Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vrouw met grijs haar
Foto: Hollandse Hoogte
Verhalen achter het nieuws

Vijftig tinten grijs...
Deze vrouwen durfden het aan!

Lisette de Ronde

R

Recent twitterde Chrissy Teigen (32), de vrouw van de Amerikaanse zanger John Legend (39), over haar grijze haar. De boodschap was dat vrouwen hun grijze haren moeten omarmen. Iets wat door veel vrouwen via social media werd gedeeld. Ook Charlie Paludanus (52) en Astrid Mast (50) zijn grijs én trots. Ze vertellen waarom ze de keuze maakten voor grijze manen. "Op straat vragen mensen weleens waar ik mijn haar heb laten doen."

Charlie: "Op mijn achttiende had ik mijn eerste grijze haar. Ik trok 'm eruit, want ik wilde het niet. Mijn vader was vroeg grijs: op z’n dertigste was alle kleur uit z’n haren verdwenen. Ik ben snel mijn haren gaan verven. Toen was ik denk ik 19 of 20. Dat was niet alleen om de grijze haren te maskeren, ook omdat ik het gewoon leuk vond, elke keer een nieuwe kleur.

Armoedig

Maar door het verven werd mijn haar steeds droger. Ik had continu uitgroei en bijhouden kostte veel geld. Ik had altijd maskertjes, maar een week na een kappersbezoek zag ik de kleur alweer verbleken. Het werd een beetje armoedig. Ik zat tussen twee interimopdrachten in, en bedacht dat dit hét moment was om grijs te worden."

Foto: Janneke Walter

"Ik ben gaan zoeken op internet over hoe ik dit moest aanpakken, en ging bij de kapper langs. 'Neem daar maar een middag vrij voor', werd me verteld. Ik moest namelijk flink in de bleek en heb het daarna heel kort laten knippen. Hartstikke eng, want ik wist natuurlijk niet welke kleur grijs er precies onder m'n geverfde lokken zat.

'Straks zie ik eruit als een oud wijf', dacht ik. Maar het viel alles mee! Ik ben super blij met mijn grijze haren. Ze zijn heel licht, bijna wit. Iedereen schat me jonger en het voelt als een verademing. Mijn haar valt beter en ziet er gezonder uit. Door de donkere verf zag ik er harder en afstandelijker uit, terwijl mijn haren nu juist m’n gezicht zachter maken.

Mijn grijze coupe heeft me zelfverzekerder gemaakt. Voorheen schaamde ik me nog weleens over uitgroei, maar nu voel ik me veel vrijer. Mijn haar verven? Dat doe ik nooit meer! Heb er zelfs laatst over gedroomd. Toen ik wakker werd kon ik alleen maar denken: 'Asjeblieft nooit meer die heisa met het verven!'"

Auberginepaars

Ook Astrid herkent de tevredenheid over grijs haar.

Astrid: "Ik werd denk ik rond m’n dertigste grijs, maar heb het altijd geverfd. Ik was heel erg van de knalkleuren: van felrood tot auberginepaars en koper. Maar als je onder de geverfde haren grijs bent en kort haar hebt, dan moet je zeker elke drie weken bijverven. Dat was ik zat.

Op m’n 46e wilde ik het proces in gang gaan zetten om grijs te worden, maar hoe doe je dat? Ik heb driekwart dag bij de kapper gezeten, en kreeg in plaats van grijs haar oranje haar. Dat was het risico. En niet erg, want ik liet het in de zomer doen, zodat ik niet voor schut liep bij m’n bedrijf.

Het proces van grijs worden heb ik op video opgenomen. Ik kreeg zoveel weerstand van vrouwen om me heen. 'Je bent midden veertig, dan wil je toch niet grijs worden?' en 'Pas op, straks zie je er oud uit!'. Ik dacht 'Dit moet ik vastleggen om te laten zien dat het geen taboe is.'

Het grijs worden vond ik heel spannend. Je weet nooit welke kleur er precies onder zit. Maar ik ben heel blij, ik vind mezelf veel toegankelijker en word ook veel jonger geschat. Mijn dochter heeft me meegenomen de straat op om mensen mijn leeftijd te laten schatten. De gemiddelde geschatte leeftijd was 43, terwijl ik echt 50 ben! Mijn kleur is licht- en donkergrijs door elkaar. Op straat vragen mensen weleens waar ik mijn haar heb laten doen."

Praktischer

Mijn haar glanst meer en is veel zachter. Het is ook allemaal veel praktischer om het niet meer te verven. Met kleding ben ik wat rustiger geworden. Voorheen kon ik prima wegkomen met kleurencombinaties als paars en rood.

Maar nu houd ik het rustiger: nog wel felle kleuren, maar dan in minder grote oppervlakten en gecombineerd met neutrale kleuren. Andere vrouwen die twijfelen zou ik aanraden ervoor te gaan. Als je echt niet tevreden bent zit die verf er zo weer in!"