Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte / Stijn Rademaker
Verhalen achter het nieuws

7 tips om vriendinnen te blijven
na de komst van kinderen

Dimphy van Miltenburg

L

Luid gejoel maakte zich van je meester toen je vriendin vertelde dat ze zwanger was. Een kleine versie van jouw leuke vriendin; je verheugde je er intens op! Maar hoe zorg je er samen voor dat de vriendschap na de komst van kinderen goed blijft?

Levenspaden lopen vrijwel nooit gelijk. En dat betekent dat de één nog druk bezig kan zijn met carrière maken, terwijl de ander al in de luiers zit. Daar is niets mis mee. Maar zodra de één een gezin heeft en de ander (nog) niet, gaat het soms mis in vriendschappen. Hoe voorkom je dat? De VROUW-redactie tipt.

1. Spreek maandelijks een vaste avond buiten de deur af

Collega Andrea heeft een dochtertje van 7 maanden. In haar 6-koppige vriendinnengroep zitten vier moeders. Eén vaste avond in de maand spreekt de vriendinnenclub een avond buiten de deur af. Andrea: "Als je een keer niet kunt - door bijvoorbeeld een verjaardag - is dat niet erg.

Maar de afspraak is dat je wel probeert er te zijn. Verzetten doen we niet, want dan kan er altijd wel iemand niet en komt het er niet van. En, héél belangrijk: zorg ervoor dat je partner de volgende ochtend uit zijn nest gaat als je kind wakker is. Anders moet je alsnog om 23 uur naar huis…."

2. Zorg voor een goede oppas

Collega Mariët ergert zich aan mensen die beweren dat ze geen oppas kunnen vinden. "Er zijn tegenwoordig zoveel oppasapps en anders, old skool, wil altijd wel een tiener uit de buurt een zakcentje verdienen. Het argument 'Ik heb geen oppas' is negen van de tien keer een smoes. Het is ook niet duur, voor max 5 euro per uur heb je het al geregeld.

Het is gewoon een kwestie van prioriteiten stellen. Een keer nam een vriendin haar kind mee naar een avondje uit met vriendinnen. We hadden weliswaar geen eh kind aan die lieve meid, met dank aan de iPad, maar irritant vond ik het wel; ik had zelf immers wel oppas geregeld!"

3. Denk niet voor je vriendin

Hoofdredacteur Marieke was de eerste in haar vriendinnengroep die moeder werd. De eerste keer oud en nieuw na de geboorte van haar dochter (vier maanden daarvoor) werd ze niet uitgenodigd op een oud en nieuw feest van een vriendin.

"Ik hoorde via via dat ze een feest gaf met oud en nieuw. Ze had mij niet uitgenodigd, omdat ze dacht dat ik toch niet zou komen. Terwijl ik dat wel zou hebben gedaan als ik op tijd een oppas had kunnen regelen. Later bekende ze spijt te hebben dat ze mij niet had uitgenodigd. Dus: denk niet voor de ander!"

4. Geef de kinderen een eigen speelruimte

Nemen je vriendinnen hun kinderen mee naar jouw huis? Geef ze een eigen kamer waar ze kunnen spelen, tipt collega Marion. "Of spreek af in restaurants, dan gaan de kinderen doorgaans niet mee."

5. Verwacht niet dat je kinderloze vrienden op kinderverjaardagen komen

Zelf zat ik ooit als 23-jarige om 10.00 uur ’s ochtends op een kinderverjaardag. Met kater. De zaterdagochtenden dat ik om 10.00 uur ergens anders was dan in mijn badjas aan de ontbijttafel vol kranten waren jaarlijks op één hand tellen.

Dat ik op een zaterdagochtend door vijf baby’s, peuters en kleuters werd omringd had ik nog niet eerder meegemaakt. En dat wilde ik de komende jaren ook niet meer meemaken, besefte ik die bewuste zaterdagochtend. Zeven jaar later vind ik het best leuk. Nodig je kinderloze vrienden dus wel gewoon uit, verwacht alleen niet dat ze (altijd) komen.

6. Kook eens per maand voor je vriendinnen en hun kinderen

"Om mijn afwezigheid de rest van de tijd goed te maken nodig ik mijn vriendinnen één keer per maand op zaterdagavond uit voor het eten", vertelt collega Daphne. "Dan zijn hun kinderen ook gewoon welkom, mijn kinderen zijn er tenslotte ook.

Als alleenstaande moeder is het gewoon moeilijker om mijn vriendinnen veel te zien. Ik moet het echt hebben van de 'gestolen uurtjes'. Als mijn dochter bijvoorbeeld gymles heeft, ga ik even koffiedrinken met een vriendin. Maar ik schiet chronisch tekort op het gebied van vriendschappen. Dus bij deze: 'Sorry lieve vriendinnen!'"

7. Toon interesse in de kinderen van je vriendin

Bertine: "Het is voor vriendinnen ook leuk als je interesse toont in hun kind. Ga er dus eens eten, zodat je de kinderen ook leert kennen."