Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Monica Overdijkink
Foto: Roel Dijkstra
Verhalen achter het nieuws

Transgender Monica over Gijp-grap:
Mijn ouders vonden mijn transitie ook gek

Jolien van de Griendt

V

Velen keken mee hoe de Belgische verslaggever Boudewijn van Spilbeeck na een gendertransitie voor het eerst als Bo op tv verscheen. De transitie zorgde voor veel reacties. Zo deed René van der Gijp inVI alsof hij als Renate verder wilde. Maar verslaggever Monica Overdijkink, zelf transgender en er met eentje getrouwd, haalt daarover haar schouders op. "Er zijn eigenlijk slechts een paar dingen die je beter niet kunt vragen of zeggen."

Voor Monica is het verhaal van Bo zeer herkenbaar. Ze werkte voor haar transitie als tv-presentator voor RTV Rijnmond. "Jarenlang ging ik in mijn vrije tijd al als vrouw de deur uit, maar op mijn werk durfde ik het niet. Er waren maar twee collega’s die het wisten. Met één van de twee had ik afgesproken dat áls ik uit de kast zou komen, zij er een reportage over mocht maken."

Reorganisatie

Om het, net als Bo, aan de hele wereld bekend te maken is spannend, maar ergens ook handig. "Ik zat er altijd wel mee hoe ik het moest uitleggen aan mensen. Hoe langer je zoiets geheim houdt, hoe moeilijker het wordt om het te vertellen. Het voelt alsof je al twintig jaar tegen je collega’s en vrienden hebt gelogen over wie je echt bent en wie je wil zijn."

Alhoewel Monica dus later in de openbaarheid is getreden, durfde ze nog niet aan haar transitie te beginnen toen ze nog bij RTV Rijnmond in dienst was. "Ik ben daar uiteindelijk weggegaan door een reorganisatie. Pas toen ik eenmaal thuis zat dacht ik: 'Dan is dit een goed moment om aan het proces te beginnen.'"

Van der Gijp

"Achteraf was dat eigenlijk oneerlijk van me naar mijn toenmalige collega’s en hoofdredactie, dat ik er niet op vertrouwde dat zij het zouden accepteren terwijl ik er nog werkte. Ik was toen te laf om ervoor te gaan, terwijl het achteraf gezien wel had gekund."

De ophef over de grap van René van der Gijp vindt Monica behoorlijk overdreven. "Ach, het is een voetbalprogramma met voetbalhumor. Als je het niet leuk vindt, zap je toch weg? Volgens mij is René trouwens de enige aan tafel die überhaupt ooit een transgender ontmoet heeft. Ik was bij een boekpresentatie van een andere transgender en toen werd het eerste exemplaar aan René uitgereikt."

Ouders

Johan Derksen reageerde op de transitie van Bo met 'We moeten niet doen of dit normaal is.' "Daar heeft hij eigenlijk ook gelijk in. Er zijn er ook niet veel: ik ga er altijd vanuit dat ik de eerste transgender ben die mensen ontmoeten.

Het is toch ook een beetje gek? Dat vonden mijn ouders ook." Volgens haar is het een illusie dat er een moment komt dat iedereen transgenders gaat accepteren. "Mensen mogen er best wat van vinden, daar hoef je niet zo hysterisch over te doen."

Hij

Dat Derksen later nog riep: 'Hij kleedt zich als vrouw en gaat de hond uitlaten, hoezo is dat dapper?', daarvoor heeft Monica minder begrip. "Het gaat om veel meer dan de hond uitlaten. Je bent op tv en dat roept niet alleen reacties op van familie, vrienden en collega’s, maar ook van het halve land én je halve buurland.

Dan moet je heel sterk in je schoenen staan. Natuurlijk is dat dan dapper; je kan ook alles kwijtraken. Als je daarover gaat lopen schamperen, en ook nog 'hij' blijft zeggen getuigt dat van weinig inlevingsvermogen."

Werkloos

Monica heeft liever dat mensen zich druk maken om de echte problemen, in plaats van genderneutrale wc’s, begroetingen bij de NS en dit soort 'grappen'. "40%  van de transgenders is werkloos. Mijn vrouw werkte voor haar transitie als zzp’er en raakte daarna allerlei opdrachtgevers kwijt, vanwege 'de uitstraling naar klanten'."

Na haar transitie hield Monica zich aan de afspraak die ze eerder met die ene collega had gemaakt. De reportage werd uitgezonden op RTV Rijnmond. Zelf ging ze enkele maanden later als verslaggever aan de slag gegaan bij Omroep West.

Leidingwerk

"Van de meesten kreeg ik fijne reacties. Sommigen hadden het echt niet zien aankomen, anderen zeiden: 'Ah, dan snap ik nu eindelijk wat er met je was!'" Haar broers en zussen reageerden ook heel begripvol. "Na mijn transitie zei mijn zus: 'Je bent gewoon de mooiste van ons drieën!' Een heel mooi compliment!"

Dat er zoveel ophef is over de grap in VI, bewijst dat veel mensen het nog lastig vinden om in te schatten wat wel en niet kan. Wat betreft Monica zijn er eigenlijk slechts een paar dingen die je beter niet kunt vragen of zeggen. "Dat is een soort code in de 'transwereld'. Je vraagt niet naar hoe iemand vroeger heette, of om foto’s uit die tijd. En je vraagt ook niet hoe het zit met 'het leidingwerk.'"

Kijken

Maar dat mensen soms vragen stellen of wat langer kijken, dat maakt Monica niet veel uit. "Je weet ook niet waarom mensen kijken. Misschien omdat ze zien dat ik transgender ben, maar misschien ook wel omdat ze denken: 'Wat een leuke blonde vrouw!' 

Ik denk vaak dat mensen het doorhebben vanwege mijn stem, maar soms realiseren collega’s zich pas na een paar maanden, als het een keer ter sprake komt, dat ik trans ben."

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een bijzonder verhaal kwijt?

Dan kan dat hier...