Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Endometriose kan je leven kapotmaken
Foto: Hollandse Hoogte
Verhalen achter het nieuws

‘Volgens het UWV kan ik werken,
maar ik ben echt te ziek’

journaliste

Daphne van Rossum

M

Moniek van Bijsteren wil dolgraag werken, maar heeft door haar endometriose zo’n pijn dat ze elke dag morfine moet nemen. Toch vindt het UWV dat ze voor minimaal 32 uur per week belastbaar is. “Het UWV heeft alle dossiers van de dokter, maar doet het af als een vrouwenkwaal.”

De regering wil de criteria voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering volgend jaar aanscherpen. Straks komt naar schatting 9 procent minder mensen dan nu in aanmerking voor de Wia, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, voorheen de WAO. Dat blijkt uit antwoorden van minister Wouter Koolmees van sociale zaken op Kamervragen, schrijft dagblad Trouw.

Op VROUW.nl plaatsten we een oproep met de vraag of er vrouwen zijn die niet in staat zijn om te werken, maar die toch niet arbeidsongeschikt zijn verklaard. Die ondanks een ongeneeslijke ziekte toch gedwongen worden om te werken. We kregen tientallen schrijnende verhalen toegestuurd.

Ondraaglijke pijn

Een van de vrouwen die reageerde, is Moniek van Bijsteren (28). “Ik zat nog op school toen ik de eerste klachten kreeg. Daarna ging het heel snel bergafwaarts. Ik had losse baantjes, maar kon nooit langer dan één maand een baantje houden; ik kan me heel goed voelen en dan zomaar uit het niets allerlei klachten krijgen.

Bijna elke week heb ik wel een aanval, waardoor ik ondraaglijke pijn heb. Ik slik morfine, maar heb soms zo’n pijn dat dat ook niet meer voldoende is en ik naar de spoedeisende hulp of dokter moet. Geen werkgever die me daarom een contract aan zou bieden.”

“Ik had een superleuke baan in de horeca, dat was echt mijn ding. Maar als ik een avond had gewerkt, was ik daarna vier, vijf dagen uit de running. Dat ging natuurlijk niet.”

Kapotgemaakt

“Ik werd ziek op mijn 17de en klopte aan voor een Wajong-uitkering, maar endometriose is een moeilijke ziekte waar weinig over bekend is. Ze denken dat je alleen last hebt tijdens je menstruatie, maar het gaat veel verder. Ik had bijvoorbeeld cystevorming in mijn buik, dat heeft mijn buik vanbinnen kapotgemaakt. Toen ik 26 was, is mijn baarmoeder verwijderd. Er zat een gat in door een cyste die geknapt was.”

Vrouwenkwaal

“Volgens het UWV zou ik wel vermoeid zijn door mijn ‘vrouwenkwaal’, maar kon ik nog steeds prima 32 uur werken. Ze hebben alle dossiers, maar zeggen dat het niet ‘erg’ genoeg is om een ziekte-uitkering te krijgen.

Er is letterlijk tegen mij gezegd: ‘Als je naar ons toe kunt komen, dan kun je ook werken.’ Er zou daarna via de sociale dienst een werkplek voor mij worden gecreëerd, maar dat kon ik niet aan. Als ik stress krijg, verergert mijn kwaal namelijk, dan reageert mijn lichaam erop.”

Eigen bedrijf

“Gelukkig heeft mijn man een eigen bedrijf dat prima loopt. We redden ons wel, maar als het even wat minder gaat, hebben we toch een probleem. Ik heb namelijk nergens recht op, omdat ik geen werkverleden heb. Ik val dus echt tussen wal en schip.”

 

Morfine

“Eén op de acht vrouwen heeft endometriose, maar toch is het een onbekende ziekte. Er is hierover veel onbegrip bij instanties en veel leed bij de vrouwen die het hebben. Als ik geen morfine neem, kan ik alleen in een foetushouding op het bed liggen.”

Vier handen op een buik

“Het erge is dat ik heel graag zou willen werken, maar dat het gewoon niet lukt. Ik maak me echt boos op een programma als Vier handen op één buik, daar heb ik wel eens een geval gezien van een meisje die zichzelf gek had laten verklaren voor een Wajong uitkering. Het zijn juist dit soort gevallen die het voor mensen zoals ik onmogelijk maken om een beroep te doen op een Wajong uitkering!”

Heb jij ook een schrijnend verhaal en wil je dat delen? Stuur het naar de redactie.

JIJ op VROUW