Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Miranda Schiering
Foto: Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

Ook Miranda en haar dochters
hebben de ziekte van Hashimoto

Sam ten Hove

M

Model Gigi Hadid (22) schreef op social media klaar te zijn met alle mensen die haar lichaam beoordelen. Haar lichaam verandert zo omdat ze aan de ziekte van Hashimoto* lijdt. Miranda Schiering (45) is blij dat een bekend iemand aandacht vraagt voor de ziekte aangezien zij en haar dochters (19 en 18) er ook aan lijden.

Miranda: "In 2005 werd het ontdekt. Daarvoor voelde ik me al jaren belabberd. Ik was altijd heel erg moe, nam in gewicht toe en weer af. Ik was 33 toen ik de diagnose kreeg. Die kwam hard aan; met twee kleine kindjes had ik juist energie nodig. 

Medicijnen

Ik dacht wel: 'Dan heeft het in ieder geval een naam.' Ik belandde bij een vreselijke endocrinoloog die doodleuk zei nog even te willen wachten met medicatie onder het mom dat mijn TSH- waarde (TSH wordt ook wel het 'schildklier-stimulerend hormoon' genoemd, red.) in zijn ogen er nog mee door kon. Terwijl ik bijna niets meer kon!

Als die TSH-waarde hoog is betekent het dat je een schildklierziekte hebt. Maar hij vond mijn waarde niet hoog genoeg. Ik wilde me gewoon beter voelen en ben naar een ander ziekenhuis gegaan. Daar kreeg ik wel gelijk medicijnen.

Frustrerend

De schommelingen in gewicht zijn vervelend. Het gaat op en af; dan weer 25 kilo er af, dan weer erbij. Heel frustrerend. Maar toen ik wist waardoor het kwam, kon ik mij er beter bij neerleggen.

Inmiddels vind ik moeheid het ergst. Ik wil dingen doen. Ik gaf altijd sportlessen maar dat ging niet meer. Nu geef ik yogales. Met mij gaat het nu wel redelijk overigens. Maar het heeft wel echt een tijd geduurd voordat mijn waardes, dankzij de medicijnen, goed waren. Een milligram kan al verschil maken.

Geopereerd

Bij mijn dochters werd de ziekte zo'n jaar of anderhalf later geconstateerd, toen ze net in hun puberteit zaten en beiden aan hun heup geopereerd vanwege epifysiolyse. De dokter onderzocht alles en constateerde toen ook bij hen de ziekte van Hashimoto.

Mijn oudste heeft dankzij de medicijnen weinig last ervan. Maar mijn jongste is echt hartstikke moe. Om half 9 gaat ze naar bed. Ze wil graag geneeskunde doen maar ik vraag me af hoe dat zal gaan.

Herkenbaar

De rest van ons leven zullen we medicijnen moeten slikken en zo lang ik me goed voel, hoef ik jaarlijks maar een of twee keer naar een arts. Maar het is een eng idee dat we ook meer kans hebben op hart,- en vaatziekten.

Ik vond de berichten van Gigi Hadid heel herkenbaar. Als je een periode dikker bent, zijn er altijd mensen die denken dat je dan maar wat minder moet eten. Zo simpel is het niet. Mensen moeten niet iedereen over één kam scheren."

*De ziekte van Hashimoto is een ziekte van de schildklier, waarbij het afweersysteem zich richt tegen schildkliercellen, waardoor die kapot gaan en de schildklier geleidelijk langzamer gaat werken en steeds minder schildklierhormoon maakt. Er ontstaat dan hypothyreoïdie ofwel een te traag werkende schildklier. Bron: LUMC