Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verhalen achter het nieuws

Audrey’s kinderen zijn YouTube-sterren:
‘Ze krijgen doodsbedreigingen’

Jolien van de Griendt

B

Bij de familie Granzier staat de camera bijna altijd aan. Zoons Ties (18) en Tuur (10) hebben populaire YouTube-kanalen met honderdduizenden abonnees. Populair worden op YouTube is natuurlijk heel leuk, maar het heeft ook zo z’n keerzijde. Kinderen die jaloers zijn of het niet leuk vinden, laten soms heel heftige reacties achter.

“Er wordt veel met woorden als ‘kanker’ gescholden. En kinderen doen soms vervelend tegen Tuur in de speeltuin, omdat ze jaloers zijn,” vertelt moeder Audrey.

Ties was de eerste van de familie die begon met filmpjes maken, toen hij een jaar of 12 was. Audrey: “Eerst eigenlijk alleen voor vrienden, maar het werd steeds groter. Op een gegeven moment vertelde hij me dat hij werd benaderd door bedrijven die bij hem wilden adverteren. Daar geloofde ik in eerste instantie niks van, maar het was echt zo.”

Herkend op vakantie

Omdat de rest van de familie ook regelmatig te zien is in de filmpjes van Ties, werden moeder Audrey, vader Stefan, zusje Afke en broertje Ties ook bekend. “Zelfs op vakantie in het buitenland worden we door mensen gevolgd, en willen mensen op de foto of een handtekening,” vertelt Audrey. “Als ik met mijn dochter aan het shoppen ben, zie ik dat mensen kijken wat wij precies kopen.”

Inmiddels heeft Ties de rest van de familie aangestoken met het ‘YouTube-virus’. Broertje Tuur heeft een eigen kanaal en er is ook een kanaal waar de hele familie samen filmpjes maakt: Kwartier Granzier.

“Gewoon, over wat we zoal meemaken. Ik vlog wel eens over koken, terwijl ik dat eigenlijk niet eens goed kan, maar mensen vinden dat toch heel leuk om te zien. Dingen waar ze zich in herkennen.”

Doodsbedreigingen

Meestal is al die aandacht heel leuk en het merendeel van de reacties is positief, maar er is ook een keerzijde: zowel in de reacties online als ‘in het echt’ wordt soms heel vervelend gedaan. “Mijn kinderen krijgen wel eens doodsbedreigingen en er wordt veel met ziektes als aids en kanker gescholden”, zegt Audrey.

“Ik werk zelf als juf op een basisschool en ik schrik er daar ook wel van hoe makkelijk dat soort reacties al van zulke jonge kinderen komen tegenwoordig.”

Audrey en haar man Stefan houden de filmpjes en reacties die daarop komen goed in de gaten. “De eerste keer dat ik van die nare reacties zag bij Ties, werd ik daar heel opgefokt door. Hoezo zeggen ze zulke dingen over mijn kind?”, vertelt Audrey.

“Maar ik zag dat hij er zelf eigenlijk heel nuchter mee omging. Hij focuste op alle positieve reacties en liet het verder langs zich heen gaan. Op een gegeven moment wen je er ook een beetje aan.”

Volgens de familie kun je ook weinig doen aan dat soort reacties. “Ik besteed er veel aandacht aan in de klas, want daar laat ik de vlogs ook wel eens zien”, vertelt Audrey. “Maar er zullen altijd mensen zijn die zo reageren. We proberen het meeste maar te verwijderen. Erop reageren heeft geen zin: dan geef je ze alleen maar meer voer om weer iets terug te zeggen.”

Niet om gevraagd

“Met Tuur vind ik het lastiger, want die heeft er eigenlijk niet om gevraagd”, zegt Audrey. “Hij werd bekend omdat zijn broer bekend is. Laatst ging hij op schoolreisje naar de Efteling en dan moet ik echt tegen de leraren zeggen dat ze hem een beetje in de gaten moeten houden.

Als hij ‘gesignaleerd wordt’, stormt zo de halve Efteling op hem af. Heel veel mensen die fans zijn natuurlijk, maar ook mensen die het minder leuk vinden. Dat klinkt overdreven, maar dat is nu wel de situatie.”

Ook in de speeltuin is het wel eens lastig. “Ik zag laatst een keer dat hij vervelend geduwd werd op een springkussen door iemand die jaloers was. Tuur kan wel eens wat aangeslagen zijn van vervelende reacties, maar meestal overheerst gelukkig de positiviteit. Er zijn juist ook heel veel kinderen die graag met Tuur willen spelen omdat hij bekend is!”

Ties en Tuur in actie

Heb jij ook een bijzonder verhaal en wil je dat delen? Stuur het naar de redactie.

JIJ op VROUW