Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Esther Bergsma
Foto: Eigen Beeld
Verhalen achter het nieuws

Hoe ga je om met een hoogsensitief kind
als je het zelf ook bent?

journaliste

Daphne van Rossum

V

Veel eten niet lusten, labels die uit kleren moeten worden geknipt, altijd met de emoties van anderen bezig zijn, gevoelig zijn voor prikkels uit de omgeving en vaak een ‘vol’ hoofd hebben. Vanaf jonge leeftijd weet Esther Bergsma (45) dat ze ‘anders’ is dan anderen. Pas na een burn-out tien jaar geleden kreeg het ‘anders’ zijn een naam: Esther bleek een hoogsensitief persoon (HSP).

Inmiddels is Esther Bergsma benoemd tot ‘HSP-professional van het Jaar 2017’ en schreef het boek Hoogsensitieve kinderen. Ook haar eigen kinderen zijn hoogsensitief. “Dat is zowel makkelijk als moeilijk. Ik begrijp de kinderen goed, ik ken de valkuilen. Dat is prettig.

Je kunt elkaar op een diepere laag aanvoelen en ik kan ze beter begeleiden. Ik merk soms dat andere mensen minder geduld hebben met hoogsensitieve kinderen. Die zeggen dan dat ze zich niet zo aan moeten stellen. Die kunnen zich minder inleven.”

Stel je niet aan

“In mijn jeugd was de cultuur ‘stel je niet aan’. Als ik intens reageerde op eten, zoals vla met klontjes, of op een verdrietige film, dan begrepen mijn ouders dat niet zo goed. Ik wilde altijd graag weten hoe dingen precies zaten om het goed te kunnen begrijpen, maar ik kreeg vaak geen antwoord op mijn vragen.

Ik heb een tijd gedacht dat ik meer in de boekenwereld paste. Daar waren tenminste mensen met emoties, net als ik. Dat zag ik niet om me heen in de echte wereld, in de echte wereld huilde niemand.”

Pittige zoon

“Door deze ervaring wilde ik mijn kinderen, toen ik eenmaal doorhad dat ze ook hoogsensitief waren, goed kunnen begeleiden en begrijpen. Mijn zoon was meteen al pittig, die liet gelijk van zich horen. Als het anders liep dan verwacht, was er geen land met hem te bezeilen.

Vanaf zijn derde hing hij zijn eigen kleren uitzoeken en weigerde hij met bepaalde kinderen te spelen en bepaalde kleren te dragen. Familie en vrienden zeiden dan dat ik hem hard aan moest pakken, maar dat werkte averechts. Als je hem terechtwijst is hij van slag, dat raakt hem diep op meerdere niveaus.  

Hem benaderen vanuit een vriendelijke, begripvolle reactie werkt wel. Er zijn kaders, maar binnen die kaders zijn er mogelijkheden. Ik heb er een eigen opvoedmodel op geschreven: BABA. Begrijp, Accepteer, Begrens, Alternatief. Geef grenzen, maar snap waarom het kind zo reageert. Dat geeft verbinding.”

Driftbuien

“Ik had als kind driftbuien, wilde me graag aanpassen, maar wist soms niet hoe. Later deed ik dat door mijn emoties te onderdrukken. Op het vwo ben ik een paar maanden thuis geweest met klachten en ook tijdens mijn stage en studie had ik perioden dat het niet meer zo goed lukte om alles weg te drukken.

Toen ik 36 was, liep ik tegen een burn-out aan. Toen ben ik gaan lezen over hoogsensitiviteit en viel alles op z’n plaats. ‘Dit is hoe ik ben’, dacht ik. Ik was zo blij dat ik niet de enige was, dat gaf me veel rust. Er was niets mis met mij.”

Minder spontaan

“Doordat ik minder spontaan reageer, lijk ik minder enthousiast, maar dat is niet waar. Ik heb meer tijd nodig. Als mijn partner een leuk hotel voorstelt, voel ik eerst weerstand. Dan denk ik aan wat ik nog moet doen, aan wat ik nog moet pakken, wat er mis kan gaan, wat er op reis kan gebeuren.

De ander denkt dan snel dat ik er geen zin in heb, maar dat is de verkeerde indruk. Want als ik even een moment kan nemen om alles door te denken, vind ik het uiteindelijk heel erg leuk om te gaan.”

Vloek van deze tijd

Het is ook wel de vloek van deze tijd dat spontaniteit zo hoog in het vaandel staat. Alles moet maar spontaan zijn. Nou, ik raak ervan in de war als iemand spontaan langskomt. Ik ben heus enthousiast, maar heb nu eenmaal een langere aanlooptijd nodig. Ik moet eerst de risico’s kunnen afwegen in het geval van zo’n ‘spontane’ reis.”

Uitputten

“Hoogsensitiviteit kan je uitputten, vooral in deze tijd. Elke Facebookmelding zit meteen in je stresssysteem. Want dan moet je tot actie komen. Ook omdat je denkt: ‘ik wil net zo zijn als de ander en anderen gaan ook gewoon maar door.’ Door al die prikkels kom je bijna niet tot rust.”

Voordelen

Toch wil Bergsma ook de voordelen van hooggevoeligheid benoemen. “Hoogsensitieve mensen hebben een groot oog voor detail. Dat kan van pas komen in een heleboel beroepen, zoals fotograaf, accountant, vertaler, counselor. Je hebt een intense verwerking en kunt veel informatie met elkaar verbinden. Ook kun je beter ‘out of the box’ denken.”

Heb jij ook een bijzonder verhaal te vertellen?

Klik dan hier