Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Melanie doet zelfmoordpoging na pesten
Foto: Eigen Beeld
Verhalen achter het nieuws

Wendy's dochter (14)
probeerde zelfmoord te plegen

journaliste

Daphne van Rossum

M

Melanie (14) was altijd een vrolijk meisje dat huppelend door het leven ging. Dat veranderde toen ze naar het Hanze College in Oosterhout ging en daar zo gepest werd dat ze geen andere uitweg zag dan het slikken van een boel pillen. Melanie werd gelukkig gevonden en is ongedeerd, maar de schrik zit er thuis goed in.

Moeder Wendy Malta van Esch (34): "Melanie is thuis en gaat zeker niet terug naar die school. Het is maandag gebeurd, ze heeft daarna veel in bed gelegen, maar is gelukkig weer een beetje aan het opkrabbelen.

Ambulance

Ik was maandag aan het werk. Toen ik thuiskwam belde school, of we met spoed wilden komen want er was iets met Melanie. Mijn man en ik zijn meteen de auto in gesprongen met een bonzend hart. Wij wonen in Terheijden dus het was nog wel even rijden. Toen we daar aankwamen stond er een ambulance.

We renden naar binnen maar konden haar niet direct vinden. Ze waren op dat moment in een klaslokaal Melanie aan het onderzoeken. Het bleek dat ze een hele strip pillen heeft genomen die ze in haar tas had zitten.

Anti-allergie pillen

Gelukkig is een docente erachter gekomen en zij heeft haar laten braken. Melanie is allergisch en daarom had ze anti-allergie pillen in haar tas. Ze heeft de pillen impulsief genomen. Ze had er geen zin meer in; ze ging al heel lang met lood in haar schoenen naar school.

Omdat er meisjes zijn die haar het leven zuur maken. Die zeggen dat ze dik is, dat ze lelijk is, dat ze een hoer is en ga zo maar door. Het is ermee begonnen dat een ander meisje gepest werd.

Eigen Beeld

Privacy

Melanie wilde bij dat groepje horen en ging aanvankelijk mee in het pesten. Later is ze naar het meisje toegegaan om haar excuses aan te bieden en zijn ze bevriend geraakt. Toen is het gedonder begonnen.

School heeft pas twee dagen later contact met ons opgenomen en doet het af als 'meidenvenijn'. Mijn man wilde eerder al graag samen met de ouders van de andere kinderen praten over het pesten, maar school beweerde dat dat niet kon in verband met de privacy.

Afgesloten hoofdstuk

Het pesten heeft bijna negen maanden kunnen duren en kijk wat het ons uiteindelijk gebracht heeft. Voor ons is het een afgesloten hoofdstuk. We hopen dat we een fijne nieuwe plek voor haar kunnen vinden, waar ze weer kan opbloeien.

Melanie was altijd een onbezorgd en vrolijk kind. Laatst zag ik een filmpje van haar van de lagere school, ze zag er zo blij en gelukkig uit. Een heel verschil met de laatste tijd.

Machteloosheid

Dat ze uiteindelijk pillen nam, doet me veel verdriet. Gelukkig heeft ze er niks aan over gehouden, maar het was uit pure machteloosheid. Een reactie op veel dingen die eerder waren gebeurd.

Wekelijks een lekke band, kapot fietslicht, schooltas in de vuilnisbak, schelden... Ik begrijp niet dat er niet eerder is ingegrepen. Er moeten toch meer mensen hebben gezien dat ze gevolgd en gepest werd? Er hangen toch overal camera's? Wat dat betreft voelen we ons erg in de steek gelaten.

Gelukkig krijgen we nu hele lieve berichtjes van vrienden. Dat doet haar heel goed. Ze heeft zoveel naars te horen gekregen van die pesters, dat het nu fijn is als iemand zegt dat ze leuk is, of lief. Af en toe zie ik dan weer een glimlach doorbreken op haar gezichtje, daar ben ik blij om."

Melanie en haar moeder Wendy|Eigen Beeld

Reactie 

Namens bestuursvereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) - waaronder het Hanze College valt - reageert Saskia Barendse op het incident: "Dit is voor iedereen heel erg schrikken geweest. Het heeft veel impact op school gehad, maar het is in het belang van het meisje dat ze nu rust krijgt.

We reageren niet op individuele gevallen. Het heeft ermee te maken dat het een privacygevoelig onderwerp is. We benadrukken dat het een complexe zaak is waarbij veel instanties betrokken zijn. Er is bovendien veel gebeurd hieraan voorafgaand.

We hebben op school een zorgstructuur, die gaat best ver en dat moet wettelijk ook. Op de website van het Hanze College staat een officiële verklaring van onze directeur en valt te lezen hoe wij met pesten omgaan."