Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Verhalen achter het nieuws

Joy is misbruikt door een tantramasseur:
Ik ben bang dat ik hem tegenkom

journaliste

Hester Zitvast

E

Een eerste tantramasseur moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden voor seksueel misbruik. De man uit Rotterdam zou ruim twee jaar lang ontucht hebben gepleegd met klanten. We spraken naar aanleiding van het nieuws over misbruik door tantramasseurs eerder deze maand met Joy*, die misbruikt werd door de masseur die ze in eerste instantie zo vertrouwde.

Eerder bracht VROUW.nl het verhaal van Helene Baayen, die de noodklok luidt over illegale tantramasseurs. Deze, veelal 50-plusmannen, claimen beschadigde vrouwen te kunnen healen en misbruiken en zelfs verkrachten ze vervolgens. Joy (27)* viel ten prooi aan zo'n tantramasseur. "Ik was verlamd, terwijl hij met mij bezig was. Ik was niet in staat iets te doen of te zeggen."

"Op mijn 16e ben ik verkracht. Ik liep alleen op straat en werd, letterlijk met een mes op mijn keel, door een onbekende gegrepen. Ik heb het destijds niemand verteld. Alleen mijn zus lichtte ik in. Zij kreeg de halve waarheid te horen. Ik zei dat ik was aangerand en klappen had gehad. Dat ik verkracht was, hield ik achterwege.

Automutilatie

Jaren later kwam ik via een vriendin in contact met Layla, een leuke vrouw en tantramasseuse. Zij vroeg mij of ik haar wilde helpen bij het maken van een website. We hadden een klik, we hadden diepgaande gesprekken, ze luisterde naar mij en was erg zorgzaam. Het ging op dat moment niet goed met mij. Kort voor de verkrachting was mijn vader overleden. Die twee gebeurtenissen samen hadden nogal impact gehad.

Om mijn geestelijke pijn niet te voelen, deed ik aan automutilatie, zelfbeschadiging. 'Dat is goedkoper dan naar een pretpark gaan', zei Layla daarover. 'Als jij daar je adrenaline uit kunt halen is dat toch ook goed?' Dat vond ik wel een rare opmerking. Ik moest er vooral mee doorgaan als ik dat fijn vond.

In bad

Toen we een keer naast elkaar op de bank zaten, kwam ze steeds dichter tegen mij aanzitten. 'Wees je bewust dat je heel veel seksuele energie afgeeft', zei Layla. Ze wist van mijn verleden. Haar woorden bevestigden voor mij mijn gevoel dat die verkrachting mijn eigen schuld was geweest.

Layla's man Bob (57), ook een tantramasseur, zocht voortdurend contact met mij. Ik had daar geen behoefte aan Hij wilde met mij afspreken en mij een keer masseren of met mij in bad. Dat had ik nodig, zei hij. Het zou helpen om mijn seksuele energie beter te kunnen sturen. Ik hield de boot af.

Misbruikte vrouwen

Van Layla wist ik dat hij voornamelijk individuele sessies met misbruikte vrouwen aanging. Ze noemde Bob hun 'tweede vriendje'. Plotseling nam Layla afstand van mij. Ze reageerde niet meer en ze zou wel weer van zich laten horen. Ik begreep het niet zo goed en vond het lastig. Ik had het gevoel dat we een goede band hadden opgebouwd.

Na een tijd van radiostilte, nam Bob ineens weer contact met mij op. Hij vroeg of ik langs wilde komen. Ook Layla zou die avond komen en ik kon blijven slapen als ik dat wilde. Ik was zo blij dat ze blijkbaar weer contact met mij wilde, dat ik toehapte.

Seks

Ik moest nog wat voor mijn werk doen, dus ik pakte mijn laptop en schreef nog wat mailtjes totdat Layla er was. Ik ging er vanuit dat ze er snel zou zijn, maar het duurde langer dan verwacht. Bob en ik spraken het eerste uur weinig, totdat hij naast me kwam zitten en het gesprek opende.

Bob liet doorschemeren dat hij mij wilde helpen. Ik gaf aan dat ik dat niet wilde en dat leek hij te accepteren. Het onderwerp kwam op seks. Daar kan ik ondanks mijn verleden wel over praten, fysiek contact is lastig. Ik sprak wel met hem, maar hield fysiek afstand.

