Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

foto: Tim Rijfers
Foto: foto: Tim Rijfers
Verhalen achter het nieuws

Nikita’s verloofde zegde de bruiloft af
op de dag dat ze geopereerd werd

Jolien van de Griendt

J

Je huwelijksplannen een jaartje uitstellen, zoals 3FM-dj Domien Verschuuren en zijn verloofde moesten doen, is nooit leuk. Maar stel dat je de jurk al in de kast hebt hangen en de locatie al is geregeld, maar je aanstaande besluit om toch niet met je te trouwen? Het overkwam Nikita (34). Twee keer zelfs.

“Ik kwam uit een relatie van zo’n tien jaar. Met die man – met wie ik ook een kind had – was ik verloofd, de kerk waar ik wilde trouwen was al geboekt. Maar we kregen enorme ruzie en dat is niet meer goedgekomen. Kort daarna werd ik verliefd op een andere man. Alles ging toen heel snel: binnen een jaar hadden we een kindje en vroeg hij me ten huwelijk op een groot feest bij ons in het dorp,” vertelt Nikita. “Helemaal fantastisch.”

Helaas verdween de roze wolk voor Nikita’s aanstaande snel. “Hij dwaalde steeds vaker af, was na de geboorte van ons kindje vaak bij zijn ouders. Ik heb nog even gedacht dat hij depressief was, maar dat bleek het niet te zijn. Hij had er gewoon geen zin meer in.”

Gedumpt op dag van operatie

Na het huwelijksaanzoek werd Nikita ziek. “Ik had tumoren in mijn knieën, waardoor ik een operatie moest ondergaan voor een nieuwe knie. Dat was heel spannend, want als de tumoren onhandig zouden liggen, zou mijn hele been geamputeerd moeten worden”, vertelt ze.

“Ik bleef positief door me te verheugen op de mooie dingen die na de operatie zouden komen: de bruiloft, samen zijn met hem en mijn kinderen”, aldus Nikita. Maar dat mocht niet zo zijn. Op de dag van de operatie zei haar verloofde dat hij geen toekomst zag samen. Hij is met de noorderzon vertrokken. “Toen stortte mijn wereld echt in.”

Fantastische vriendinnen

Nikita moest na haar zware operatie verzorgd worden, net als haar twee kinderen (toen 2 en 10 jaar oud). Gelukkig stonden haar vriendinnen meteen voor haar klaar. “Die hebben alles overgenomen, echt fantastisch,” zegt Nikita. “Die meiden hebben me opgetild toen ik het zelf niet meer kon.”

De periode na de operatie was heel zwaar. “Als ik geen kinderen had gehad, had ik toen echt de handdoek in de ring gegooid,” zegt ze. “Dan was er geen reden geweest om uit bed te komen. Alles liep moeizaam en dan ben je ook nog eens helemaal alleen, terwijl ik al vanaf mijn zeventiende altijd met iemand samen was geweest.”

Gelukkiger en wijzer

Inmiddels gaat het een stuk beter met Nikita. “Het heeft wat tijd gekost en ik heb ook hulp gehad van een psycholoog, maar ik ben er veel wijzer en gelukkiger uitgekomen,” vertelt ze. “Toen kon ik het niet zien, maar nu realiseer ik me dat ik trok aan een dood paard. Ik bedacht telkens redenen waarom het weer goed kon komen met mijn relatie, terwijl het gewoon niet goed zat.”

Om alle pech met de huwelijken achter zich te laten, besloot Nikita haar trouwshoot toch door te laten gaan - maar dan alleen. “Ik was met m’n nieuwe knie eindelijk een nieuw leven aan het opbouwen, maar die trouwjurk hing er nog steeds. Daar wilde ik iets mee. De fotoshoot was erg emotioneel, maar ik ben achteraf heel blij dat ik het heb gedaan. Het was een soort therapie om het af te sluiten.”

Nikita deed de fotoshoot alsnog in haar eentje.

De jurk heeft Nikita daarna gedoneerd aan een een stichting die kistjes maakt voor te vroeg geboren, overleden kinderen. “Voor de binnenkant wordt dan stof van trouwjurken gebruikt. Een beetje gek misschien, maar dat gaf me een fijner idee dan bijvoorbeeld de jurk in brand steken of ’m op een andere manier kapotmaken. Dat is dan toch zonde.”

Nooit meer een man

Inmiddels is Nikita helemaal klaar met mannen. “Iedereen zegt dat ik vast weer een keer verliefd word. Dat is misschien wel zo, maar ik kies ervoor om nooit meer met een man samen te leven,” vertelt ze. “Ik wil ook niet weer een man toelaten in het leven van mijn kinderen, die dan misschien weer verdwijnt. Ze hebben genoeg meegemaakt.”

Echt veel leuke mannen zijn er ook niet, vindt Nikita. “Ik zie er heel wild uit, en dat trekt een bepaald soort mannen aan. Maar van binnen ben ik zo helemaal niet. Ik ben echt een huismus en zit graag met een theetje op de bank,” zegt ze.

Daarom heeft ze nu met haar vriendinnen een beter plan: “We gaan met z’n drieën trouwen! Ik ga de trouwjurk aandoen die ik voor mijn eerste huwelijk had gekocht, die hangt nog steeds in de kast. Zij hebben op Marktplaats jurken gescoord. We willen in de lente gaan trouwen, want we houden alledrie niet van kou.”

Geloof in jezelf!

Voor vrouwen die in een vergelijkbare situatie zitten of overwegen om hun huwelijk toch af te blazen, heeft Nikita nog wel een boodschap. “Geloof in jezelf! Er is altijd een lichtje aan het einde van de tunnel. Als een huwelijk wordt afgeblazen, van welke kant het ook komt, dan is dat niet voor niets.

Vaak zijn er dan toch onderliggende problemen. Wil je dan echt oud worden met zo iemand? Voor mijzelf denk ik nu: het is beter zo.”

Heb jij ook een bijzonder verhaal dat je wilt delen? Stuur het naar de redactie van VROUW.

Jij op VROUW