Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte/EyeEm Mobile GmbH
Verhalen achter het nieuws

Kims hart werd gebroken:
Mijn voorgevoel klopte

Sam ten Hove

V

Vandaag is het Dag van het gebroken hart. In 2013 werd het hart van Kim van den Berghe (37) gebroken toen de vader van haar drie dochters vertelde niet meer verder te willen met haar.

"In oktober 2013 kwam hij binnen en gaf hij aan niet meer verder te willen met mij. De grond zakte onder mijn voeten vandaan. Het verbaasde me niet heel erg, maar het was evenmin iets dat ik wilde horen.

Worsteling

Hij was namelijk al een tijdje uit huis, woonde bij een oom en tante. Hij had even ruimte nodig om zichzelf weer terug te vinden. Het idee was dan ook dat hij als leuke vader en partner weer zou terugkeren.

Er was een worsteling met een gebeurtenis uit zijn jeugd, we hadden zakelijk wat tegenslagen gehad en ook vrij snel na ons eerste kind een tweeling gekregen. Ik wilde hem dan ook die rust gunnen om weer even tot zichzelf te komen.

Doorvragen

In die tijd heb ik meerdere malen gevraagd of er iemand anders was, maar dat werd altijd ontkend. Ik had de zorg voor onze drie dochters op dat moment alleen, dus op een gegeven moment heb ik wel aangegeven dat het me goed leek als hij op een gegeven moment weer zou terugkeren.

Maar toen stapte hij dus onze woning binnen en zei: 'Ik wil niet meer met je verder.' Doordat een vriendin zei: 'Ga doorvragen', ontdekte ik dat er toch iemand anders, uit dezelfde woonplaats. 

Intuïtie

Ik was meteen heel realistisch. Zo van 'Ok, hoe ga ik ermee om?' Ik kom zelf ook uit een gescheiden gezin; mijn vader ging weg toen ik 1 was. Daarom hechtte ik heel veel aan wat mijn moeder zei: 'Raak niet verzuurd en verbitterd.' Dat wilde ik ook echt niet.Ik vond het wel moeilijk.

Ik had het idee gehad dat we er allebei voor gingen, maar hij was niet eerlijk geweest. Dat had anders gekund. Dat mijn voorgevoel klopte, gaf mij kracht; ik kon dus in ieder geval op mijn intuïtie rekenen.

Heel veel pijn

Toch is er wel een stukje zelfvertrouwen aangetast. Maar ik was me er heel erg van bewust dat ik er weinig aan kon doen. Verliefdheid, ik geloof niet dat daar tegen op te boksen is.

Ja het deed heel veel pijn. Hij is de vader van mijn kinderen en ik had wel gehoopt dat wij nog allerlei dingen samen zouden doen. Dat wij met ons gezinnetje zouden genieten.

Kim

Wisselen van school

We hebben gelukkig goed contact. Mijn moeder is wat dat betreft echt mijn voorbeeld. Toen hij weg was, heb ik mijzelf gevraagd: 'Waar word ik nu gelukkig van?' Dus ben ik terug verhuisd naar mijn geboorteplaats.

Dat was moeilijk, zeker voor mijn dochters; zij moesten van school wisselen. Maar ze doen het heel goed. En om het weekend gaan de meiden naar hun vader. Ze zijn gelukkig.

Emotietherapie

Ik heb emotietherapie gehad. Het waren maar drie sessies maar die hebben mij al zo veel geholpen. Ik ben echt bij mezelf naar binnen gegaan en met mezelf aan de slag gegaan. Nu weet ik: 'Ik kan het ook alleen.' 

Hotel hartzeer, een boek van Susan Smit en Marion Pauw, raad ik mensen echt aan. Zo herkenbaar! Waar ik tegenaan liep is dat ik eraan ging twijfelen of er ooit nog een nieuwe liefde op mijn pad zou komen.

Ik was weliswaar een alleenstaande moeder maar wel van, in mijn ogen, drie prachtige, creatieve en humoristische dochters. Zou iemand dat ook zo kunnen zien? Nu ik verder ben en weet dat ik ook gelukkig kan zijn alleen met mijn dochters weet ik dat de juiste man er vroeg of laat zeker zal komen!"