Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Helene Baayen
Foto: Foto: Stef Nagel
Verhalen achter het nieuws

Helene: Ga nooit naar een man
voor een tantramassage

journaliste

Hester Zitvast

N

Nederland wordt momenteel overspoeld door illegale tantramasseurs die claimen beschadigde vrouwen te kunnen healen. In werkelijkheid worden deze vrouwen seksueel door hen misbruikt en zijn ze er alleen voor het genot van deze mannen. Masseur Helene Baayen van Meldpunt Tantra Misbruik: "Alleen al het afgelopen half jaar, kwamen er 94 meldingen binnen over 53 verschillende mannen."

Helene: "Steeds vaker hoorde ik verhalen over vrouwen die misbruikt waren door hun tantramasseur. Mannen die niet alleen veel geld aan ze verdienden, maar ook nog eens seksuele handelingen verrichtten die niet passen bij tantra, waarbij je vooral denkt aan liefde, mediteren en de juiste ademhaling.

Tweede aanhouding

Helene: "Sinds een jaar of zes probeer ik hier meer ruchtbaarheid aan te geven. Vorige week is er een tweede aanhouding verricht. De ernst van de situatie begint eindelijk door te dringen."

Helene werkt zelf ook als tantramasseur, mét een vergunning als sekswerker. "Die heb je wettelijk gezien gewoon nodig, als je handelingen met de intieme delen verricht die niet medisch zijn. De mannen waar we het nu over hebben, zijn stuk voor stuk niet medisch onderlegd." 

Seks

"Toch beweren ze je met een therapie te kunnen genezen. Ik durf te stellen dat ze allemaal prima binnen een psychiatrisch kader passen. Ze zijn failliet gegaan met hun aircobedrijf of waren hun baan in de ICT zat.

Met hooguit een weekeindcursus bij een docent die zelf ook seks met deelnemers heeft noemen ze zichzelf nu tantramasseur. Met een prachtige website, een Indiase naam, wat plaatjes van Boeddha erbij en prachtige beloftes dat er niets gebeurt wat ze niet willen, lokken ze vrouwen naar binnen." 

Mishandeld

Vooral beschadigde vrouwen komen er als bijen op honing op af. We vermoeden dat er minstens 40.000 vrouwen naar zo'n man zijn toe geweest de afgelopen acht jaar. Een voorzichtige schatting."

"Wanneer je seksueel misbruikt bent of geestelijk of fysiek bent mishandeld, kan het heel goed zijn dat je moeite hebt met genieten en ontspannen. Daar spelen deze mannen op in. In de reguliere zorg wordt er alleen gepraat, hier wordt er met je lijf gewerkt.

Ketamine

Wat er vervolgens gebeurt, lijkt op misbruik bij kinderen. De mannen palmen deze vrouwen in. Ze laten je heel bijzonder en speciaal voelen en dan slaan ze toe. Vaak werven ze ook actief, gaan ze echt op zoek. Het zijn voornamelijk 50-plusmannen.

De meldingen die we binnenkrijgen zijn afschuwelijk. Zo worden er vrouwen gedrogeerd. De plantaardige drug Ayahuasca is momenteel een spirituele hype en daar spelen deze mannen op in. Ze zeggen de vrouwen Rapé te geven, een opwekkende drug. In werkelijkheid worden ze gedrogeerd, ik denk zelf met iets als ketamine."

Zonder condoom

Als de vrouwen van de wereld zijn, worden ze verkracht. Betaald verkracht. Zo heeft de man gewerkt die al eerder is opgepakt. Overigens is hij nu weer vrij, er loopt een onderzoek naar hem. En ondertussen komen er opnieuw meldingen over deze man binnen.

Veel vrouwen voelen zich vereerd en gekoesterd door deze mannen, die soms  charismatisch zijn. Ze laten de vrouwen zich uniek voelen, terwijl ze rustig vijf vrouwen per dag 'behandelen'. Deze vrouwen betalen daar dik voor en ze laten ook nog eens toe dat alles zonder handschoenen of condoom gebeurt."

