal in hetzelfde schuitje zitten schept het toch een band.

De uitjes verschillen elk jaar. Zo is Gaby een keer naar de Efteling geweest en een keer naar een theatervoorstelling in Scheveningen. En recent kwam Daniël, die meedeed aan The voice of Holland. Hij werd vroeger ook gepest en kon de kinderen laten zien dat je nooit moet stoppen met het najagen van je dromen. Zo’n jongen kan heel wat teweegbrengen bij kinderen. Zo van 'Hij heeft z’n doel bereikt, dat kun jij ook!'.

Zelfvertrouwen

Bij Gaby werkt het ook echt. Meteen al het moment waarop we naar het feest rijden is ze blij en opgetogen. Op school moet ze zich altijd staande houden, daar kan ze zijn wie ze is, zonder continu commentaar te krijgen. Als we thuiskomen vertelt ze hoe leuk het was en zit ze weer vol zelfvertrouwen. 

Vandaag heeft Gaby haar spreekbeurt, en die houdt ze over pesten. Op het feest heeft ze een informatiepakket gekregen inclusief bandjes, en die deelt ze zo uit aan de leraren. Ik hoop dat op deze manier de andere kinderen ook beseffen dat pesten niet stoer is en ze iemand er heel verdrietig mee kunnen maken. Dan stopt het misschien ooit eindelijk een keer."