Zoenen

Steeds raakte hij mij even aan, terwijl hij over zijn eigen seksavonturen vertelde. Ik vond dat vervelend en sprong op om op de wc even tot rust te komen. Ik sprak mezelf moed in; hij zou me echt niets doen. En daarbij: Layla zou zo thuiskomen.

Weer terug in de woonkamer, ging ik nog wat verder bij hem vandaan op de bank zitten. Hij kwam dichterbij en pakte plotseling mijn polsen en probeerde mij te zoenen. Ik was zo ontzettend bang, veel banger dan die keer dat ik verkracht werd. Ik rook een vieze geur uit zijn mond en draaide mijn hoofd weg.

Scherpe pijn

De rest van mijn lijf kon ik niet bewegen, ik was verlamd van angst. Hij schoof mijn shirt omhoog en mijn broek omlaag. Ik heb mezelf blijkbaar uit weten te schakelen, want toen ik weer tot mezelf kwam, merkte ik dat ik mijn kleren uit had. 'Als je dit niet wil, moet je het zeggen', zei hij. Ik kreeg geen woord uit mijn mond.

Zijn telefoon ging over, het was een spraakbericht van Layla. Ze zou over een half uur thuiskomen, dus hij moest opschieten met me, zei hij. Ik was zo bang, dat de angst zwarte gaten in mijn geheugen heeft geslagen. Ik kwam ineens weer in de werkelijkheid toen ik een scherpe pijn onderin mijn buik voelde.

Vingeren

Bob was me aan het vingeren. 'Je hebt een goede ervaring van een man als ik nodig om bovenop je trauma te komen', zei hij. Ik voelde niets meer. Mijn lichaam was niet meer van mij, het maakte me allemaal niks meer uit.

Toen hij klaar was, gooide hij wat keukenpapier mijn kant op, op me schoon te maken. Ik ben zo snel mogelijk weggegaan. Hij wilde me zoenen toen ik vertrok. Dat weigerde ik. 'Wat bloos je schattig', riep hij nog. Thuis heb ik drie uur onder de douche gestaan. Ik had schaafwonden op mijn lijf van het boenen.

Penetratie

Het voelde als mijn schuld. Waarom had ik geen 'Nee' gezegd? Waarom ben ik er überhaupt naartoe gegaan? Hij zei dat dit goed voor me was. Misschien moest ik dat gewoon nog ontdekken. Ik kon wel blijven praten over wat mij was overkomen, maar ik kon het beste fysiek contact oefenen met een ervaren professional, had hij beweerd.

Ik heb een jaar mijn mond gehouden, totdat ik de vriendin via wie ik Layla had ontmoet weer eens sprak - ons contact was wat verwaterd. Ze vertelde mij dat ze een keer massage van Bob had gehad en dat die was geëindigd in penetratie.

Melding

Toen pas durfde ik te vertellen wat mij was overkomen. Ik ben naar de politie gegaan. Aangifte doen mocht niet, melding maken wel. Er was namelijk geen sprake van verkrachting, omdat er geen geweld was gebruikt, werd mij gezegd.

Uiteindelijk ben ik in contact gekomen met Helene Baayen en heb ik via haar Meldpunt Tantra Misbruik melding gemaakt van de praktijken van Bob. Ik was niet de eerste. Het gaat weer redelijk goed met mij. Ik blijf bang dat ik Bob een keer tegen het lijf loop; we wonen in dezelfde stad. Als ik er over praat, word ik heel emotioneel.

Narcist

Een half jaar geleden vond ik het nog heel eng om met een man alleen in een ruimte te zijn. Ik deed het wel, maar was heel bang. Fysiek contact blijft lastig. Gelukkig haal ik mijn drive uit vrienden en mijn werk. Ik heb fijne mensen om mij heen. Ik weet dat zoveel andere beschadigde vrouwen dit niet hebben. Waar moeten zij wel niet doorheen gaan?

Ik vind dit interview geven heel eng, maar ik wil er alles aan doen om vrouwen te behoeden voor dit soort mannen. Bob is een narcist, zo weet ik nu. Hij vindt het vooral erg dat hij onterecht beschuldigd wordt, want zo ziet hij het. Wat hij mij heeft aangedaan wil hij niet zien. Deze mannen moet een halt worden toegeroepen, wat ze doen moet strafbaar worden. Ik hoop dat dit snel gebeurt."

* Uit privacyoverwegingen zijn de namen in dit artikel gefingeerd. Dit artikel verscheen eerder op VROUW.nl (8 maart 2018).

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook je verhaal vertellen?

Dan kan dat hier...