Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Dewi was verslaafd aan soft-drugs
Foto: Hollandse Hoogte
Verhalen achter het nieuws

Ook Dewy kickte af in een kliniek:
Ik blowde elke dag 10 tot 15 joints

journaliste

Daphne van Rossum

R

Rapper Ronnie Flex (25) zit op het moment in een afkickkliniek vanwege zijn softdrugsverslaving. Ook Dewy de Weij (30) is opgenomen geweest in een kliniek om van haar verslaving af te komen: "Ik blowde elke dag 10 tot 15 joints."

Dewy was 12 toen ze haar eerste blowtje rookte: "Vrienden van mij op school blowden en ik wilde meedoen. Ik vond het eerst niet eens lekker, maar ik raakte er toch aan verslaafd. In het begin was het nog best leuk als ik weleens een lachkick had.

Jellinek

Maar op een gegeven moment kwam het zover dat ik niet meer zonder kon. Ik heb uiteindelijk bijna vijftien jaar geblowd. Pas op mijn 26ste was ik het zó zat, dat ik me heb laten opnemen in de Jellinek Kliniek. Ik blowde tijdens het dieptepunt zo’n 10 tot 15 joints per dag.

Het kostte me dagelijks tussen de 20 en 30 euro, ik werd er lui van en kreeg paniekaanvallen. Ik was ook heel laks in het nakomen van afspraken en belde regelmatig op het laatste moment af. Vaak reageerde ik niet als er tegen mij werd gepraat.

Familie

Ik werd er thuis veel op aangesproken door mijn familie. Die vonden dat ik mezelf niet meer was. Ik ging ook stoned naar school en naar bijbaantjes. Op een gegeven moment went het, ik moest het gewoon dagelijks hebben.

Ik heb weleens geprobeerd te stoppen, maar dat lukte me niet. Het was echt nodig om naar een kliniek te gaan, wilde ik er echt afkomen. De eerste week zat ik op de gesloten afdeling. Die week ben ik behoorlijk ziek geweest.

Soort griep

Het was een soort griep; ik ging zweten, was duizelig en misselijk. Ook veranderde mijn smaak en ik merkte dat ik meer eetlust kreeg. Ik was erop voorbereid, maar ik vond het toch nog heftig.

De tweede week zat ik op de open afdeling en mocht ik overdag naar huis, als ik me maar voor 22 uur meldde. Toen ging het al wel veel beter. Ik heb daarna nog een paar keer geblowd, maar dacht 'Waar ben ik mee bezig?' en kon het gelukkig stoppen.

Helder hoofd

Ik ben heel blij dat ik afgekickt ben. Ik kom mijn afspraken nu na en heb een helder hoofd, kan beter nadenken. Ik heb inmiddels een kleintje, dus dat zou ook niet meer kunnen. Ik vind dat mensen vrij makkelijk denken over softdrugs.

Het verandert je gedrag en het verandert je leven als je gebruikt. Ik vind het ook van Ronnie Flex dapper dat hij deze stap heeft gezet. Ik weet niet hoeveel hij gebruikte, maar als het je leven zo beïnvloedt als bij mij destijds, dan heb je bijna geen keuze meer. Dan moet je die stap nemen voor jezelf en ook voor je familie.

Tegen mensen die blowende kinderen hebben, zou ik zeggen: 'Ga het gesprek met ze aan.' Straffen heeft denk ik geen zin, maar vertel ze wel over de gevaren. Spreek ze erop aan."