Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte - Patrick Pleul
Verhalen achter het nieuws

Als de dood voor objecten met gaatjes?
Misschien heb je wel trypofobie!

Freelance journaliste

Marielle Wisse

L

Lopen de rillingen over je rug na het zien van het plaatje hierboven? Grote kans dat je trypofobie hebt. Trypofowattes? Trypofobie dus; de angst voor objecten met kleine gaatjes. Ida en Shanna gruwelen van sponzen, gatenkaas en de kop van een lotusbloem.

"Ken je die Sanex-reclame?" vraagt Ida Bierma-Reitsma (36). "Ik bedoel die ene waarbij ze inzoomen op een vrouwenhuid en die dan lijkt te bestaan uit honderden naakte lichamen die golfbewegingen maken. Vreselijk! Daar kan ik écht niet naar kijken. Van badsponzen, gaatjes in de muur en honingraten krijg ik ook de kriebels. Oh, en van een huid met hele grove poriën!"

Eigenaardig trekje

"Objecten met gaatjes associeer ik met viezigheid. Misschien zit er wel pus in, of komen er beestjes uitgewandeld. Het feit dat ik niet weet wat er in die gaatjes zit, maakt dat ik angstig word. Zelfs wanneer mijn hoofd weet dat er niets aan de hand is, reageert mijn lichaam heftig. Ik word ontzettend misselijk, krijg het warm en krijg het beeld met geen mogelijkheid uit mijn hoofd.

Wanneer mijn fobie is begonnen, zou ik niet weten. Sterker nog; ik wist eigenlijk niet eens dat het een fobie was! Ik dacht altijd dat het gewoon een eigenaardig trekje was, maar toen ik een paar dagen geleden op Facebook een artikel over trypofobie las, vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats. Men doet er altijd wat lacherig over, maar volgens mij hebben ontzettend veel mensen dit!"

Regelrechte ramp

Ook Shanna Marita (34) krijgt het benauwd van objecten met gaatjes. De eerste keer dat ze haar fobie opmerkte, is al een tijd geleden. Shanna: "Ik woonde nog thuis en wilde net wat water pakken, toen het dopje van de kraan viel. Nu het zo op de grond lag en ik het wilde oppakken, zag ik ineens dat er allemaal kleine gaatjes in zaten. Ik raakte volledig in paniek en riep mijn vader zodat hij het voor me kon oppakken.

Ik werk op een operatiekamer en kan zonder moeite kijken naar iemand die wordt geopereerd. Maar de aanblik van een knop van een lotusbloem, een door de helft gesneden knoflook of afdrukken van wanneer je met blote voeten op steentjes hebt gelopen, zijn een regelrechte ramp. Ik weet niet precies waar de scheidingslijn ligt tussen gaatjes die gewoon gaatjes zijn, en de gaatjes die ik afschuwelijk vind. En wat die laatste variant zo naar maakt, weet ik ook niet." 

Aanpakken

"Het voelt op zo’n moment alsof er voor mijn neus iets verschrikkelijks gebeurt. Ik krijg kippenvel en ga zweten, alsof ik koorts heb. De afbeeldingen die ik heb gezien, blijven dagenlang door mijn hoofd spoken. Mensen doen er vaak lacherig over, alsof ik gek ben. En als ik heel eerlijk ben, snap ik dat wel. Want kom op zeg… Het zijn maar gaatjes!

Een paar weken terug wilde ik mijn fobie eigenhandig aanpakken. Ik besloot samen met mijn vriend naar wat plaatjes te kijken en bij mezelf na te gaan waar mijn angst vandaan kwam. Zonder antwoorden, maar mét een hartslag van 120, rillingen over mijn lijf en het zweet op mijn rug, gaf ik het even later op. Mijn vriend deed het helemaal niets. 

Beschermingsmechanisme

Trypofobie is redelijk onbekend en daardoor nog geen klinisch erkende fobie. In 2013 deden de Britse psychologen dr. Geoff Cole en professor Arnold Wilkins er voor het eerst onderzoek naar. Volgens hen ontstaat de afkeer van objecten met gaatjes als gevolg van een hersenreactie die de bepaalde vormen associeert met een gevaarlijke situatie. 

Door de gaatjes ontstaat er een contrast tussen donker en licht. En laat een paar van 's wereld dodelijkste dieren nu net zo'n contrast hebben. De angst is volgens de wetenschappers dus niet zozeer een bewuste reactie op plaatjes, maar een ingebouwd beschermingsmechanisme tegen dieren die ons kwaad zouden kunnen doen.

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een verhaal met ons delen? 

Dan kan dat hier!