Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

So en Levi
Foto: Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

'Mijn schoonvader redde
het leven van mijn zoontje'

Redactie VROUW

J

Jaarlijks belanden zo’n 140.000 kinderen op de spoedeisende hulp na een ongeval thuis. Vallen, snijden of stoten, brandwonden en verstikking zijn de meest voorkomende ongelukken. Levens kunnen gered worden dankzij EHBO-kennis. Dat weet ook So Moomthong (45), moeder van twee jongens. "Levi verslikte zich in een druif. Als mijn schoonvader geen EHBO-cursus had gevolgd, was hij er nu niet meer geweest."

"Mijn kinderen waren 7 en 5 en opa en oma pasten op. Gezellig als altijd. Niks bijzonders aan de situatie. Oma ging even naar de markt en Eli en Levi mochten een filmpje kijken met wat fruit. Eli koos voor een nectarine, netjes in partjes gesneden. De jongste is gek op druiven en dus kreeg Levi een bakje met de pitloze variant. Klein genoeg en makkelijk te kauwen dus snijden was bij ons geen gewoonte. Wisten wij veel dat jonge kinderen vooral in druiven gemakkelijk stikken. 

Buiten bewustzijn

Toen mijn schoonvader even boven was om iets op te halen ging het mis. Eli merkte dat zijn broertje begon te hoesten en dat hij niet meer kon praten. Er was een druif vast komen te zitten in zijn keel. Eli had direct door dat het mis was en heeft Levi mee naar boven genomen om opa op te halen. Gek genoeg lukte dat nog. Opa is zich rot geschrokken. Eli was volledig in paniek en schreeuwde dat Levi doodging. En Levi liep inmiddels blauw aan en kon in feite niks meer.

Godzijdank had opa door zijn werk in het leger kennis van EHBO. Hij heeft gelijk geprobeerd de druif met zijn vinger uit Levi's keel te halen. Toen dat niet ging, heeft hij hem bovenaan de trap letterlijk op de kop gehouden en op zijn rug geslagen. Het mocht niet baten. Alles kwam eruit; groen en geel zag het maar die druif bleef zitten. Inmiddels raakte Levi buiten bewustzijn. Mijn schoonvader heeft doodsangsten uitgestaan. Het idee dat zijn kleinkind zou sterven onder zijn ogen is natuurlijk ondraaglijk. Hij moest dit oplossen en herinnerde zich een laatste redmiddel.

Ziekenhuis

Opa heeft Levi mee naar beneden genomen en op de eettafel gelegd. Daar heeft hij Levi met veel kracht op zijn buik geslagen. Dat was ontzettend moeilijk voor hem, want hij wist dat hij met zijn kracht - mijn schoonvader is een grote, sterke man - schade zou kunnen aanrichten. Toch heeft hij niet getwijfeld, het was dit of afscheid nemen van Levi. Godzijdank miste de ingreep zijn uitwerking niet en de druif schoot los.

Oma was inmiddels thuis gekomen en heeft ons onmiddellijk ingeseind. Wij waren gelukkig in de buurt en dus zo thuis. Wat we zagen, brak ons hart. Mijn schoonvader en Eli waren lijkbleek en Levi was bij maar volledig futloos en er kwam ontzettend veel schuim en kwijl uit zijn mond. We hebben gelijk de huisarts gebeld. Die maande ons met spoed naar het ziekenhuis te gaan om te laten controleren of er schade was aangericht, door de kracht van de slag en/of zuurstofgebrek.

Meest voorkomende oorzaak

We zijn twee uur in het ziekenhuis geweest. Ze hebben Levi volledig doorgelicht, maar er was geen blijvende schade. Levi heeft wel even tijd nodig gehad om volledig te herstellen, maar we hebben ontzettend veel geluk gehad. De specialist in het ziekenhuis vertelde ons dat echt veel kinderen van deze leeftijd overlijden door verstikking. Maar weinig mensen weten het, maar de meest voorkomende oorzaak van dood of invaliditeit bij jonge kinderen is verstikking.

Ik koop nooit druiven meer. En hetzelfde geldt voor opa en oma. Dat is natuurlijk onzin, want als je ze snijdt is er niks aan de hand. En cherrytomaten en knakworsten zijn voor jonge kinderen ook levensgevaarlijk. Door hun ronde, flexibele vorm vervormen ze met de luchtpijp mee waardoor ze deze helemaal afsluiten en vast komen te zitten. Wij zijn in alle gevallen veel oplettender geworden en hebben sindsdien echt nog heel lang voedsel voorgesneden voor de kinderen. 

Levi en zijn opa hebben een hele bijzondere band gekregen. De hele gebeurtenis heeft op beiden veel impact gehad. Opa is ontzettend beschermend geworden naar Levi. Tegelijkertijd heeft hij zich heel lang schuldig geworden. Totale onzin wat mij betreft. Ik ben hem juist ontzettend dankbaar. Dit had mij net zo goed kunnen gebeuren en ik had geen idee gehad hoe te handelen. Levi vergeet dit ook nooit. Hij vertelt nog heel vaak vol trots dat zijn opa zijn leven heeft gered."

Feiten en cijfers

- Een ongeluk zit in een klein hoekje: een val (36%), snijden en stoten (22%) brandwonden (15%) en verstikking (13%) komen het meeste voor.

- Veel ouders willen wel een EHBO-cursus volgen, maar tijdgebrek en kosten zitten hen in de weg.

- Een EHBO-cursus wordt vaak vergoed door de basisverzekering.

Ouders van nu heeft sinds deze week een gratis en laagdrempelige online videoserie ontwikkeld, waarin ouders de basis van kinder-EHBO kunnen leren.