Soa's

"Wij hebben meldingen gekregen van vrouwen die inwendig zo beschadigd waren, dat ze naar een gynaecoloog moesten. Maar ook van abcessen en soa's die na de massage zijn ontstaan. De mannen zeggen 'net getest' te zijn.

Nou, niet dus. Condooms of handschoenen onderbreken de energiestroom, claimen ze. En ze zien hun penis als een soort toverstok. Het is gewoon een gevaar voor de volksgezondheid."

Contract

"We hebben het hier over veelal intelligente vrouwen. Juristen, psychologen, universitair geschoolde vrouwen... Vrouwen die te maken hebben gehad met een narcistische vader of vriend en dan nu weer zo'n man treffen, want dat is wat ze kennen, dus dat voelt veilig.

Er zijn mannen die vrouwen een contract laten tekenen. Dat ze akkoord gaan met de sessie of een geheimhoudingscontract met dwangsommen met zes nullen. Soms moeten vrouwen filmpjes van zichzelf maken en worden ze daarna gechanteerd."

Schaamte

"Deze vrouwen zijn ten einde raad. Eerst worden ze seksueel misbruikt of mishandeld, dan zoeken ze hulp en worden ze weer misbruikt en vervolgens is er die enorme schaamte. De omgeving begrijpt het namelijk niet. Ze hebben het toch zelf opgezocht?

Vrouwen durven het al nauwelijks te vertellen als ze van de fiets worden gesleurd en in de bosjes worden verkracht, laat staan wanneer ze actief zo'n man hebben opgezocht en er nog voor betaald hebben ook."

Erotische massage

"Het is sekswerk en daarvoor heb je een vergunning nodig, heeft minister Grapperhaus gesteld. Die vergunning hebben deze mannen niet, dus ze zijn allemaal illegaal bezig.

Daarnaast mag je als hulpverlener nooit een intieme relatie aangaan met je cliënt. Als je voor een erotische massage komt, weet je wat er gaat gebeuren. Maar bij deze vrouwen gebeuren er allemaal dingen die ze van te voren niet wisten."

Vaginisme

"Ik ben heel blij dat dit probleem nu eindelijk wat serieuzer wordt genomen, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Er is geen registratie, iedereen mag zich tantramasseur noemen. Onlangs zag ik een documentaire op tv over vaginisme.

Daar zag ik een vrouw een inwendige healing geven, mijn tenen kromden er van, omdat ik weet dat er daardoor nog meer mensen online op zoek gaan naar dit soort therapieën. Geloof mij, een inwendige massage helpt niet bij vaginisme."

Zelfmoord

"Het is onze missie dit misbruik op de kaart te zetten. Wat ons betreft worden er vanuit de overheid in de gemeentes handhavers aangesteld die dit soort praktijken aanpakken. Het moet duidelijk strafbaar worden. Deze mannen verkrachten en misbruiken. Ze beschadigen vrouwen nog meer.

Ik weet dat er echtscheidingen door zijn gekomen en zelfs een zelfmoord. Ik krijg wekelijks aanvragen van mannen die bij mij tantrales willen volgen, om er zelf mee aan de slag te gaan. Ik weiger dat, ik weet wat ze ermee gaan doen."

Aangifte

"Helaas worden veel vrouwen nog steeds afgepoeierd bij de politie. 'Eigen schuld', wordt er gezegd. De politie moet deze meldingen serieus nemen, ik weet van tenminste dertig vrouwen dat ze aangifte wilden doen, maar die aangifte werd gewoon niet opgenomen! Gelukkig komt er nu een verandering.

Tenslotte wil ik nog een tip geven: 'Ga nooit naar een man voor een tantramassage en laat je onder geen beding onder het mom van  therapie inwendig of intiem aanraken.'"

Jij op VROUW.nl

Wil jij zelf een (tantra-)verhaal vertellen?

Dan kan dat hier...