Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Carolina Pruis
Foto: Foto: Heleen de Graaf
Verhalen achter het nieuws

Carolina is ongewenst kinderloos:
Ik gaf mijn werk te lang voorrang

journaliste

Hester Zitvast

D

De Nederlandse vrouw wacht steeds langer met het krijgen van kinderen. Gemiddeld is een Nederlandse tegenwoordig 29,8 jaar als ze haar eerste kind krijgt. Carolina Pruis (56) mag dan een succesvolle zakenvrouw zijn, ze was ook graag moeder geweest. "Ik heb te lang gewacht met het krijgen van kinderen en mijn werk voorrang gegeven. Daar heb ik spijt van. Als ik op mijn werk vrouwen zie die hetzelfde doen als ik heb gedaan, geef ik ze maar één advies: 'Wacht niet te lang.'"

"Ik heb nooit echt een dwingende kinderwens gehad. Ik wilde wel moeder worden, maar was als kind bijvoorbeeld nooit met poppen bezig; ik haalde kattenkwaad uit met de jongens. Mijn beste vriendin werd op haar 21ste moeder. Voor de grap zei ik wel eens: 'De beste anticonceptie voor mij, ben jij.' Ik zag hoe ze haar handen er vol aan had. En ze had haar werk er zelfs voor opgegeven."

Grootheidswaanzin

"Ik studeerde nog in die tijd en had mijn carrière nog voor me. En toen die carrière eenmaal begon, liep het meteen als een speer. Kinderen krijgen kon altijd nog, vond ik. Een naïeve gedachte die voortkwam uit de misvatting dat het leven maakbaar is. Ik dacht dat alles te plannen viel. Dat bleek een overtuiging gebaseerd op grootheidswaanzin.

Op mijn 35ste besefte ik dat ik in actie moest komen. Ik zag inmiddels ook wel dat er meer in het leven was dan werken. Het overlijden van een goede vriend was mijn wake-up call. Ik ben meteen aan de slag gegaan, zo ben ik dan ook weer. Maar het lukte niet. Mijn partner en ik belandden in een medisch circuit: ivf, ICSI...Ee hebben het allemaal gehad."

Miskraam

"We zijn vier jaar bezig geweest. Ik kon mijn emoties goed uitschakelen door heel hard te werken, het verdringen was mijn tactiek. Tijdens de een-na-laatste ICSI-poging die we vergoed zouden krijgen, raakte ik zwanger. De zwangerschap eindige in een miskraam en die blies mij zo van mijn sokken dat ik letterlijk ziek werd. Ik was lichamelijk en geestelijk volledig uitgeput. Het verdriet was enorm.

Ik heb hulp gezocht. De therapeut zei dat ik door een rouwproces ging; het betrof immers het afscheid van de enige betekenisgevende situatie die een mens heeft; zich voortplanten. Als dat niet lukt, moet je je leven op een andere manier een betekenis zien te geven." 

Afwijkingen

Ik heb minder zorgen en leef  een vrij leven. In die vrijheid heb ik ruimte gevonden om het persoonlijke boek Vrouw op de apenrots te schrijven. Zo laat ik toch nog iets na. Als ik op mijn werk vrouwen van 30 zie die net zo carrièregericht zijn als ik destijds, adviseer ik ze heel nadrukkelijk om niet te lang te wachten.

Met mijzelf als voorbeeld. Na je 35ste nemen je kansen af; de hoeveelheid eieren is minder, de kans op een miskraam neemt toe en ook complicaties en afwijkingen zie je dan vaker. Ook voor je carrière is het veel beter zo vroeg mogelijk aan kinderen te beginnen; op hoger niveau ben je namelijk minder goed vervangbaar.

Vast contract

En op hogere leeftijd ben je minder flexibel. Gebroken nachten breken je veel eerder op, om maar eens wat te noemen. Ik las recent dat het niet hebben van een vast contract zou tegenhouden. Maar dat is schijnzekerheid want de onzekerheid blijf."

"Er is een belangrijke rol weggelegd voor werkgevers als het aankomt op jonger kinderen krijgen. Ik ben zelf werkgever en probeer vrouwen die zwanger zijn en een tijdelijk contract hebben zoveel mogelijk aan boord te houden. Ik begrijp echter ook wel dat het bij een klein bedrijf lastiger wordt wanneer iemand er een half jaar tussenuit is."

Afstel

"Ik was graag moeder geworden maar heb inmiddels vrede met de situatie omdat ik betekenis heb weten te geven aan mijn verdriet. Ik breng mijn boodschap nu over naar jonge vrouwen. Ik was een tijdje interim directeur bij Pink Ribbon en hoorde daar dat de kans op borstkanker kleiner is als je op jonge leeftijd aan kinderen begint.

Het lijkt dus ook medisch gezien een verstandig besluit. Ik heb heel wat uren doorgebracht in een fertiliteitskliniek en daar in de wachtkamer louter vrouwen zoals ik gezien; vrijwel allemaal 35-plus. Van uitstel van je kinderwens, kan een definitief afstel komen."